Blog Autori Siniša Nimčević
Siniša Nimčević

Siniša Nimčević

14

Nakon frilans rada u zlatno doba Elance platforme i putešestvija (i radnog iskustva) po Londonu, vraća se u rodnu Suboticu leta gospodnjeg 2018. Sa oko 10 godina iskustva u vebu, specijalizuje se u javaskriptu i piskara ne bi li dublje istražio neke teme i preneo znanje. Uvek otvoren za ćaskanje, savete i konstruktivnu kritiku.

Svi tekstovi autora

28.02.2023. ·
4 min

Od 4 do 34 minuta - idealno trajanje dnevnog sastanka

Svaki programer koji je zahvaćen “agilnim” načinom rada, a i svim njegovim derivatima koje srećemo u divljini, sigurno prisustvuje redovnim dnevnim sastancima. Takozvani “dejli” je uglavnom smešten negde u pre podne, i u zavisnosti od veštine “scrum mastera” ili neke odgovorne figure, ume različito da traje. (više)

02.02.2023. ·
5 min

Tehnički dug - kako propadne jedan MySpace

 Šta je tehnički dug?  Tehnički dug je koncept u razvoju softvera koji obuhvata “dodatan” napor potreban za održavanja baze koda. Potreba za tim dodatnim naporom se javlja usled korištenja raznih “prečica” u razvijanju aplikacija koje možda zaobilaze “best-practice” pristupe i industrijske standarde, ali u tom trenutku daju brze rezultate. Dakle govorimo o neefikasnim rešenjima koja nisu pokrivena testovima i zahtevaju vrlo specifično okruženje da bi sve radilo kako smo zamislili.  (više)

20.01.2023. ·
3 min

Da li se isplati plaćeni kurs

Svaki mladi developer sanja o, sada već mitološkom scenariju gde radi/raducka za hiljadu evra mesečno. Odnosno, otkad je počela ova inflacija, verovatno je to sad dve hiljade evra. Međutim, isti taj mladi developer se dobro zapita o isplativosti kada vidi da neki kurs košta 100 dolara. Uf, da li mi se isplati toliko dati za kurs?   (više)

15.11.2022. ·
5 min

Kada je vreme da se menja posao?

U karijeri svakog programera dođe trenutak (uglavnom je to ponedeljak ujutru), kada poželi da menja posao. Sa godinama to postane želja za menjanjem karijere, ali o programerima koji sanjaju o gazdinstvu, a nisu prekopali metar bašte, nekom drugom prilikom.  (više)

24.08.2022. ·
5 min

Voli me - ne voli me - Ljubavno pismo programiranju

Mnogi programeri na početku karijere ne vole programiranje. Moram da primetim i da istaknem razliku između - “napisao sam nešto što radi (da dobijem platu na kraju meseca)” i “napisao sam dobar kod”. I ne samo na početku karijere, to ljude ume da prati i mnogo duže. Tu počinjem od sebe. Zamislite majstora koji pravi satove, i kada mu neko kaže da napravi još jedan sat, on se isfrustrira. Kada mu neko kaže da hoće baš ovakav ili baš onakav sat, on nađe izgovor zašto takvi kaiševi ili takve skazaljke nisu višu u modi. To su programeri ukratko.  (više)

29.07.2022. ·
7 min

Spajanje komponenata (web) aplikacija

Kada govorimo o spajanju komponenata neke aplikacije, dotičemo se vrlo rudimentarnog dela softverske arhitekture. Možda su negde gore "oblaci", redirekcije i redis keševi, ali u dnu svega je izvorni kod koji mi gledamo tokom održavanja i nadogradnje sistema. (više)

11.07.2022. ·
5 min

Kognitivna kompleksnost koda

Ciklomatska kompleksnost je termin skovan od strane Thomas J. McCabe-a davne 1976. (u Fortran okruženju), da bi se opisao proces merenja “lakoće testiranja i održavanja” kontrolnog toka nekog modula. Njegov pristup je primena matematičkih modela kojima otkrivamo koliko je testova potrebno da se u potpunosti “pokrije” neki metod.  (više)

30.05.2022. ·
6 min

Kuća pos'o, pos'o kuća - uporedna analiza

Tri najčešće primenjena formata rada za programere su freelance rad, klasičan rad u firmi i remote rad. U današnje vreme, sa pojavom co-working prostora u većim gradovima, a i sa dolaskom plandemije, sva 3 vida su dobila svoje hibridne verzije, ali ću ja pokušati da se držim standardnih definicija i pri svemu budem što objektivniji. Šta su dominantni vidovi rada, i koji je za vas najbolji? (više)

21.04.2022. ·
5 min

Web Components - prolazni trend ili budućnost

Neretko na javascript konferencijama, barem jedan termin dnevno zauzimaju teme kao što su PWA, web3 i, tema ovog teksta Web Components. Iako, po nekom mom subjektivnom osećaju, interesovanje prema njima nije još dovoljno konstantno, neki eksperti u polju su optimistični, a caniuse.com odiše prijatnim zelenilom.  (više)