20.01.2023. ·
3 min

Da li se isplati plaćeni kurs

Da li se isplati plaćeni kurs

Svaki mladi developer sanja o, sada već mitološkom scenariju gde radi/raducka za hiljadu evra mesečno. Odnosno, otkad je počela ova inflacija, verovatno je to sad dve hiljade evra. Međutim, isti taj mladi developer se dobro zapita o isplativosti kada vidi da neki kurs košta 100 dolara. Uf, da li mi se isplati toliko dati za kurs?  

S druge strane imamo ekipu koja plati od (istih onih mitskih) hiljadu evra za “godinu” na nekom onlajn ili privatnom fakultetu i čeka da mu znanje legne dok sa minimumom angažmana pohađa nastavu.

Ovde ću pokušati da sagledam situaciju iz nekoliko uglova i predložim vam da prvo prepoznate kako je najbolje da učite i da, shodno tome birate materijal koji, ukoliko vam se isplati - a uglavnom se isplati kad tad - vrati svoju vrednost već za mesec dana. E sad što će taj mesec doći tek za 4 godine… 

Razlika između informacije i znanja

Šta mi zapravo dobijamo kada plaćamo kurs? To donekle zavisi i od nas. Postoji ogromna razlika između informacija, i znanja. Znanje je grubo rečeno, sistematizacija informacija.

Informacije kao takve su uvek dostupne ako govorimo o programiranju. Daleko najdetaljnije i najbolje informacije ćemo naći u besplatnim zvaničnim dokumentacijama. Tehnologije koje su popularne, (uglavnom) postanu popularne baš zato što uz dobre performanse prilažu detaljne vodiče i korisnu dokumentaciju.

Znanje, sa druge strane nije besplatno. Znanje se stiče uloženim trudom, radom, ili u nekim slučajevima, uloženim novcem. Dobar kurs može da sistematizuje neki skup informacija tako da neko ko nije upoznat sa materijom ima na dlanu uvide i zaključke nekog profesionalca.

Sada kada znamo razliku između INFORMACIJA, i ZNANJA, jasno nam je šta tražimo. Tražimo dovoljno informacija, da formiramo sopstveno znanje ili u slučaju kursa, tražimo već formirano znanje (sa dovoljno propratnih informacija da možemo pratiti zaključke).

Pošto smo započeli priču pitanjem, da li se kurs isplati - recimo da pričamo o kursu koji dosta ljudi ocenjuje kao koristan. Pitanje i dalje stoji - da li se isplati uložiti novac. Kratak odgovor je uvek DA. Znanje, pogotovo znanje koje lako može da se naplati preko interneta je najveće bogatstvo koje možemo da imamo jer je nepresušan izvor novca. Dati 100 dolara za kurs danas ne znači ništa ako sumiramo višegodišnju zaradu (i uslove) koje programiranje kao branša nudi.

Malo duži odgovor bi skoro uvek bio NE.  

Ne, jer su informacije mahom besplatne. Dakle ako provedeš dovoljno vremena pokušavajući da sam sistematizuješ informacije u znanje, imaćeš ne samo znanje, već ćeš vežbati da stičeš znanje, a upravo ta veština STICANJA ZNANJA je ono što je vrednije od samog znanja na tacni. 

Kad uložiš u znanje, nikad nisi bacio novac 

Kao zaključak bih voleo da izvedem sledeće. Pre nego što uplatimo 100 dolara za kurs moramo da upoznamo sebe. Naravno da je svako vreme provedeno učeći (ili gledajući kurs) isplativo. Na duge staze, ukoliko postanemo i ostanemo programeri, isplatimo sve kurseve (i računare) koje kupimo. Pitanje je, da li ću ja, kao osoba izvući znanje iz te investicije. Da li mi mozak luta kada gledam video materijal? Da li smatram investiciju malom ili velikom? Velika investicija u znanje može da nas natera da mu pristupamo sa više pažnje, dok besplatan kurs možemo brzo da zaboravimo jer nismo morali da se potrudimo, odnosno ništa da zakinemo sebi. To je isto važan, dosta individualan, psihološki momenat kod učenja.  

Takođe, pitanje je u kom smo stadijumu karijere? Nekome su potrebni kursevi da izgradi osnove, neko ima iskustva ali želi “brz” pregled nove tehnologije. U svakom slučaju, novac uložen u znanje, NIKAD nije bačen novac, ali pored tog novca apsolutno moramo da uložimo vreme i pristupimo znanju sa dozom poštovanja, možda sa notesom, sa otvorenim umom i sa okom/uhom za detalje.  

Poslužite se besplatnim informacijama, pogledajte po koji kurs i obratite pažnju na to kako ste određena znanja usvojili. Kada definitivno naučite kako najbolje učite, nijedna cena neće biti “neprihvatljiva” za znanje, bilo to 100 dolara ili 100 sati provedenih samostalno.

Oceni tekst

5
18 glasova
Siniša Nimčević Siniša Nimčević

Nakon frilans rada u zlatno doba Elance platforme i putešestvija (i radnog iskustva) po Londonu, vraća se u rodnu Suboticu leta gospodnjeg 2018. Sa oko 10 godina iskustva u vebu, specijalizuje se u javaskriptu i piskara ne bi li dublje istražio neke teme i preneo znanje. Uvek otvoren za ćaskanje, savete i konstruktivnu kritiku.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga