Blog Autori Marko Vučetić
Marko Vučetić

Marko Vučetić

21

Saradnik za odnose sa javnošću na sajtu HelloWorld.rs Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Nišu, gde je pisao naučne radove iz oblasti energetike, a sada piše PR tekstove i išao bi na TV gostovanja 24/7. Najveći lokal patriota u timu koji obožava svoju Kuršumliju i kaže da "Mladi menjaju sve(t)", što poslednjih godina kao aktivista u praksi stvarno i primenjuje.

Svi tekstovi autora

01.02.2024. ·
1 min

HelloWorld o stanju na tržištu rada u okviru projekta „PreobuQA“: Uprkos izazovnoj godini, IT industrija u fazi stabilizacije

Na drugoj radionica pod nazivom “Stanje na tržištu rada u IT sektoru”  u sklopu projekta “PreobuQA” Marko Vučetić, PR sajta Helloworld.rs analizirao je promene koja su se desile u IT industriji u poslednjih nekoliko godina. Da podsetimo projekat je fokusiran na prekvalifikaciju mladih između 18 i 30 godina u QA testere u okviru IT industrije kako bi se unapredio njihov položaj na tržištu rada širom Srbije. Deo je BOLD programa podržanog od strane Ambasade SAD, a realizovan je u saradnji sa Institutom za razvoj i inovacije i Asocijacijom za afirmaciju kulture – ASK. Marko je predstavio učesnicima projekta aktuelne informacije o trenutnom stanju na IT  tržištu rada, a fokus je bio na ponudi poslova za   inženjere, za koje u ovom trenutku postoji 69 oglasa za posao na sajtu HelloWorld.rs. "Krajem 2022. počelo je da se menja tržište. Na globalnom nivou smo imali veliki broj otkaza, što je direktno uticalo na stavove poslodavaca u Srbiji, u smislu da su bili daleko oprezniji u zapošljavanju nego godinama ranije", rekao je Vučetić i objasnio: Tržište je trenutno u fazi stabilizacije. Prethodne godine na sajtu Helloword.rs zabeleženo je 50% manje oglasa i očekujemo da će se u narednom periodu situacija znatno poboljšati. Oko 15% od ovih oglasa namenjeno je junior kandidatima. Takođe, mogli smo da primetimo i pad broja konkursa za remote pozicije, gde je u 2022 godini njihov udeo bio 31%, dok je u 2023. pao na 21%. Na tržištu smo primetili da kompanije iz različitih industrija lakše privlače visokokvalifikovane IT stručnjake, iako se ne radi o kompanijama kojima je IT primarna delatnost.

29.01.2024. ·
1 min

HelloWorld.rs na radionici u okviru projekta „PreobuQA“: Kako do prvog posla u IT-ju?

„Kako do prvog posla u IT-ju?“ bila je tema radionice koju je u okviru projekta „PreobuQA“ održao Marko Vučetič, PR menadžer sajta Helloworld.rs. Projekat je usmeren na prekvalifikaciju mladih između 18 i 30 godina u QA testere u okviru IT industrije kako bi se unapredio njihov položaj na tržištu rada širom Srbije. Deo je BOLD programa koji podržava Ambasada SAD, a realizovan je u saradnji Instituta za razvoj i inovacije i Asocijacije za afirmaciju kulture – ASK. Marko je učesnicima projekta preneo osnovne informacije o ponudi poslova za QA inženjere na IT tržištu rada u poslednjih nekoliko godina. Zatim je predstavljen sajt HelloWorld.rs na kome mogu da pronađu svoj prvi posao u ovoj industriji i tako zakorače u svet IT-ja. Učesnicima je prikazan i sistem pretraživanja plata, iskustva zaposlenih kao i blog na sajtu Helloworld.rs gde mogu da se informišu, pročitaju interesantne priče i podatke sa IT tržišta. Bilo je reči o tome zašto je proaktivnost važna prilikom traženja posla, koliki je značaj rada na projektima koji mladima donose neophodno iskustvo, ali i referencu prilikom zapošljavanja Projektom „PreobuQA“ predviđena je još jedna radionica koja će biti realizovana u saradnji sa sajtom Helloword.rs, u sredu 31.1 i to na na temu „Stanje na IT tržištu rada“. Organizatori projekta očekuju da će rezultat projekta biti  50 obučenih mladih koji imaju veću mogućnost da pronađu dobro plaćen posao. Od ovog broja 10 mladih će se samozaposliti, dok će se preostalih 15 zaposliti kod poslodavaca do kraja projekta kažu iz Instituta za inovacije.  

07.09.2023. ·
2 min

IT tržište Srbije: Nastupa faza stabilizacije broja oglasa

Tržište rada IT industrije u Srbiji polako ulazi u fazu stabilizacije broja oglasa za posao. Prema istraživanju koje je sproveo najposećeniji sajt za zapošljavanje IT kandidata HelloWorld.rs, pad potražnje za IT kadrovima se zaustavlja i broj oglasa postepeno počinje da raste. Blagi trend rasta broja IT oglasa od aprila 2023. Kada poredimo trend potražnje za IT kadrovima za period januar – jun prošle godine i prvu polovinu ove godine, zabeležen je pad broja IT oglasa u prvih šest meseci 2023. za 49%. Što se tiče prva dva kvartala ove godine i tu se desio blagi pad broja oglasa u drugom kvartalu u odnosu za prvi za 9%. Posle aprila 2023. ukupni broj oglas raste te je u junu mesecu u odnosu na maj zabeležen rast broja oglasa od 27%. Takođe, manja potražnja, naročito inostranih kompanija koje su nudile mogućnost za rad od kuće, doveli su do pada broja oglasa za remote pozicije u prvoj polovini 2023. godine  za 11 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Od oktobra 2022., beleži se rast jedinstvenog broja kandidata koji konkurišu na IT oglase. Kada se uzme u obzir da se u tom istom periodu smanjuje broj oglasa na tržištu, veća aktivnost IT kandidata na tržištu se javlja kao posledica nesigurnosti koja se oseća kod njih. Veća potražnja za junior kandidatima Potražnja za IT kandidatima je u odnosu na prošlu godinu sveukupno je manja, ali je došlo do procentualnih promena potražnje kandidata po senioritetu. Tako je potražnja za junior kandidatima veća za 7% u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period prošle godine. Takvoj slici je nesumnjivo doprineo ukupan pad potražnje za seniorskim i mediorskim pozicijama u odnosu na 2022. za čak 57%. Takođe, u prvoj polovini 2023. godine kandidati su se češće prijavljivali na juniorske i seniorske pozicije, dok su se u 2022. godini procentualno manje prijavljivali na te dve kategorije. Procenat istih kandidata koji su istovremeno konkurisali na juniorske i mediorske poziciji veći je za 3%, a 5% više kandidata konkuriše istovremeno na seniorske i mediorske pozicije u prvih šest meseci 2023. u odnosu na 2022. Pozicija Software Developer i dalje najtraženija na tržištu U prvoj polovini ove godine, baš kao i prošle godine, Software Developer i IT Help desk/Support ostaju na vrhu liste najtraženijih pozicija na IT tržištu rada.  Pored ove dve navedene, ostale pozicije koje se izdvajaju kao najtraženije za period januar-jun 2023. su: System administrator/Engineer, ERP/SAP/ABAP Consultant, Fronted Devoloper Kompanije najviše vrednuju poznavanje SQL-a i JavaScripta-a, ali takođe su u potrazi za stučnjacima koji se dobro snalaze u tehnologijama kao što su GIT, Linux, Cloud, Agile, Python, Java, Windows i CSS.

06.06.2023. ·
2 min

Privlačenje zaposlenih - najveći izazov IT kompanija

Prema  istraživanju sprovedenom februara ove godine Puls HR zajednice, najveći izazov za IT kompanije u protekle dve godine bio je privlačenje IT kandidata, što je istaklo 61% ispitanika. Takođe, kompanije su puno pažnje posvetile i rešavanju organizacionih izazova, praćenju trendova i uvođenju benefita, kao i zadržavanju postojećih zaposlenih. (više)

24.04.2023. ·
2 min

Srpsko IT tržište: Broj oglasa u padu, sve više se traže mediori

Broj oglasa za IT pozicije u prvom kvartalu 2023. godine je manji za čak 50% u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su najnoviji podaci sajta HelloWorld.rs. Ovo je iznenadilo mnoge posmatrače tržišta, s obzirom da je prethodna godina bila obeležena visokom tražnjom za IT stručnjacima i brzim rastom industrije. Međutim, detaljnija analiza pokazuje da se u 2023. godini traži manji broj senior IT stručnjaka u odnosu na prošlu godinu, dok su mediori postali prioritet poslodavcima. Prema podacima sa sajta HelloWorld.rs, u prvom kvartalu 2023. godine, čak 64% svih oglasa upravo je namenjeno mediorima, 18% seniorima, dok su ponude za juniore činile 15% svih oglasa. U poređenju sa prošlom godinom, udeo oglasa za seniore se smanjio za 5%, dok se udeo oglasa za juniore povećao za 7%. Software developeri dominiraju domaćim IT tržištem: Visoko traženi i dobro plaćeni Što se tiče najtraženijih pozicija u 2023. godini, na prvom mestu se nalaze Software Developeri, što nije iznenađujuće s obzirom na njihovu važnost u razvoju softverskih rešenja. IT Help Desk/Support pozicija se takođe nalazi na visokom drugom mestu, dok su System Administrator/Engineer, Frontend Developer i DevOps System Administrator/Engineer na trećem, četvrtom i petom mestu. Kada se uzmu u obzir plate navedene na HelloWorld.rs, vidljivo je da su one ostale na istom nivou kao i prethodnih godina. Ipak, primećuje se da su Software developeri i u 2023. godini i dalje najplaćenija grupa IT stručnjaka. Kada je reč o tehnologijama, JavaScript je najtraženiji programski jezik u prvom tromesečju 2023. godine, dok su SQL, Git, Linux i Agile takođe visoko rangirani na listi najtraženijih tehnologija. Takođe, analiza sajta HelloWorld.rs pokazala je i da je značajan broj žena u potrazi za poslom u IT sektoru. Svaki četvrti kandidat koji traži posao na našem sajtu je žena. To samo potvrđuje da je sve veći broj njih zainteresovano da napravi karijeru u IT sektoru. Rast broja žena u IT-ju je izuzetno pozitivan trend i pokazatelj da se polako smanjuje rodna nejednakost u ovoj industriji.

03.04.2023. ·
1 min

Traži se: najpoželjniji IT poslodavac u Srbiji 

Kako bismo utvrdili ko je, i ko su, najpoželjniji, ili kako volimo da ih zovemo „VRH“ IT poslodavci u Srbiji, pokrećemo najveće istraživanje brenda IT poslodavaca kod nas. Istraživanje se radi po savremenoj metodologiji na osnovu koje ćemo saznati koje kompanije IT-jevci u Srbiji percipiraju kao poželjne, i zašto baš njih.   Učestvovanjem u istraživanju pomoći ćeš da se iskristališe slika šta za zaposlene u IT-ju znači dobar poslodavac, i čemu bi domaće IT kompanije trebalo da teže.  Rezultati koje dobijemo biće validni u narednih 18 meseci jer se naredno istraživanje planira tek nakon isteka ovog perioda.   Zato, neka ti ne bude teško da daš svoj doprinos u (pr)oceni dobrih poslodavaca, kako bi bili još bolji, i kako bi se i ostali ugledali na njih. Cilj je da imamo što bolje tržište rada za domaće IT stručnjake i kompanije koje se razvijaju u pravcu odličnih mesta za rad njihovih zaposlenih.   Za tvoj doprinos trebaće ti 7-10 minuta a ujedno imaš i mogućnost da osvojiš neku od zanimljivih nagrada kao što su: produženi velnes vikend na Zlatiboru za dve osobe u hotelu Mona, ranac Bobam hero, slušalice Xiaomi Redmi Buds 3 PRO i još mnogo paketa iznenađenja sajta HelloWorld.rs.  Anketu možeš popuniti na sledećem linku.

27.02.2023. ·
1 min

Kako naći posao u IT-u u Srbiji?

Na nedavnom održanom događaju  Belgradegets.digital meetup u Novoj Iskri, Jelena Zelenović brend menadžerka HelloWorld-a imala je priliku da podeli svoja iskustva na temu „Kako naći posao u IT-u u Srbiji“. Jelena je pokušala da odgovori na mnoga pitanja, a pre svega kako do prvog posla u IT-u, ali i kako se prekvalifikovati u IT industriju. Pored ovih pitanja, predstavljeni su i rezultati istraživanja Puls Srpske IT zajednice, gde su prezentovani podaci o najtraženijim pozicijama na IT tržištu kao i informacije o najatraktivnijim tehnologijama. Događaj je bio namenjen zajednici međunarodnih profesionalaca i digitalnih nomada koji žive i rade u i iz Beograda. Pored Jelene na događaju je govorila i Jelena Kovačević, Account Manager u FatCat Coders. Jelena Kovačević se osvrnula na celokupan proces selekcije kandidata. Govorila je i o najtraženijim veštinama prilikom zapošljavanja u IT industriji.

10.02.2023. ·
1 min

Vebinar Product vs Project Manager: Dve različite uloge sa različitim odgovornostima

U sredu 8. februara smo održali vebinar na zoom aplikaciji kako bismo razjasnili granice razlikovanja između Project i Product managera i prikazali sve prednosti i nedostatke njihovog prisustva, odnosno odsustva u timu. Sagovornici na ovu temu bili su: Bogdan Ćirić, Project & Product manager, Valcom Jelena Nikolić, Resource manager, Luxoft Nikolina Belić, Principal Product Manager, Vega IT Naši sagovornici su na samom početku predstavili svoje kompanije i pozicije na kojima rade. Na vebinaru odgovoreno je na više pitanja i predstavljene su ključne razlike između ovih pozicija. Ono što su svi istakli jeste da su ove uloge različite i da se pozicija Project Managera fokusira na projektu dok je pozicija Product Managera usmerena na stvaranje i lansiranje proizvoda. Kao ključna preklapanja između ovih pozicija istakli su komunikaciju, definisanje plana i resursa. Pored ključnih razlika sagovornici su odgovarali na sledeća pitanja: Da li kompanije u Srbiji zapošljavaju na obe pozicije, samo jednoj ili neko treći radi ove poslove? Koliko pojedini senior developeri rade poslove Product/Project managera? I da li postoje slučajevi da senior developer radi te poslove iako postoji neko na toj poziciji? Kako izgleda saradnja sa development timovima? Ko brine o rasporedu resursa? Gde sve u ovo upada product owner? Pored ovih pitanja Bogdan, Nikolina i Jelena dali su i par saveta kako doći do pozicije Product i Project Managera u njihovim kompanijama, ali i koje su veština neophodne za to. Ceo vebinar i odgovore na pitanja možeš pronaći na sledećem linku:

08.02.2023. ·
3 min

Srpski IT nastavio rast u 2022, kraj godine ukazao na početak krize

Tržište informacionih tehnologija u Srbiji, nastavilo je da raste i 2022. godine, nedvosmileno pokazuju podaci sajta HelloWorld.rs, najveće domaće platforme za zapošljavanje IT kandidata. Analiza našeg sajta pokazala je da kriza, zbog sukoba Rusije i Ukrajine, koja je obeležila  2022. godinu,  nije imala  uticaj na rast srpskog IT tržišta. To se najbolje vidi na primeru broja oglasa koji su objavljeni na sajtu HelloWorld.rs. Tako je prethodne godine bilo objavljeno čak 23.000 oglasa za posao, što  je rast  od 27%  u odnosu na 2021. Primetan je i rast izvoza IKT usluga, koji je iznosio čak 2,38 milijardi evra u prvih 11 meseci 2022 prema podacima NBS-a, u odnosu na 1,71 milijardi u celoj 2021 godini. Međutim, krajem godine zabeležen je  pad od 17% oglasa u četvrtom kvartalu u odnosu na treći, a ovaj podatak ukazao je na opreznost poslodavaca pri zapošljavanju i uvod u očekivanu krizu zapošljavanja koja je vidljiva početkom 2023 godine. Kraj godine ukazivao na usporenje zapošljavanja i moguću krizu IT firme, zapošljavale su u drugom kvartalu 2022, daleko više radnika u odnosu na isti period  2021, pa su zabeleženi u pojedinim mesecima i rekordni rezultati.  Na primer,  u maju prošle godine,  na našem sajtu je broj oglašenih pozicija u IKT sektoru iznosio 2.150, što je čak 53% oglasa više u odnosu na isti mesec godinu dana ranije. Ovaj trend se nastavio i tokom trećeg kvartala, što je ukazivalo da sukob u Ukrajini nema značajnije efekte na domaće tržište rada. Ipak, kako se povećavala neizvesnost na tom polju, tako je broj oglasa na sajtu HelloWorld.rs usporio trend rasta, te je krajem godine bilo i manje zapošljavanja u IT sektoru. Broj oglasa se pred kraj 2022. spustio na 1.400 objavljenih pozicija što je pad od 13% u odnosu na isti mesec prethodne godine. Takođe, treba pomenuti i pojačanu aktivnost kandidata krajem 2022. što  se lepo oslikava u rastu broja konkurisanja u novembru od čak 27% u odnosu na 2021 godinu. Za Javascript programere nema krize Godinama unazad na vrhu liste najtraženijih pozicija nalaze se programeri sa poznavanjem Javascripta-a. Pored toga, najatraktivnije tehnologije su još i Java, Python, C# i C++, kao i .NET i PHP. Poslodavci su u 2022 godini najviše bili u potrazi za ovim IT stručnjacima: 1.       Frontend developer 2.       IT Help Desk / Support 3.       System Administrator / Engineer 4.       Java Developer 5.       .NET Developer Često se može  čuti da seniora na IT tržištu Srbije nema ni za lek, a tu informaciju upotpunjuje podatak da se poslodavci u 2/3 oglasa okreću u potrazi za mediorima, odnosno kandidatima koji imaju između 2 i 5 godina relevantnog iskustva. Najmanje poslodavci traže juniore pa je samo 12% oglasa bilo namenjeno  IT kandidatima početnicima ili sa malo iskustva. Za razliku od njih, seniori su traženi u čak 24% oglasa na sajtu. Domaći poslodavci uglavnom dobro ocenjeni, ali ima i negativnih komentara HelloWorld.rs je platforma na kojoj svi zainteresovani mogu da se informišu o poslodavcima u IT industriji i pročitaju iskustva kandidata o radu u kompanijama, i njihov doživljaj sa razgovora za posao. Prilikom pisanja komentara, bivši i sadašnji zaposleni ocenjuju opšti utisak o kompaniji, mogućnost napredovanja, beneficije koje poslodavac pruža i definišu pozitivne i negativne strane rada. Kandidati u IT-ju su uglavnom zadovoljni svojim poslodavcima, međutim ima i negativnih komentara. Najčešće zamerke koje IT stručnjaci navode su : Zastarela tehnologija Nezadovoljstvo projektima zbog njihove neatraktivnosti i nedovoljne kompleksnosti Mogućnost napredovanja Loša timska atmosfera Plate - juniori se žale da nisu adekvatne