03.04.2024. ·
2 min

Novi Google AI model pretvara crteže u 2D igre: Revolucija u razvoju video igara ili novi razlog za brigu?

Novi Google AI model pretvara crteže u 2D igre: Revolucija u razvoju video igara ili novi razlog za brigu?

Već smo navikli na generativne AI modele koji mogu da stvaraju tekst, slike, zvuke, a nedavno su nam najavljeni i kratki, fotorealistični video zapisi. Međutim, nedavni razvoj događaja otvara novo poglavlje u eri generativne veštačke inteligencije. Naime, predstavljen je AI model sposoban da generiše jednostavne 2D igre na osnovu crteža, čak i onih napravljenih na običnom papiru. Ovaj napredak, iako uzbudljiv, susreo se sa oprezom u zajednici developera video igara.

Kao osoba sa više od šest godina iskustva u profesionalnom razvoju video igara, vest o ovakvoj tehnologiji dočekao sam sa određenom dozom strepnje, slično reakciji kada je jedan američki startap najavio razvoj AI-a pod imenom Devin. Devin je predstavljen kao potencijalna zamena za softverske inženjere, a na osnovu dostupnih snimaka, moglo bi se reći da je to daleka budućnost. Modeli poput ovog još uvek nisu spremni za praktičnu upotrebu, s obzirom na to da se njihovo "programiranje" video igara više čini kao generisanje video zapisa. Naime, ti modeli ne pišu pravi kod, ne reaguju na ulaze korisnika, niti mogu generisati nove pejzaže izvan postojećih slika.

Jedan od glavnih izazova sa kojima se suočava ovakav generativni AI jeste njegova sklonost ka "halucinacijama", gde može spojiti dva objekta u jedan, što bi u realnoj igri bilo neprimenjivo.

Na kraju, važno je istaći da i ja lično koristim generativni AI u svakodnevnom radu. Neophodno je prihvatiti da generativni AI neće nestati i da će nastaviti da nam pomaže u radu, olakšavajući nam procese. Stoga, nije potrebno da kao programeri i softverski inženjeri imamo veliku bojazan od gubitka poslova u budućnosti zbog ovih tehnologija.

Uprkos početnim strepnjama, čini se da će generativni AI modeli nastaviti da oblikuju budućnost razvoja igara, ali ne na način koji bi u potpunosti zamenio ljudski doprinos. Kao i uvek, adaptacija i inovicija biće ključni za uspeh u ovoj dinamičnoj industriji.

Oceni tekst

3
2 glasa
Nikola Garabandić, DressCode Nikola Garabandić, DressCode

Od malena opsednut IT-em i svim što ima veze sa njim. Pored aktivnog pisanja postova za DressCode, profesionalno se bavi Game Developmentom u Unity-u kao i učenju drugih da koriste ovaj Game Engine. Jedini je sertifikovani Unity Instruktor u Srbiji.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima