14.08.2023. ·
4 min

Freelancing platforme - koju izabrati

Freelancing platforme - koju izabrati

Bilo da već radite kao programer za domaću firmu i želite da zaradite dodatni dinar, ili želite u potpunosti da se posvetite freelancingu, uvek je dobro informisati se o samim platformama, koje su im prednosti i koje su im mane. Pošto sam zadnjih 5 godina freelancer (od sveukupno 6 godina radnog iskustva), mislim da imam barem neki kredibilitet u pisanju ovog “izveštaja”.  😀

Pisaću samo iskustva o platformama na kojima sam i sam radio.

Upwrok

Apsolutno najpopularnija freelancing platforma kod nas. Karakteriše je ogroman broj klijenata kao i ogroman broj freelancera. Ovo je bila moja prva freelancing platforma na kojoj sam krenuo da radim. Trebalo mi je dva tri meseca (uzmite u obzir da sam imao tek malo jače od godinu dana iskustva) da nađem prvog klijenta, sa kojim sam i radio najduže - skoro godinu dana.

Kriterijumi za ulazak na platformu:  Praktično nepostojeći, bilo ko ko ima pristup internetu i ima nekog elementarnog znanja iz oblasti za koju se prijavljuje, može da se prijavi. 

Satnice: Najmanja satnica za koju znam je 5$/hr. Najiskusniji frilenseri imaju satnice preko 40$/hr. Moja satnica, dok sam bio najaktivniji tamo, je bila 15$ (od sredine 2018 do sredine 2019)

Provizija: Provizija se naplaćuje direktno od vašeg rada sa klijentom i trenutno iznosi 10%.

Prednosti: Ogroman broj poslova, relativno lako se može doći do posla uz nekakvo iskustvo

Mane: Baš zbog same veličine platforme i broja poslova i frilensera, vrlo je slaba kontrola  klijenata kao i frilensera. Čuo sam za dosta slučajeva gde su se frilenseri žalili da su bili scamovani od strane klijenata. Takođe, time tracking aplikacija meni lično ne odgovara iz razloga što mi skrinšotuje apsolutno sve što radim, koliko puta sam pritisnuo dugmiće na tastaturi kao i koliko pomeranja miša je bilo.

Proxify

Švedski startup Proxify je krenuo značajno da se širi i ono što ih karakteriše jeste da uglavnom traže evropske freelancere jer su im klijenti mahom iz Evrope. Tamo nažalost posao još nisam ni našao.

Kriterijumi za ulazak na platformu: Za razliku od Upworka, ovde postoji više faza kroz koje prolazite. Prvo je razgovor sa HRom, onda nakon toga imate tehnički intervju i poslednji korak je zadatak koji morate da uradite i koji im posle toga šaljete

Satnice: Ovde su satnice mnogo bolje, ali nažalost, koliko znam, gornja granica je postavljena na 32 EUR/h.

Provizija: Provizija se ovde naplaćuje klijentu, a vi dobijate ceo iznos za koji ste radili.

Prednosti: Ukoliko dobijete klijenta, to su uglavnom dugoročni projekti (6 i više meseci), za razliku od upworka gde zavisi od klijenta do klijenta da li je long ili short term projekat

Mane: Vrlo malo poslova. Na toj platformi sam već par meseci i za poziciju Unity Developera je naišao samo jedan posao. Verujem da je za neke popularnije stack-ove izbor veći, ali ne bih da se zakunem da se posao može naći toliko lako čak i sa popularnijim tech stackom. 

Toptal

Toptal se po internetu reklamira kao freelancing platforma na kojoj se nalaze “Top 3%” freelancera iz celog sveta. Nakon uspešnog prolaska svih krugova, uspeo sam da nađem posao na platformi za svega nedelju dana.

Kriterijumi za ulazak na platformu: Identični kao za ulazak na Proxify, s tim da se ovde tehniči intervju sastoji od dva dela, prvi je test gde radite zadatke bez bilo kakvog nadzora na codility platformi i imate 90 minuta da završite 3 zadatka. Drugi deo tehničkog zadatka je Live Screening gde imate nekoga ko gleda dok vi radite, i ti zadaci se uobičajno rešavaju za oko 5 do 10 minuta svaki. Bitno je da napomenem da su zadaci ovde drastično teži nego na proxifyu te je moj savet da pre apliciranja barem mesec dana svaki dan radite zadatke na leetcode-u ili njemu sličnim platformama, zato što zadaci uopšte neće biti naivni.

Satnice: Baš zbog toga što se reklamiraju kao platforma za top 3% freelancera, satnice su u skladu sa tim. Minimum je ako se ne varam oko 25$, a što se maksimuma tiče - nebo je granica 😀

Provizija: Provizija je ista kao na Proxifyu, naplaćuje se klijentu i vi kao freelancer nikad ne znate koliki je to % a vama sleduje pun iznos vaše satnice.

Prednosti: Po mom iskustvu, zaštićeni ste kao beli medved. Uvek na raspolaganju imate svog support agenta kome možete uvek da se obratite za bilo kakve nejasnoće/poteškoće. Klijenti su uglavnom dugoročni (6+ meseci) i satnice su stvarno visoke.

Mana: Napsram prethodnih, nema toliko 😀 Jedina veća mana za ljude koji žele da pristupe platformi u ovom momentu je taj što je lista čekanja po nekoliko meseci (to ja lično pripisujem trenutnoj krizi na IT tržištu).

Ukoliko želiš da se više informišeš o prednostima i manama freelance rada, baci oko na naš drugi blog na temu Da li je danas isplativije (i koliko) raditi kao frilenser ili kao regularno zaposlen?

 

Oceni tekst

5
10 glasova
Nikola Garabandić, DressCode Nikola Garabandić, DressCode

Od malena opsednut IT-em i svim što ima veze sa njim. Pored aktivnog pisanja postova za DressCode, profesionalno se bavi Game Developmentom u Unity-u kao i učenju drugih da koriste ovaj Game Engine. Jedini je sertifikovani Unity Instruktor u Srbiji.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima