31.01.2024. ·
5 min

Početak karijere u IT-ju: Izazovi tehničkog intervjua i kako ih savladati

HelloWorld
0
Početak karijere u IT-ju: Izazovi tehničkog intervjua i kako ih savladati

Početak karijere u IT-ju: Izazovi tehničkog intervjua i kako ih savladati

Započinjanje karijere u IT sektoru često je popločano nizom izazova, a jedan od najvažnijih je svakako tehnički intervju.

HelloWorld.rs je nedavno imao priliku da razgovara sa Aleksandrom Markovićem na temu "Istine i zablude o radu u srpskoj IT industriji". Ovaj put, Marković nam pruža uvid u proces pripreme i prolaska kroz tehnički intervju kao neko ko je promenio pet kompanija i prošao osam tehničkih intervjua, a u par situacija je bio i sa druge strane stolice.

Priprema za tehnički intervju

Priprema je prvi i najvažniji korak ka uspešnom tehničkom intervjuu. Kako Marković objašnjava, "u skladu sa pozicijom za koju kandidat konkuriše, bitno je podsetiti se nekih fundamentalnih stvari”.

Ova priprema uključuje ne samo osvežavanje znanja specifičnog za posao za koji se aplicira, već i vežbanje kako koncizno i efikasno preneti to znanje. Marković naglašava da je "vreme uglavnom ograničeno, pa ljudi cene kad se ne skreće mnogo sa teme", ističući važnost fokusa i preciznosti.

Tehnološke veštine koje su na ceni

Razumevanje koje tehnološke veštine su trenutno na ceni može bitno uticati na ishod intervjua. Marković ističe da su u svetu automatizacije testova "Java i Python sa odgovarajućim bibliotekama poput Seleniuma ili Pytesta, a ponegde i JavaScript" i dalje visoko tražene veštine. Međutim, on takođe podseća da je "najbitnija želja za učenjem", što znači da kandidati ne bi trebalo da se ograničavaju samo na tehnologije sa kojima su već upoznati.

"To nije inženjerski pristup", dodaje on, podstičući kandidate da budu otvoreni za nova znanja i iskustva.

Značaj formalnog obrazovanja

Pitanje formalnog obrazovanja u IT sektoru često izaziva polemike, a Markovićeva perspektiva pruža jedan ugao gledanja kada je reč o ovom pitanju.

"To se razlikuje od kompanije do kompanije", kaže on, priznajući da dok neke firme i dalje visoko cene formalno obrazovanje, druge daju prednost praktičnom iskustvu.

 “'Kršteni' fakulteti su i dalje na ceni, naročito za pozicije sa višim senioritetom. Međutim, ima i onih slučajeva koji su formalno obrazovanje nadomestili dugogodišnjim radom”, objašnjava Marković.

Ovo pokazuje da put ka uspehu u IT sektoru nije jednostran i da postoji više načina da kandidati pokažu svoju vrednost.

Vrste tehničkih zadataka

Razumevanje koje vrste tehničkih zadataka se mogu očekivati na intervjuu pomaže kandidatima da se adekvatno pripreme. Marković objašnjava da zadaci obično uključuju "kratka pitanja kroz koja se vidi da li kandidat barata onim što je napisao u CV-ju."

On naglašava značaj transparentnosti i sposobnosti da kandidat odbrani svoje rešenje, dodajući da je "bitno tretirati intervju kao dvosmernu ulicu", što znači da i kandidat treba da ima priliku da postavlja pitanja regruteru i proceni da li je pozicija adekvatna za njega.

Praksa i portfolio projekata

Značaj prakse i portfolija projekata ne može se dovoljno naglasiti. "Veoma je važna," kaže Marković, objašnjavajući da kompanije sve više traže dokaze o praktičnom iskustvu kandidata. Savetuje kandidatima da aktivno rade na projektima koji mogu da pokažu njihove veštine i sposobnost za samostalan rad, kao i za rad u timu.

Isticanje tokom tehničkog intervjua

Kako se istaći tokom tehničkog intervjua? Marković savetuje da je "najbolje da znate sve što vas pitaju, pa i više od toga". Naravno, to dolazi sa razumevanjem i sposobnošću da se znanje jasno prenese.

 "Bitno je da čovek ume da objasni i obrazloži to što zna", što implicira duboko razumevanje materije.

Učenje iz grešaka

Greške na tehničkim intervjuima su neizbežne, ali Marković ih vidi kao prilike za učenje. Deljenjem svojih slabih tačaka i otvorenošću za pitanja, kandidati mogu da pokažu svoju spremnost na učenje i adaptaciju, što je visoko cenjeno u IT sektoru.

Suočavanje sa nervozom

Nervozu tokom intervjua Marković smatra normalnom. "Nisam nešto bio nervozan, možda malo u početku, ali to vremenom prođe" kaže on, ističući ponovo da je intervju pre svega razgovor, prilika za obostranu ocenu i razmenu informacija.

Važnost mekih veština

Soft skills, poznate i kao meke veštine, predstavljaju niz ličnih atributa, socijalnih veština, komunikacijskih sposobnosti, i emocionalne inteligencije koje omogućavaju ljudima da se na efikasan način nose sa međuljudskim odnosima, stvaraju pozitivno radno okruženje, i efektivno komuniciraju sa drugima. Za razliku od hard skills, koje su specifične veštine i znanja potrebna za obavljanje određenih tehničkih zadataka ili poslova, soft skills su više povezane sa ličnošću pojedinca i načinom na koji funkcioniše sa drugima u profesionalnom kontekstu.

Marković naglašava važnost ovih veština, objašnjavajući da "te veštine kasnije bitne i za odnos prema kolegama u timu i kompaniji". Profesionalizam, način izražavanja, i ponašanje na poslu ključni su za uspešnu karijeru u IT sektoru.

Markovićeva iskustva i saveti služe kao dragoceni vodič za sve one koji teže da unaprede svoje karijere u IT sektoru. Kroz njegovu priču, vidimo da je kontinuirano učenje, otvorenost za nove tehnologije, i razvoj mekih veština, poput komunikacije, timskog rada, i emocionalne inteligencije, ono što čini pravog IT profesionalca. On ističe da tehnički intervju treba shvatiti kao priliku ne samo da pokažete svoje znanje, već i da demonstrirate svoje međuljudske veštine, adaptabilnost, i sposobnost za rast i učenje.

U suštini, Markovićeva poruka je da, bez obzira na trenutni nivo znanja ili iskustva, strast prema učenju, spremnost na izazove, i razvoj celokupne ličnosti je ono što vodi ka uspehu. S ovim savetima i uvidima, HelloWorld.rs želi da inspiriše i podrži IT profesionalce i one koji teže da to postanu, podstičući ih da grade svoje karijere ne samo na čvrstim temeljima tehničkog znanja, već i na bogatstvu mekih veština koje su jednako važne za ostvarivanje dugoročnog uspeha i zadovoljstva u dinamičnom svetu IT-ja.

Oceni tekst

5
6 glasova

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima