Blog Autori Tamara Prodanović
Tamara Prodanović

Tamara Prodanović

55

Diplomirana novinarka, slučajno zalutala u IT vode. Danas vodi HelloWorld tim, a ćaskanje sa programerima joj i ponedeljak pretvori u praznik. U slobodno vreme ne sedi za kompjuterom. Barem ne uvek.

Svi tekstovi autora

12.11.2015. ·
1 min

Podrži Startitovu Kickstarter kampanju!

U oktobru su udruženje SEE ICT i Startit pokrenuli veliku Kickstarter kampanju, čiji je cilj prikupljanje sredstava za izgradnju Startit Centra – prostora namenjenog IT zajednici, gde će se nastaviti besplatna edukacija i promocija tehnološkog preduzetništva u Srbiji i regionu. (više)

18.09.2015. ·
3 min

Ruski Mark Zuckerberg

Nazivaju ga ruskim Zuckerbergom, Če Gevarom ruskog IT-ja, Neom (zbog crne odeće koja podseća na protagonistu Matrixa). Njegova društvena mreža ima preko 200 miliona registrovanih korisnika, a krajem prošle godine pobegao je iz Rusije kada je ruski politički vrh umešao prste u poslovanje njegove kompanije. Život ovog tridesetjednogodišnjeg Rusa je uzbudljiv poput akcionog filma. (više)

02.09.2015. ·
1 min

Google ima novi logo nakon 17 godina

Google se posle velike kompanijske reorganizacije, sada i vizuelno promenio. Samo mesec dana nakon  objavljivanja vesti o restrukturiranju kompanije i osnivanju nove holding firme Alphabet,  Google nam predstavlja svoj novi logo. Ovo je njihov najveći redizajn od 1999. godine. (više)

28.08.2015. ·
4 min

Efikasnost rada (ne)proporcionalna satima provedenim na radnom mestu

Vreme je ograničen i neobnovljiv resurs koji utiče na radni proces, te predstavlja faktor koji je pogodan za optimizaciju. Određene studije pokazale su da postoji inverzivna veza između broja sati provedenih na radnom mestu i efikasnosti radnika tokom tog vremena.  Da li je osam sati dnevno zaista neophodno kako bi se ostvarili isplanirani poslovni ciljevi? (više)

11.08.2015. ·
2 min

Google postaje deo nove kompanije Alphabet

Google je juče objavio velike novosti kada je u pitanju njihova korporativna struktura. Kao deo promene, menja se struktura poslovanja, ali i samo ime kompanije – od sada je zvanični naziv Alphabet. (više)

05.08.2015. ·
4 min

5 programskih jezika koje su kreirale žene

Programiranje danas ima reputaciju pretežno muške dominacije. O ovoj temi smo već govorili i došli do zaključka da su žene u tom svetu “ugrožena vrsta”. Ipak, na jednom polju nežniji pol ostavio je veliki trag – programski jezici. Predstavljamo vam spisak od pet programskih jezika i izvandrednih dama koje su ih kreirale. (više)

31.07.2015. ·
1 min

Facebook predstavio solarni dron za pristup internetu

Planovi kompanije Facebook da postane leteći internet provajder postaju realnost. Ova kompanija je predstavila Aquilu, bespilotnu letelicu koja će populaciji bez pristupa internetu slati signal iz vazduha. Testiranje prototipa ove letelice obavljeno je u Velikoj Britaniji. (više)

31.07.2015. ·
1 min

Loon – Guglov najnoviji društveno-koristan izum

Internet gigant Google nam opet donosi novosti. Ovaj put u pitanju je projekat pod nazivom Loon. Radi se o letećim balonima koji imaju ugrađen sistem čija je glavna funkcija uspostavljanje internet mreže. Misija ovog projekta je rešavanje problema dostupnosti interneta i povezivanje ljudi. (više)

17.07.2015. ·
3 min

Značaj neformalnog obrazovanja u IT-ju

Moderni obrazovni koncept „učenja za ceo život“ postao je važna i nezamenjiva dopuna formalnom obrazovanju. Razlog tome su veliki izazovi modernog doba u pogledu ubrzanog razvoja nauke i tehnike, ali i socio-ekonomskih promena. Formalno obrazovanje više ne može da prati promenljive tržišne trendove, te mu je potrebno „pojačanje“ u vidu unapređenije obrazovne prakse. (više)