14.09.2023. ·
3 min

Šta AI integracija u Windows donosi korisnicima

HelloWorld
1
Šta AI integracija u Windows donosi korisnicima

Umesto da kreiranje aplikacija bude lakše zahvaljujući automatizaciji brojnih manuelnih taskova, celokupan proces zahtevao je znatno više manuelnog rada usled loše komunikacije između ova dva sektora.

IT odeljenje vrlo često je donosilo odluke u vakumu koji je njihov posao činio lakšim, ali to je stvaralo velike probleme korisnicima jer nisu imali gotovo nikakve veze sa procesom kreiranja određene aplikacije.

Međutim, sada se čini da bi AI mogao da promeni stvari jer je počeo postepeno da korisnike pretvara u programere, a Microsoft se nalazi na čelu ove promene naporima da integriše napredne AI funkcije unutar svojih aplikacija kao što su Windows, Office i Microsoft store.

Ovo su samo neki od načina na koje će AI promeniti saradnju u korisničkom iskusvu:

Loš vic developera

Post koji je objavio Facebook glasio je: „Davanjem mogućnosti korisnicima da rade sa veštačkom inteligencijom na kodiranju pružiće im mogućnost da izraze ono šta žele, tako da su poslovi programera bezbedni“.

Činjenica je da korisnici često ne znaju šta žele, a davanje mogućnosti da direktno kreiraju nešto uz pomoć AI tehnologije završiće se loše. Međutim, postoji još jedna bitna stvar, a to je da programeri i korisnici nemaju baš najbolju istoriju međusobne saradnje.

Deo problema leži u tome da programere previše ne zanimaju poslovne operacije, a zaposleni u ovoj sferi nemaj upreviše interesovanja za kodiranje.

S obzirom na to da nijedna strana ne želi da nauči nešto više o drugoj, to može dovesti do nezadovoljnih korisnika i veoma frustriranih programera.

AI poseduje mogućnost da reši ovaj problem. Kako tehnologija bude napredovala, prirodom stvari će početi da uči više o korisniku i isporučiće proizvod koji on želi.

Brojni programeri prilikom kreiranja aplikacije shvate da korisnik nije baš najbolje promislio stvari i ono šta zaista želi.

Sa druge strane, AI nema ličnost, i ne može da se naljuti ili postane frustriran prilikom rada. AI uči kroz nove verzije i u stanju je da pravi beskonačan broj rešenja kako bi ispunio potrebe korisnika.

Naravno, i programeri i korisnici će morati da uče o ovom alatu. U suprotnom, postaće frustrirani velikim brojem rešenja jer nisu u stanju da kompletno objasne šta žele, ali i šta ne žele u novoj aplikaciji.

Windows 11

Stavljanjem AI mogućnosti u Windows, Microsoft kreira trend koji od korisnika zahteva da nauče kako da rade sa veštačkm inteligencijom kako bi dobili bolje rezultate. Korisnici moraju da nauče da u potpunosti artikulišu svoje potrebe kako bi smanjili broj ponuđenih verzija koje AI mora da isporuči kako bi shvatio njihove potrebe.

Velika prednost koju donosi AI jeste njegova mogućnost da nauči šta određenog korisnika čini jedinstvenim i potom pokuša da premosti jaz koji postoji između njegovog znanja i iskustva. Ai vremenom počinje da evoluira tako da postaje znatno personalizovaniji interfejs za korisnika kako bi smanjio potrebu da korisnik poseduje jedinstven set AI komunikacionih veština.

Korisnici koji ulože trud da nauče kako da rade bolje sa veštačkom inteligencijom imaće prednost. S obzirom na to da će AI biti u operativnom sistemu, dobiće mnoštvo prilika da vežbaju.

Naravno, najveći deo težeg posla i dalje će obavljati AI, a ne korisnik.

Microsoft uklapa AI u Windows 11 platformu kako bi olakšao njegovo korišćenje, pronalaženje aplikacija i olakšao developerima predstavljanje tih aplikacija kroz Windows Store.

Budućnost?

Agresivno spajanje AI sa svim sferama Windowsa vremenom će dramatično promeniti korisničko iskustvo. Svaki dodatni korak ove integracije trebalo bi da olakša produktivnost, smanji frustraciju i približi proces razvijanja aplikacija koje su tu da im pomognu.

Nalazimo se na samom početku evolucije ove tehnologije, pa tako možemo očekivati i određene probleme u njenom sazrevanju.

Ipak, ovo je početak značajnog udaljavanja od tradicionalnog pristupa tehnologiji koji je od korisnika tražio da razvijaju određene veštine kako bi ubirali određene plodove. Sada razvijamo Ai sisteme koji će učiti kako da rade sa korisnicima – što značajno menja postojeću dinamiku.

Iako postoje brojne brige u vezi sa novom tehnologijom, potezi koje Microsoft pravi nisu rizični i obećavaju značajna unapređenja koja će povećati produktivnost i zadovoljstvo korisnika.

Oceni tekst

4
13 glasova

1 komentar

Citalac 1 Citalac 1 20.09.2023.
0
0

Gramaticki prilicno lose napisan tekst.

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima