26.06.2024. ·
3 min

Posao QA testera: Šta su ključne odgovornosti i svakodnevni zadaci

HelloWorld
0
Posao QA testera: Šta su ključne odgovornosti i svakodnevni zadaci

U IT sektoru, QA testeri igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju kvaliteta softverskih proizvoda. Njihova osnovna odgovornost je da testiraju softver kako bi identifikovali greške i osigurali da funkcionalnosti rade prema specifikacijama. Kroz detaljno testiranje i prijavljivanje bagova, QA testeri omogućavaju razvojnim timovima da isprave probleme pre nego što softver stigne do krajnjih korisnika. Njihov rad je od suštinskog značaja za održavanje visokog nivoa kvaliteta softvera, smanjenje rizika od grešaka u produkciji i unapređenje ukupnog korisničkog iskustva. 

QA tester Igor Dumitrašković na pitanje kako izgleda jedan njegov tipičan radni dan, kaže: "Pisanje testcase-ova, izvođenje testova, dokumentiranje rezultata, prijavljivanje grešaka i komunikacija sa razvojnim timom čine okosnicu mog posla. Svakodnevno proveravam da li softver funkcioniše prema specifikacijama i tražim potencijalne greške koje bi mogle ugroziti kvalitet proizvoda." 

On kaže i da je jedna od najvažnijih veština za uspešnog QA testera  komunikacija. "Efikasna komunikacija sa razvojnim timom i dokumentovanje nalaza su ključni", naglašava Igor za HelloWorld.rs. "Treba paziti i na detalje, to  je takođe od suštinskog značaja, jer sitne greške mogu da napravevelike probleme kasnije”, dodaje on. 

Alati i suočavanje sa stresom 

U pogledu alata, Igor preferira Jira i Teams: "Jira je odličan za organizaciju tiketa i prijavljivanje bagova, dok Teams omogućava efikasnu komunikaciju sa svim članovima tima."  

Stres i pritisak su neizbežni u svakom poslu, pa tako i u QA testiranju. "Redovna komunikacija sa članovima tima i menadžmentom omogućava mi da budem u toku sa svim zahtevima i očekivanjima, čime se smanjuje neizvesnost", kaže Igor.  

Održavanje tehničkih veština i znanja je neophodno u brzo menjanjućem IT okruženju. "Učenje od kolega i online kursevi su ključni za ostajanje u toku sa najnovijim trendovima i tehnologijama", kaže Igor i dodaje da  ima dosta zaista otvorenih zajednica na internetu koje su često željne da podele znanje, pa to samo treba da se prati.” 

Ovaj posao, pa verovatno kao i svaki drugi nije bez svojih izazova. Igor je sa nama podelio jedno zanimljivo iskustvo. 

"Tokom sprinta smo doživeli promenu zahteva koja je značajno otežala testiranje. Međutim, zahvaljujući efikasnoj komunikaciji sa razvojnim timom, uspeo sam da završim testiranje tiketa unutar zadatog vremenskog roka." Ovakvi primeri pokazuju koliko je važna fleksibilnost i prilagodljivost u ovom poslu. 

Saradnja i budućnost QA testiranja 

Saradanju sa drugim timovima Igor opisuje kao ključnu komponentu uspeha. "Redovno održavamo dnevne sastanke i u kontaktu smo tokom dana kad god se pojave izazovi koje treba rešiti. Transparentna komunikacija je tu najvažnija 

"Ono što me najviše motiviše kao QA testera jeste mogućnost da doprinesem poboljšanju kvaliteta softvera na kom radim", kaže Igor.  

Što se tiče budućnosti QA testiranja, Igor predviđa nastavak trenda ka automatizaciji. "U budućnosti QA testiranja očekujem nastavak trenda ka sve većem automatizovanju testova, što će omogućiti brže isporuke softvera uz održavanje visokog nivoa kvaliteta." Pored toga, eštačka inteligencija i mašinsko učenje će verovatno igrati sve veću ulogu u procesu testiranja." 

 

Oceni tekst

5
1 glas

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima