20.06.2024. ·
1 min

Nvidia nadmašila Microsoft i postala najvrednija javna kompanija

HelloWorld
0
Nvidia nadmašila Microsoft i postala najvrednija javna kompanija

Kompanija Nvidia dostigla je novu prekretnicu postavši najvrednija javna kompanija na svetu. Akcije Nvidije porasle su za 3,6%, podižući tržišnu vrednost kompanije na 3,34 biliona (engl. trilion) dolara, što je nadmašilo tržišnu vrednost Microsofta koja sada iznosi 3,32 biliona dolara.

Ove godine, akcije Nvidije porasle su za preko 170%, dodatno podstaknute odličnim rezultatima u prvom kvartalu u maju. Ovo predstavlja impresivan rast u odnosu na kraj 2022. godine, što se poklapa sa rastom generativne veštačke inteligencije.

Nvidia sada drži oko 80% tržišta AI čipova u data centrima, što je sektor koji je značajno porastao zahvaljujući kompanijama poput OpenAI, Microsoft, Alphabet, Amazon i Meta koje ulažu u čipove potrebne za razvoj i rad AI modela.

U poslednjem kvartalu, Nvidia je ostvarila prihod od 22,6 milijardi dolara u sektoru data centara, što je porast od 427% u odnosu na prošlu godinu, čineći ovaj segment 86% ukupne prodaje kompanije.

Microsoft je takođe profitirao od rasta AI industrije, zabeleživši porast akcija od 20% ove godine. Nakon preuzimanja značajnog udela u OpenAI, Microsoft je integrisao AI modele u svoje ključne proizvode kao što su Office i Windows.

Nvidia je novajlija među najvrednijim američkim kompanijama, gde su dominirali Apple i Microsoft.

 

Oceni tekst

0

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima