26.07.2021. ·
6 min

Microsoft .Net vs. Java (Spring)

Microsoft .Net vs. Java (Spring)

Developeri gotovo uvek imaju jedno pitanje na umu kada dizajniraju aplikacije – koja platforma je bolja i isplativija?

Kako se vremena menjaju, tehnologija se širi, a zajedno sa njom se menjaju prioriteti i važnost tehničkih jezika. Samim tim, sve je teže i teže izabrati jedan od ova dva programerska jezika.

Microsoft .Net i Java (Spring) su dva možda najpoznatija frameworka uz pomoć kojih se može praviti softver, kreirati sajt i web aplikacija.

S obzirom na to da su oba jezika poznata sama po sebi, programerima je vrlo često jako teško da odaberu koji jezik će izabrati kao primarni alata za razvoj intuitivnih aplikacija.

Ključne stvari

.Net je besplatna open source platforma koja se može koristiti za brojne aplikacije i koja može da koristi brojne jezike, editore i biblioteke za pravljenje aplikacija za web, mobile, desktop i gejming za Windows, macOS, Linux, Android i druge operativne sisteme.

Java (Spring) pruža detaljan model za programiranje i konfiguraciju modernih Java aplikacija. Ključan element koji Spring poseduje jeste infrastrukturna podrška na samom nivou aplikacije.

“Visual studio bliska integracija”, “Stabilan kod” i “Sjajna zajednica” su ključni faktori zbog kojih se developer odlučuju za .NET.

Sa druge strane, “Java”,”Open Source” i “Sjajna zajednica” su primarni razlozi za odabir Springa.

Mogućnosti

Obe platfrome su savršene tehnologije za poslovne primene. Odlično rade u sistemima sa velikim opterećenjem i big data aplikacijama. Takođe, obe platforme nude pouzdana rešenja za male, ali velike projekte.

Ipak, postoji jedna važna razlika, Java je svestran jezik koji prati veoma prosto pravilo – “napiši jednom i pokreni bilo gde”, dok .Net radi na desktopu i serverima.

Izgled

Obe platfrome izgledaju veoma slično, i ovo je zajednička teritorija koju dele jer koriste istu sintaksu. Java je pod uticajem C++, a .Net deli C# sintaksu sa C sličnim jezicima kao što su C, C++ i Java.

Razlike

Obe platfrome odlično funkcionišu sa drugim jezicima (samo različitim) – Java može da radi glatko na oba jezika koji uključuju Groovy, clojure, Scala i Kotlin.

.Net može da pomogne u biranju C#, F# i Visual Basic.

Svaka ima svoj dom – Obe platfrome imaju sopstvenu radnu sredinu. U .Net aplikaciji, Visual Studio je jedan takav IDE (integrisana sredina za razvoj) za .Net. Dok za Java developere postoje četiri IDE opcije: Eclipse, Intellij IDEA, Oracle NetBeans i Oracle JDeveloper.

Obe platfrome su prilično portabilne: Java je poznata po svojoj obrnutoj kompatibilnosti koja dozvoljava migraciju koda između Java platfromi, dok .Net konzumira više vremene i sam proces je znatno teži.

Mane

.Net

Sve ima svoje mane, a .Net nije izuzetak jer uz njega dobijate samo podršku za Entitiy Framework, što smanjuje podršku platforme.

Uz ovaj framework kod će raditi sporuje u poređenju sa native kodom, i zavisite od Microsofta kada su u pitanju nova unapređenja i funkcije.

Samim tim, migracija na .Net je zahtevnija i skuplja.

Java

Glavni problem sa Javom su potencijalne bezbednosne pretnje. Ovakvi problem iskaču dosta često usled pasivnih bezbednosnih rešenja platforme, pa je potrebno da uvek budete na oprezu.

Mnogi developeri čak i tvrde da Java radi sporije od drugih programskih jezika zbog funkcionalnosti na više platformi, a to može negativno da se odrazi na efikasnost.

Budućnost

Činjenica je da se veliki broj projekata radi na Java platformi, i po svoj prilici, potražnja neće u skorije vreme opasti. A uz Spring, najmoćniji i najpopularniji framework za Javu developerima je život dodatno olakšan.

Zapravo, Spring je toliko zasenio Java EE za poslovni razvoj usled stagnacije inovacije unutar JEE zajednice, dok je situacija potpuno drugačija kada je u pitanju Spring zajednica.

Spring je odlično pozicioniran za sve veći broj kompanija koje žele da naprave tranziciju na cloud native computing, pa samim tim možemo da očekujemo jaku potražnju za Spring developere i u budućnosti.

Developeri vole Spring fleksibilne biblioteke, a tu je i podrška velikih imena iz industrije među kojima se nalaze Alibaba, Amazon, Google, Microsoft i mnoge druge kompanije.

Sa druge strane, .Net ima podršku Microsofta i samim tim donosi horizontalnu skalabilnost jer vrlo lako možete da pronađete najveći broj alata za vaše projekte u Microsoft Developer Network.

Takođe, u proteklih nekoliko godina, situacija se donekle promenila, i Java je postala zatvorenija pod Oracle vođstvom, dok je Microsoft drastično promenio svoj pristup.

.Net je sada otvorena platforma koja ne zahteva licencu, a najnovija verzija .Net platforme je sada kompatibilna sa većinom operativnih Sistema kao što su Windows i iOS, a tu su i osnovni alati za instant upotrebu i veliki broj dodataka za pravljenje i modifikovanje aplikacija.

Koji je bolji?

Sledeći faktori bi mogli da imaju velikog uticaja na developere prilikom odabira platforme koja je njima najbolja.

  • Više uređaja može da pokreće Java Android i Linux nego .Net
  • Java je open source, dok .Net zahteva Windows licencu
  • Microsoft, to jest .Net, ne podržava IoT, Cloud i big data, ali Java podržava
  • Java trening je jeftiniji nego .Net trening

Pobednik je…

Pobednika nema, jer su obe platforme dobre ako ih koristite za prave stvari koje će izvući ono najbolje što imaju da ponude.

Ne postoji pravi ili pogrešan, bolji ili gori način pri odabiru programerskog jezika, jer sve zavisi od vaših potreba, projekata i dostupnih programera.

Ako ipak morate da donesete odluku i odaberete samo jedan jezik koji ćete početi da učite i koristite, imamo nekoliko zanimljivih infromacija koje bi ipak mogle da vam pomognu da izaberete pobednika.

Sajt Indeed.com je 2018. godine sproveo detaljno istraživanje svih ponuda za posao koje prima kako bi video koji programski jezici su najtraženiji.

Rezultati su pokazali da je Java najtraženija veština i da pokriva 30 odsto oglasa, dok je .Net bio dosta niže na ovoj listi.

Zato, ako pratimo trendove u industriji, Java developer su traženiji. Ali to nije sve.

Kada napravimo pregled cele industrije kako bismo videli koliko sajtova je napisao u .Net, naići ćemo na neke fascinantne podatke.

Pre dolaska ASP.NET, Java je imao jasan monopol u razvoju web aplikacija, ali čini se da su se stvari u međuvremenu promenile.

Postoji više sajtova baziranih na ASP.NET nego na Javi.

Drugim rečima, iako su Java veštine traženije, .Net ima veću kontrolu tržišta.

Samim tim, pronalaženje .Net developera je znatno teže i oni su samim tim na ceni, iako je Java ponuda za posao više, i konkurencija je veća.

I Java i .Net su superiorni jezici, a odabir pravog zavisi od veštine i potreba developera. Veoma je važno i dobro proračunati sve troškove projekta za ove platforme – ako će se više oslanjati na Windows, onda je .Net dobar izbor, dok je Java svakako prvi izbor za web projekte.

Najobjektivniji zaključak koji možemo da donesemo povodom odabira jednog od ova dva jezika jeste da je za početnike koji žele da krenu od nule i nauče jezik uz pomoć informacija dostupnih na webu, i to brzo, bolji izbor Java.

Svi koji su već savladali Javu i žele da se okrenu ozbiljnijim finansijskim ponudama bi definitivno trebalo da se oprobaju sa .Net platformom.

Oceni tekst

4
47 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima