29.09.2021. ·
5 min

Koliko se zapravo razlikuju DevOps i sistem administrator zanimanja? 

HelloWorld
0
Koliko se zapravo razlikuju DevOps i sistem administrator zanimanja? 

Otkako postoje informacioni sistemi, postoje i sistem administratori i spadaju među traženija zanimanja, dok je DevOps inženjer od nedavno među traženijim pozicijama.  

Dok se sistem administrator bavi instalacijom, konfiguracijom i održavanjem servera, monitoringom rada poslovnih aplikacija, zaštitom podataka i sl. moglo bi se reći da DevOps predstavlja most između razvojnih timova i sistem administratora.  

U čemu je razlika između ovih pozicija? Šta je potrebno da bi se konkurisalo za posao za ova zanimanja, kojim znanjima i veštinama treba raspolagati, kakvim alatima se služe DevOps inženjer i sistem administrator i koju metodologiju koriste za rad? Počnimo ispočetka. 

Koja su zaduženja sistem administratora? 

Za obavljanje poslova na poziciji DevOps inženjera i na radnom mestu Sistem Administratora često se očekuje zvanje diplomiranog ili master inženjera elektrotehnike i računarstva, telekomunikacija ili računarskih nauka. Osim toga, u oglasima koje raspisuju mnoge IT kompanije kod nas, uslov je i radno iskustvo na datoj poziciji (minimum 2-3 godine). 

Sistem administrator obavlja posao sistemske i mrežne administracije i pružanja usluga dizajna, implementacije i podrške za rešenja u oblasti računarskih mreža i njihove zaštite (Network Security). 

Šta obuhvata mrežna administracija i šta sistem administrator treba da poznaje? Svakako mora biti upućen u dizajn lokalne i bežične mreže (LAN i WLAN), u dizajniranje širokopojasnih mreža odnosno WAN, mora se razumeti u mrežne protokole, OSI modele i IP adresiranje kao i koncept domena u mrežnom okruženju. Tu je i poznavanje PC hardvera, hardverske arhitekture servera, mrežnih servisa, a poželjno je i praćenje mrežnih trendova. 

Opis posla sistem administratora 

Sistem administrator takođe treba da ima znanja o Windows serverima, SQL serveru, znanje AD i DNS koje ume da primeni u praksi, virtualizacione platforme (Hyper-V), kao i skriptinga (Powershell), dok je znanje EDI (Electronic Data Interchange) svakako plus. Zaduženja koja ulaze u opis posla sistem administratora su: 

  • projektovanje i implementacija informatičkog rešenja;
  • korisnička obuka i podrška;
  • account management;
  • politika bezbednosti;
  • ažuriranje postojećeg i implementacija novog softvera;
  • resursiranje;
  • arhiviranje i strategije podrške;
  • nadgledanje i menadžment;
  • optimizacija, prognoziranje, troubleshooting, preventiva;
  • nadogradnja i rekonfiguracija hardvera;
  • dokumentovanje svih aktivnosti propisivanjem procedura;
  • monitoring, održavanje i upravljanje svim delovima sistema;
  • licenciranje

Šta podrazumeva DevOps? 

Jednostavno rečeno, DevOps je metodologija koja spaja Development i Operations. IT Operations je termin kod nas poznat kao administracija sistema. DevOps se pre svega odnosi na metodologiju i korporativnu kulturu zasnovanu na saradnji i komunikaciji pojedinaca iz različitih timova uključenih u razvoj softverskih rešenja. Naime, da bi sve proteklo kako treba, potrebna je integracija između tima koji se bavi razvojem softvera i sistem administratora na što transparentniji i što funkcionalniji način.  

Šta radi DevOps inženjer? 

Kada govorimo o zanimanju DevOps inženjer u pitanju je razvoj alata i procesa koji olakšavaju posao programerima i testerima u cilju da klijentima timski isporuče proizvod. Dok DevOps učestvuje u razvoju softvera, sistem administratori nisi uključeni u ceo proces i to je osnovna razlika između ove dve pozicije. Dok DevOps inženjeri imaju više centralnu ulogu koja je mnogo više usredsređena na životni ciklus proizvoda od dizajna, preko razvoja do podrške, sistem administratori su prisutni samo u fazi dizajniranja proizvoda. 

Neke od osnovnih odlika DevOps-a su:  

  • Kontinuirana integracija, koja developerskim rečnikom rečeno, bez dobrog prevoda na srpski, iziskuje da se kod redovno “komituje”, “pušuje” i “mrdžuje” (na engleskom: commit, push and merge), kao i pravljenje i održavanje pipeline-ova tj. automatizacije deployment-a proizvoda;
  • U skladu je sa agilnim razvojem softvera, ali treba naglasiti da se DevOps upotrebljava samo u razvojnom okruženju, dok se Agile i Scrum mogu koristiti i u drugim departmanima;
  • DevOps timovi razvijaju nove karakteristike aplikacija na dnevnom nivou;
  • Cloud-native infrastruktura koja je fleksibilna za potrebe DevOps timova;
  • Nema striktne podele na DevOps i SysOps timove, već svi članovi usvajaju šira znanja.

Alati koje DevOps inženjer koristi su najčešće: alat za automatizaciju podizanja infrastrukture (Terraform), alati za kontinuiranu integraciju odnosno CI/CD (npr. Github), skripting jezici kao što je Python i softveri kao što su Jira i Confluence za treking i rad u timovima. 

Zadaci koje obavlja DevOps usko su povezani sa stvaranjem sinergije između različitih delova kompanije. S druge strane, sistem administratori se bave konfiguracijom i održavanjem računarskih sistema unutar kompanije. 

DevOps inženjeri imaju potpuno znanje o proizvodu odnosno softveru koji razvijaju. Sistem administratori “uskaču” u jedan mali deo procesa, za razliku od DevOps inženjera. 

DevOps inženjeri, zahvaljujući svom znanju i iskustvu mogu igrati ulogu menadžera, ali sami menadžeri ne bi mogli da obavljaju zadatke DevOps inženjera. Dakle, kada kompanja traži DevOps inženjera, ona traži stručnjaka specijalizovanog za automatizaciju procesa isporuke softvera kao i za operativne procese. 

Slični zadaci, ali drugačiji ciljevi i priroda zadataka  

Zadaci DevOps-a i sistem administratora veoma su slični, ali postoje mnoge razlike u pristupu kao i u razvoju kȏda, isporuci, ažuriranju i promeni entiteta. Nabrojaćemo neke od karakteristika oba zanimanja ponaosob da biste lakše uočili njihove razlike. 

DevOps 

  • Ovaj model omogućava jednostavnu koordinaciju između tima developera i operativnog tima.
  • Razvojni i operativni tim rade zajedno kako bi identifikovali slabe tačke i primenili izmene i poboljašanja.
  • U DevOps pristupu, uzimaju se u obzir ciljevi svake organizacije prilikom sprovođenja bilo kakvih promena u razvoju softvera.
  • Takođe, DevOps timovi rade imajući na umu kȏd koji im može pomoći da unesu potrebne funkcije u aplikaciju u skladu sa zahtevima klijenta.
  • DevOps je više agilan a manje dosledan u pristupuu.
  • Automatizacija (Vagrant, Jenkins)
  • Monitoring (Graphite, Carbon, StatsD)

SysOps (sistem administrator) 

  • Koristi ITIL (IT Infrastructure Library)
  • SysOps tim sledi dosledan pristup pri uvođenju i promeni softvera. Takođe, SysOps podržava dosledan način primene i promene softvera da bi pomogao timu programera.
  • U SysOps-u tim ima na umu sistemski proces koji čini da rad teče besprekorno.
  • Glavni zadatak sistem administratora obavlja se na serverima (ako su potrebne neke izmene u aplikaciji).

Da sumiramo, DevOps je spona između razvoja softvera i informacionih tehnologija sa ciljem da se pojednostavi workflow i skrati vreme utrošeno na razvoj sistema, istovremeno nudeći skalabilnu infrastrukturu u okviru koje timovi mogu da isporučuju izmene, nove funkcije, popravke i ažuriraranja što je moguće češće i neprimetnije. Za obavljanje posla u DevOps timu potrebna je prilagodljivost, komunikativnost i organizacione sposobnosti. Osim toga izuzetno je važna proaktivnost, sposobnost analitičkog razmišljanja, a traži se i iznalaženje načina da znanje u timu bude izbalansirano. Stoga možemo zaključiti da za razliku od sistem administratora, DevOps nije samo pozicija u IT kompaniji, niti korišćenje određenih alata, već promena načina razmišljanja i rada, poseban pristup razvoju i isporuci softvera. 

Oceni tekst

4
52 glasa

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima