20.06.2024. ·
1 min

Ilja Sutskever pokreće novu AI kompaniju posle odlaska iz OpenAI-a

HelloWorld
0
Ilja Sutskever pokreće novu AI kompaniju posle odlaska iz OpenAI-a

Ilja Sutskever, jedan od suosnivača OpenAI-a, osnovao je novu kompaniju pod nazivom Safe Superintelligence Inc. (SSI) mesec dana nakon napuštanja OpenAI-a. Sutskever je osnovao SSI zajedno sa bivšim partnerom Y Combinatora, Danijelom Grosom, i bivšim inženjerom OpenAI-a, Danijelom Levijem.

Sutskever je tokom svog rada u OpenAI-u bio ključna figura u naporima za unapređenje sigurnosti veštačke inteligencije, posebno sa rastom "superinteligentnih" AI sistema. Međutim, u maju ove godine, došlo je do neslaganja sa rukovodstvom OpenAI-a oko pitanja sigurnosti, što je rezultiralo njegovim odlaskom.

SSI ima za cilj da unapređuje veštačku inteligenciju dok istovremeno osigurava da sigurnost uvek bude na prvom mestu. U svojoj objavi na društvenim mrežama, Sutskever je istakao da je misija kompanije potpuno usklađena sa njenim imenom i poslovnim modelom, te da je sigurnost glavni prioritet.

Kompanija SSI, sa kancelarijama u Palo Altu i Tel Avivu, trenutno regrutuje tehničke talente kako bi ostvarila svoje ambiciozne ciljeve. Za razliku od OpenAI-a, koji je prvobitno osnovan kao neprofitna organizacija, SSI je od početka zamišljen kao profitabilna kompanija.

Sutskever je u razgovoru sa Bloombergom izbegao da komentariše finansijsku situaciju kompanije, ali je njegov partner, Danijel Gros, naglasio da prikupljanje kapitala neće biti problem s obzirom na interesovanje za AI i kvalifikacije tima.

 

Oceni tekst

0

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga