28.06.2022. ·
2 min

Apple na udaru tužbe vredne 750 miliona funti zbog usporavanja svojih telefona

Apple na udaru tužbe vredne 750 miliona funti zbog usporavanja svojih telefona

Apple se nalazi pred multimilionskom tužbom koja bi od kompanije mogla da zahteva da plati odštetu milionima iPhone korisnika usled tajne odluke da uspori starije telefone u 2017. godini. 

Skriveni sistem za upravljanje baterijom, koji je bio deo softverskog apdejta u januaru 2017. godine, usporavao je performanse starijih iPhone modela kako bi sprečio da se isključuju bez upozorenja.  

Problem je u tome što Apple nije dao korisnicima opciju da isključe ovo podešavanje, i nije ih upozorio da se njihovim uređajima namerno manipuliše. 

To je bio razlog zbog kog je Justin Gutmann, borac za prava kupaca, pokrenuo tužbu protiv Applea zbog ovog poteza pred Apelacionim sudom za konkurenciju. 

Ukoliko pobedi, Apple će biti primoran da isplati odštetu u visini od 750 miliona funti. Ovaj iznos će potom biti podeljen između 25 miliona korisnika koji su kupili jedan od pogođenih telefona – iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus i iPhone X. 

Gutmann tvrdi da Appleova odluka da modifikuje telefone nije bila iskomunicirana korisnicima, i da je bila predstavljena kako bi zamaskirala činjenicu da baterije na starijim iPhone modelima nisu bile u stanju da izađu na kraj sa novim zahtevima koji su se pred njima našli. 

Umesto da pokrene akciju opoziva ili zamene baterija, ili barem prizna da je najnoviji softverski apdejt nepodoban za starije modele, Apple je dozvolio korisnicima da instaliraju novi softver znajući da će pogoršati rad njihovih telefona. 

„Umesto da uradi časnu i zakonsku stvar prema svojim korisnicima i ponudi besplatnu zamenu, popravku ili kompenzaciju, Apple je obmanuo ljude skrivajući poseban alat unutar softverskog apdejta koji je usporavao njihove uređaje i do 58% odsto. Ako pobedim, nadam se da će dominantne kompanije porazmisliti o svom poslovanju i suzdržati se od ovakvog vida poslovanja“, izjavio je Gutmann. 

Sam Apple je priznao modifikovanje telefona gotovo godinu dana nakon što je napravio problem, i izjavio da je usporavao telefone koji su imali starije baterije, nisu imali dovoljno energije ili su bili u hladnim uslovima, jer je sve to moglo da utiče na performanse baterije. 

Kompanija je izjavila i da, kada je baterija u lošem stanju, nije u stanju da pruži dovoljno električne struje koju traži procesor pri punoj brzini.  

Pre apdejta i instaliranja posebnog softvera, rezultat gore navedenih stvari bi bio gašenje telefona, a apdejt je trebalo da dozvoli telefonima da nastave da rade, ali sporije. 

Gotovo 6 godina kasnije, vlasnici iPhone-a na raspolaganju imaju poseban izveštaj u podešavanjima uređaja, pod opcijom „battery health“, koji otkriva da li se telefon namerno usporava. 

 

Oceni tekst

5
42 glasa
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

7 komentara

Iphone 8+ Iphone 8+ 05.07.2022.
0
0

Ukoliko dobiju tuzbu da li i mi sa ovog podneblja mozemo da ocekujemo isplatu?

HelloWorld.rs 05.07.2022.
3
2

Zdravo Iphone,

Kontaktirao si tim sajta HelloWorld.rs, a ne kompaniju. Sajt HelloWorld.rs je posrednik između posetilaca i poslodavaca samo u slučaju oglasa, apliciranja za posao i pitanja u vezi sa praksom isključivo u IT kompanijama i slično. Stoga ti predlažemo da se obratiš direktno kompaniji.

Srdačan pozdrav!

Aleksandra Vujić Aleksandra Vujić 16.07.2022.
10
3

I kome treba da se na kraju obratimo

Ramiz Izberovic Ramiz Izberovic 03.08.2022.
0
0

Sve su upravu,sve su usporili telefone,ja koristim Apple 6s

Uros Uros 08.07.2022.
0
1

Znači da će svaki korisnik dobiti po 30 funti...

Aleksandar Knežević Aleksandar Knežević 10.07.2022.
0
0

Pod uslovom da svih 25mil. ima trag kupovine...

Milica Nesevic Milica Nesevic 18.07.2022.
2
1

E da su jedini...

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga