O kompaniji
74
Iskustva
39
Plate
3
Poslovi
Continental logo

Continental

4.1
28.03.2023.

Kroz IT industriju: Perspektiva iz product-based kompanije

Helloworld

IT industrija je preplavljena mogućnostima, a jedna od najvažnijih odluka koju ćeš doneti prilikom izbora karijere je da li želiš raditi u kompaniji zasnovanoj na proizvodima ili uslugama. Ovaj tekst će ti pružiti uvid u kompanije koje se fokusiraju na razvoj proizvoda, da bi taj proizvod na kraju i proizvodile. Imaćeš priliku da razmisliš o tome kako rad u ovakvim kompanijama može obogatiti tvoje iskustvo, pružiti priliku za razvoj i doprineti tvojoj karijeri na načine koji su danas vrlo važni.Za početak ćemo definisati tipove kompanija u našem okruženju.

Uslužne (outsourcing) kompanije su one koje se fokusiraju na pružanje usluga ili rešenja za svoje klijente. Ove kompanije rade na različitim projektima za različite klijente, često koristeći i razvijajući tehnologije i alate koje su u skladu sa zahtevima i potrebama klijenta.

Product-based kompanije, s druge strane, usredsređuju se na razvoj, proizvodnju i održavanje sopstvenih proizvoda. Njihov glavni fokus je na stvaranju i unapređivanju svojih proizvoda kako bi zadovoljili potrebe tržišta i ostali konkurentni.

Rad u product-based kompaniji pruža mogućnost da angažovanja na razvoju naprednih proizvoda koji imaju uticaj na tržište, ali i na društvo. Ovakvo radno okruženje podstiče saradnju između stručnjaka iz različitih disciplina, kao što su softverski i mašinski inženjering, fizika, hemija i druge retko spojive oblasti, što omogućava zaposlenima da povećavaju svoje znanje i stručnost.

Kako izgleda rad na takvom projektu?

Rad na kompleksnim projektima uključuje komunikaciju i koordinaciju sa kolegama iz raznih odeljenja i timova kako bi se postigao zajednički cilj. Zaposleni će često sarađivati na rešavanju problema, razmenjivati ideje, iskustva i znanje kako bi zajedno došli do optimalnih rešenja za različite izazove. Fokus na inovacijama doprinose stvaranju dugoročne vizije i strateškom razmišljanju, čime se pruža prilika za lični i profesionalni razvoj.

Kompanije koje se fokusiraju na razvoj proizvoda obično imaju dugoročne planove i strategije, što znači da investiraju u svoje R&D centre. Ova dugoročna orijentacija pruža veću stabilnost i sigurnost zaposlenima ali i samoj kompaniji, jer se njihova radna mesta ne zasnivaju na kratkoročnim projektima ili promenljivim tržišnim uslovima. U takvim kompanijama, zaposleni imaju mogućnost da grade karijeru u okviru iste organizacije, prateći razvoj proizvoda od ideje do implementacije, a zatim i dalje unapređivanje i održavanje. Ishod takve organizacije je mogućnost razvijanja svojih veština i stručnosti, odnosno ostvarivanje napretka u svojoj karijeri u skladu sa rastom i razvojem kompanije i portfolija projekata.

Rad u Continental R&D centru, odnosno u product-based kompaniji, pruža zaposlenima priliku da se fokusiraju na istraživanje i razvoj novih tehnologija, rešenja i unapređenja proizvoda koji će zadovoljiti potrebe klijenata, ali i krajnjih korisnika. U ovakvom okruženju, zaposleni se posvećuju razumevanju tehnoloških izazova i pronalaženju inovativnih rešenja za njih, što podstiče razvoj stručnosti i veština u njihovoj oblasti, a za koje sada znamo da ih ima mnogo.

Jasno je da zaposleni rade u timovima sa stručnjacima iz različitih disciplina, što im omogućava da razmene znanje, iskustvo i ideje u cilju postizanja optimalnih rešenja tokom životnog ciklusa proizvoda. Kroz ovu vrstu saradnje, zaposleni imaju priliku da nauče o širokom spektru tehnologija i prošire svoju ekspertizu, kako u delu istraživanja, tako i u delu proizvodnje.

Posetite profil kompanije Continental.

Galerija