08.05.2023. ·
2 min

Velika Britanija izdvaja 100 miliona funti kako bi AI učinila bezbednijim

Velika Britanija izdvaja 100 miliona funti kako bi AI učinila bezbednijim

Vlada Velike Britanije najavila je da će odvojiti 100 miliona funti u vidu početnog finansiranja posebnog tela koje će podržavati razvoj bezbednih i pouzdanih AI modela koji mogu biti korišćeni u industrijama kao što su zdravstvo i edukacija. 

Ključni modeli su AI sistemi koji su trenirani na masivnim neobeleženim setovima podataka. Oni podupiru velike jezičke modele kao što su GPT-4 i Google PaLM koji se koriste za aplikacije generativnog AI poput ChatGPT-a i mogu biti korišćeni za brojne zadatke od prevođenja tekstova do analize medicinskih snimaka. 

U saopštenju povodom izdvajanja novca za finansiranje, Ministarstvo za nauku, inovacije i tehnologiju saopštilo je da se predviđa da će AI tehnologija podići globalni GDP za 7% u narednoj deceniji, i samim tim će njeno usvajanje pružiti „vitalnu priliku“ za rast ekonomije. 

Ove vesti stižu nakon što je kancelar Jeremey Hunt u budžet uključio nagradu za istraživanje veštačke inteligencije koja će na godišnjem nivou iznositi milion funti, a dodeljivaće se kompaniji koja je postigla „najrevolucionarniji pomak u istraživanju AI u Britaniji“. 

Ključan zadatak novog tela biće razvijanje bezbednih i pouzdanih načina korišćenja veštačke inteligencije kako bi Velika Britanija postala globalno kompetitivna.  

Grupa, koju će činiti državni i privatni stručnjaci iz industrije, će takođe sarađivati sa drugim kompanijama, regulatorima i društvenim sektorom kako bi razvila bezbedne i pouzdane modele – na naučnom i komercijalnom nivou. 

„Ako se odgovorno razvija, vrhunski AI može da transformiše gotovo svaku industriju i unese revoluciju u način na koji razvijamo nove medicinske tretmane, bavimo se klimatskim promenama i poboljšavamo javne servise – i sve to uz rast i osiguravanje naše ekonomije“, izjavila je Michelle Donelan, sekretarka za nauku, inovacije i tehnologiju. 

Sudeći po njenim rečima, od vitalnog je značaja da javnost i kompanije sa punim poverenjem usvoje AI tehnologiju kako bi uvideli sve prednosti koje nove tehnologije donose. 

Regulacija veštačke inteligencije 

Vlada Velike Britanije je prošlog mesca objavlia poseban dokument koji otkriva njene planove za regulaciju AI. 

Dokument je postavio pravila za „odgovorno korišćenje“ i naglasio pet principa koje bi kompanije trebalo da prate, uključujući bezbednost i robusnost, transparentnost i objašnjivost, odgovornost i upravljanje i osporivost i obeštećenje. 

Međutim, kako bi se izbeglo robusno zakonodavstvo koje bi moglo da uspori inovacije, država je odlučila da odgovornost za AI pruži posebnim regulatorima koji će morati da se oslanjaju na postojeća ovlašćenja u nedostatku novih zakona. 

Oceni tekst

1
1 glas
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga