12.05.2022. ·
2 min

Velik i važan kripto token izgubio je 90 odsto svoje vrednosti za samo 7 dana

Velik i važan kripto token izgubio je 90 odsto svoje vrednosti za samo 7 dana

U sred krvoprolića koje je zadesilo kripto tržište, jedan projekat pogođen je mnogo više nego svi drugi gubeći ogroman deo svoje vrednosti za samo 24 sata.Ono što je najinteresantnije, u pitanju nije mali token ili izuzetno nestabilna valuta, već jedan od top 10 kripto tokena, ukoliko iz jednačine izbacimo stablecoine koji su vezani za dolar.

Pričamo o kripto valuti pod imenom Terra (LUNA).

Vrednost nejtiv tokena Terra blokčejna pod nazivom Luna pala je na 0.37 dolara u poslednja 24 sata, dok celokupan pad vrednosti u poslednjih 7 dana iznosi više od 99 odsto u odnosu na najvišu vrednost koja je iznosila 119.8 dolara u aprilu. Prostim rečima, vlasnici Terra coina su siromašniji nego što su to bili pre 7 dana.

Ova kriptovaluta zabeležila je veliki rast početkom godine kada je neprofitna organizacija Luna Foundation Guard, podružnica kompanije Terraform Labs, kompanije koja stoji iza TerraUSD, objavila da planira da sakupi bitcoine u vrednosti od 10 milijardi dolara kako bi svoju vezanost za dolar.

Celokupan debakl započeo je kada je Terrin stabelcoin TerraUSD baziran na algoritmu, koji nije bio okrenut ka dolaru, zabeležio ogroman pad na svega 0.6 dolara, iako je planirano da održava 1-1 odnos prema ovoj valuti.

Nakon toga, jedna od najvećih kripto berzi, Binance, zaustavila je povlačenje UST-a I LUNA-e. Ovo je pokrenulo dalji pad vrednosti LUNA-e, što je rezultovalo vrtoglavim gubljenjem vrednosti.

Za razliku od drugih stablecoina koji poseduju rezerve u tradicionalnim resursima (kao što su dolari), TerraUSD svoju vrednost određivao je kroz algoritam koji je kontrolisao ponudu i potražnju putem kompleksnog procesa koji je koristio upotrebu još jednog tokena – LUNA-e.

Stručnjaci veruju da je ova kompleksna vrednosna veza sa algoritmom predstavljala problem koji je mogao da izazove pad u svakom trenutku  - naspram protokola sa jasno deifnisanom ekonomskom strukturom koji imaju znatno veće predispozicije za uspeh.

Update: Danas, 13.05.2022. jedna od najvećih menjačnica, Binance, uklonjen je ovaj novčić, te trgovina njime više nije moguća.

Oceni tekst

4
8 glasova
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

3 komentara

Djura Sajan Djura Sajan 16.05.2022.
4
5

Dali ima šanse da se vrati Luna u top 10 na staro

Bojan Milošević Bojan Milošević 22.05.2022.
0
2

Vraćaju se sigurno. Previše je to jaka valuta da bi tek tako nestala sa mape

MiningShop.rs MiningShop.rs 25.05.2022.
2
1

Generalno postoji velika šansa da sa vrati vrednost ukoliko sprže jedan dobar deo a možda i Luna 2.0 promeni cenu na gore...videcemo za par dana...

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima