31.08.2021. ·
3 min

Prekvalifikacija: kakav su put prešli uspešni? [Front-End edition]

Prekvalifikacija: kakav su put prešli uspešni? [Front-End edition]

Već pisah o prekvalifikacijama i teškom putu koji je potrebno preći da biste kompletno promenili tok karijere, koliko krvi, suza i znoja je potrebno da se dođe do prvog posla i da je definitivno potrebno dodatno učiti i raditi na sebi kako biste se istakli u masi - sa sve iskustvima ljudi koji su završili QA kurseve. Ovog puta posvetiću se ljudima koji imaju stpljenje da mrdaju linijicu levo-desno od jutra do sutra, i kojima se divim zbog toga.

Pre svega, zahvalila bih se kompanijama koje su mi izašle u susret i izvukle svoje ljude “na sunce”, kao i Dejanu Vučkoviću iz kompanije Kirey i Aleksandru Petrović iz kompanije Plutus na odvojenom vremenu da porazgovaraju sa mnom. Pa da počnemo...

Gde radiš i na kojoj poziciji?

Dejan: Kirey Doo Niš, frontend Angular developer.

Aleksandar: Plutus gmbh, Front-end developer

Koji kurs prekvalifikacije si završio?

Dejan: Završio sam program prekvalifikacije za IT koju su sprovodili kancelarija za IT i eUpravu i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, doduše krenuo sam na Java kurs, a završih kao front end developer.

Aleksandar: .NET Developer (Elektronski fakultet)

Koliko si korisnog znanja dobio na kursu, a koliko nakon kursa samostalnim učenjem?

Dejan: Nakon završenog kursa imao sam solidno znanje osnova programiranja koje mi je poslužilo kao baza za dalji razvoj. Pored kursa sam svakodnevno provodio oko 2, 3 sata gledajući tutorijale, kurseve, klipove.

Aleksandar: Na kursu smo imali neki plan rada koji je bio podeljen u više celina (algoritmi, OOP, web development, baze (SQL), agilne metodologije), samim tim dobili smo neke osnove kojim smo mogli da se opredelimo za neki smer. Nakon toga, odabrao sam tehnologije koje sam želeo i krenuo, tako da sam značajno više znanja stekao samostalnim učenjem.

Šta si radio nakon kursa - koje kurseve, tutorijale, itd. i koliko dugo pre nego što si se zaposlio?

Dejan: Posle kursa sam počeo da učim Angular framework. Kurs koji bih preporučio za Angular je napravio Maximilian Schwarzmüller i zove se Angular - The Complete Guide. Pored toga sam prošao i ostale kurseve sa Udemy-a, Pluralsight-a itd. Youtube je takođe dobar resurs za učenje. 

Aleksandar:  Nakon kursa, krenuo sam da učim putem tutorijala sa Udemy-a kao što su: Advanced CSS and Sass: Flexbox, Grid, Animations and More, Beginning Modern JavaScript (Includes 10 Real Projects), Advanced JavaScript Concepts: Gain Modern JS Developer Skills, Develop with VueJS 2 (Complete Vue.js Router and Vuex Course)

Naknadno sam dobio praksu u Canic Interactive-u, po završetku prakse posao sam dobio nakon 5 meseci.

Koliko vremena ti je trebalo da se zaposliš?

Dejan: Prvi posao našao sam oko 6 meseci nakon završetka kursa.

Aleksandar: Možda malo manje od 2 godine.

Šta misliš da je bilo to što je tebe odvojilo od ostalih kandidata prilikom traženja posla?

Dejan: Lični nastup.

Aleksandar: Definitivno praksa.

Koji su saveti koje bi dao ljudima koji sada završavaju kurseve prekvalifikacije?

Dejan: Moji saveti su: da odmah nastave sa učenjem, sami osmisle i završe neki projekat. I da odmah krenu u potragu za poslom jer što više intervjua prođu, više će naučiti u procesu.

Aleksandar: Da se opredele za jedan smer, izaberu neku tehnologiju u kojoj bi nastavili da se usavršavaju, i konkurišu na oglasima za prakse i posao.

Koji su kursevi koje bi im sada preporučio da nastave sa učenjem?

Dejan: Navedeni kurs sa Udemy-a, i kursevi Deborah Kurata-e. 

Aleksandar: Trenutno React, bar što se posla i prakse tiče.

Koji su saveti koje bi dao za pripremu za proces intervjua?

Dejan: Odlasci na što veći broj intervjua, priprema i učenje pitanja za intervju sa Githuba. Takođe bih savetovao da budu iskreni oko naučenih veština.

Aleksandar: Informišite se o kompaniji, pokušajte da kreirate realna očekivanja vezano za posao, uradite dobru tehničku pripremu za intervjue, kreirajte portfolio i šaljite ga u sklopu CV-ja.

Ono što ja primetih je da su React i Angular developeri jako traženi na našem tržištu, pa bih posavetovala da obavezno pređete neke kurseve iz jednog (ili oba, što da ne) od ovih framework-ova. Nadam se da su saveti pomogli, i volela bih da čujem vaša iskustva i priče o uspesima, padovima, savete… 

Oceni tekst

5
88 glasova
Jovana Milosavljević Jovana Milosavljević

Sad sam senior developer, a nekada davno sam bila atraktivna plavuša koja se bavi marketingom :). I dalje se tešim da bar nisam oćelavela od čupanja kose od koda :) U slobodno vreme volim da čitam, pijem pivo, osvajam kafane i sanjam da ću kad porastem biti venture capitalist.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima