06.06.2024. ·
3 min

Nikola osmislio društvenu igru „Agilist“ koja nas uči kako se primenjuju različite poslovne strategije

HelloWorld
0
Nikola osmislio društvenu igru „Agilist“ koja nas uči kako se primenjuju različite poslovne strategije

U savremenom poslovnom okruženju, gde je svakodnevno sticanje novih i usavršavanje postojećih veština neophodno, pronalaženje različitih modela učenja postaje ključni zadatak za HR i ostale menadžere.

Prilikom izbora edukacija za zaposlene, potrebno je ispuniti mnogobrojne zahteve: da ne budu dosadne ili suvoparne, da ne oduzimaju previše radnog vremena i da nisu preskupe. Dodatni izazov predstavlja činjenica da odrasli najbolje uče kroz sopstvenu aktivnost.

Dvostruki sistem tabli, pioni i kockice

Vođen tim problemom, a suočen sa neophodnim veštinama koje jedan tim u njegovom poslu treba da ima, dr Nikola Vojtek, Engineering manager u IT industriji i konsultant, osmislio je edukativnu društvenu igru “Agilist”! Ona na dinamičan način kombinuje elemente Kanbana i Scrum-a kako bi najrealnije moguće simulirala složenost razvoja proizvoda, upravljanja timova i poslovnih operacija. 

“U ovoj igri može da učestvuje do četiri igrača, od kojih svaki preuzima ulogu poslovnog lidera koji se suočava sa izazovima transformacije proizvoda, od koncepta do lansiranja, i postizanja uspeha na tržištu. Centralni deo igre je dvostruki sistem tabli koji omogućava igračima da efikasno vizualizuju i upravljaju svojim timovima i procesima razvoja proizvoda”, objašnjava Nikola Vojtek za HelloWorld.

“Veoma bitan aspekt u svakom poslovanju su finansije, a neretko je ova oblast zapostavljena kako na treninzima tako i kod konkretnog obavljanja posla. „Agilist“ poseban akcenat stavlja upravo na upravljanju finansijama, dok vodi igrače kroz brojne korake razvoja proizvoda, dodaje kreator ove igre.

Igra je osmišljena kao klasična društvena igra sa tablom, po kojoj se igrači kreću koristeći piune i kockice. Svaki igrač ima ispred sebe dva papira: jedan za vođenje finansija i drugi koji predstavlja Kanban tablu za vizualizaciju razvoja proizvoda. U realno predstavljenim poslovnim okolnostima, igrači tokom svakog kruga okupljaju svoj tim (kroz kartice), kreiraju i isporučuju proizvod. Cilj igre je da učesnici kroz igru nauče i primene različite poslovne strategije.

Igra vas „tera“ da razmišljate kao preduzetnik

Stefan Vujović, Projekt Menadžer u IT industriji, jedan je od prvih menadžera koji se oprobao u ovoj igri i - izgubio od saigrača. On za HelloWorld kaže da vas ova igra “tera da učite i preduzetničke veštine”.

“Nedavno sam igrao ovu igru i još uvek sam pod utiskom. Kompleksnost igre vas uvlači i drži u želji da igrate još. Igra je usredsređena na agilnu metodologiju, a čak možete kupovati proizvode unutar igre. Da biste pobedili, morate osmisliti najbolju moguću strategiju, uzimajući u obzir svaki aspekt poput zapošljavanja, produktivnosti i troškova. Izaziva vas  da razmišljate kao preduzetnik. Bilo je trenutaka kada sam se osećao kao da vodim sopstvenu startup kompaniju”, ističe Vujović.

Namenjena odraslima, ali je dobar alat i za srednjoškolce

Igra “Agilist” namenjena je svima - od individualaca koji žele da unaprede svoje veštine, preko trenera koji mogu da je koriste kao alat, do organizacija koje ulažu u svoje zaposlene i edukaciju.

“Igra moze poslužiti i kao veoma edukativan alat i za mlađe generacije, odnosno decu u srednjoj školi kako bi im se objasnili osnovni koncepti razvoja proizvoda”, navodi Nikola Vojtek.

Bojan Smuđa, Agilni kouč i trener u automobilskoj industriji navodi da je njegova praksa do sada pokazala da se najviše znanja usvaja kroz uključenost u procese koji se uče.

“Upravo to je prednost ove igre jer svako ko je igra uključen je u kompletan postupak stvaranja proizvoda.”

 

Oceni tekst

5
10 glasova

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima