29.05.2024. ·
2 min

Microsoftov novi Recall alat mogao bi da postane noćna mora za privatnost korisnika

Microsoftov novi Recall alat mogao bi da postane noćna mora za privatnost korisnika

Microsoft je nedavno predstavio novi Windows 11 alat – Recall for Copilot Plus PC mašine – koji prati i beleži sve što ste videli ili radili na vašem kompjuteru i zauzvrat vam daje mogućnost da pretražujete i „vraćate“ sve što ste ikada uradili na uređaju.

Polje praćenja novog alata, koji je Microsoft interno nazvao AI Explorer, izuzetno je veliko i obuhvata logovanje u aplikacije, praćenje komunikacija prilikom sastanaka uživo, pamćenje svih sajtova koje ste posetili i mnoge druge akcije.

Sve što je potrebno da uradite jeste aktiviranje „Recall“ opcije koja je veoma slična AI pretrazi, i dobićete prikaz iz određenog vremenskog perioda.

Zapravo, sve što ste radili na kompjuteru pojaviće se na tajmlajnu koji se može istraživati. Microsoft je uključio i opciju da sami birate šta će Recall pratiti.

Ukoliko vam se ova tehnologija čini poznatom, to je zato što je Microsoft pokušao nešto slično, ali manje moćno, sa Windows 10 Timeline opcijom koja je povučena 2021. godine, a tu je i Rewind opcija kod Mac kompjutera.

Ipak, razlika između Mac opcije i Microsoftovog novog proizvoda je ta što uz Recall dobijate duboku i nejtiv integraciju u Windows, dok je Rewind aplikacija trećih lica koju je potrebno preuzeti i pružiti sistemska ovlašćenja.

Ipak, Recall neće raditi na svim Windows 11 kompjuterima, već ćete morati da kupite neki od Copilot Plus računara sa novim Snapdragon X Elite čipovima koji poseduju NPU potreban da bi Recall radio.

A tu su i minimalni zahtevi koje kompjuter mora da ispuni:

  • Minimum 256GB prostora na hard disku uz 50GB slobodnog prostora. Recall će na početku zauzeti 25GB prostora – što je dovoljno za 3 meseca beleženja istorije. Ovaj prostor se u PC podešavanjima može povećati u zavisnosti od vaših potreba. U slučaju da ostanete na ovoj vrednosti, Recall će brisati stare logove kako bi napravio mesta za nove.

Microsoft je takođe obećao korisnicima da će Recall indeks ostati u lokalu i zaštićen na samom uređaju.

Bezbednosne brige

Ipak, ma koliko interesantno zvučala, nova funkcija podigla je brige mnogih koji se plaše da bi ona u pogrešnim rukama mogla da bude zloupotrebljena.

Iako je takozvana semantička pretraga veliki korak napred za veštačku inteligenciju, ona dolazi u vreme kada se industrija brzo razvija, a regulatorne agencije, kompanije i potrošači još uvek pokušavaju da shvate kako odgovorno koristiti ovu tehnologiju.

Nezavisni regulator za zaštitu podataka i slobodu informacija Ujedinjenog Kraljevstva, Kancelarija poverenika za informacije (ICO), rekla je CNN-u da istražuje alat "kako bi razumela mere zaštite privatnosti korisnika".

Izvršni direktor Satija Nadela rekao je Wall Street Journalu u intervjuu pred lansiranje da se pretrage na vebu moraju obavljati samo na Microsoftovom veb pregledaču Edge i da snimci ekrana nikada ne napuštaju korisnikov računar.

"Morate spojiti dve stvari: Ovo je moj kompjuter i ovo je moj Recall - i sve se obavlja lokalno", rekao je.

 

Oceni tekst

5
2 glasa
Uroš Jelić Uroš Jelić

Nekada IT novinar, a sada PR u tehnološkom svetu koji svaki dan gleda da otkrije i nauči nešto novo i to prenese na druge (silom ili milom). Pogotovo kada je potreban savet za kupovinu telefona.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima