Microsoft je otvorio kod .NET CoreCLR biblioteka

Kompanija Microsoft pokrenula je 2012. godine poseban sektor za saradnju sa open source zajednicom. Ta saradnja ne ogleda se samo u podršci za različite projekte (Linux, Drupal, Node.js, Hadoop…) već i u otvaranju Microsoftovog koda za doprinose iz zajednice.

U sklopu ove inicijative, kompanija iz Redmonda je početkom februara na sajt GitHub stavila .NET Core Common Language Runtime kod. Novi GitHub repozitorijum sadrži kompletan i ažuran kod CoreCLR biblioteka čiji je glavni zadatak izvršavanje .NET aplikacija, odnosno open source programerima su sada dostupni RyuJIT kompajler, .NET funkcije za nativnu interoperabilnost, .NET runtime komponente, kao i .NET garbage collection (funkcije za upravljanje memorijskim potrebama aplikacija).

Otvaranje .NET CoreCLR koda je drugi bitan korak u otvaranju .NET platforme - prethodni je bio u novembru kada je na GitHub postavljen kod CoreFX biblioteka.

Približavanje .NET tehnologije open source zajednici ima jedan značajan zadatak - da omogući ostvarivanje cross platform .NET implementacija kako bi se za ASP.NET 5 aplikacije umesto Mono koristile .NET Core CLR biblioteke. Otvaranje koda je prvi korak na putu, na čijem kraju je izvršavanje .NET aplikacija na Mac OS X i GNU/Linux sistemima.

Izvor: MSDN blog

(1 osoba je glasala, prosečna ocena: 3)

O autorima

Zaljubljenik u IT od malih nogu koji duže od 15 godina piše o različitim temama, od igara i gedžeta, do poslovnih softverskih rešenja. Stručnjak za digitalni i content marketing. Slobodno vreme provodi na biciklu.

Ostavi komentar

Copyright © 2020 :: Sva Prava Zadržana :: HelloWorld.rs. ::
Made with in Subotica.
Uspešno
Neuspešno urađena operacija