Jovana Milosavljević, Full Stack Java Developer
HelloWorld ambasadori

Jovana Milosavljević, Full Stack Java Developer

23.09.2020. · 3 min

Sajt HelloWorld je ozbiljna mašinerija, sklopljena od kvalitetnog koda i kompleksne serverske infrastrukture. Ipak, ta mašinerija umotana je u celofan čovekoljublja i privrženosti svojim korisnicima (čitaj: tebi).

Stoga ovaj kutak posvećujemo vašim pričama, kao svojevrsni spomenar jednog sajta za zapošljavanje.


Reci nam nešto o sebi, ti devojko draga... 

Dvadesetšestogodišnja devojčica u srcu. Bavila se raznim stvarima koje su internet-based (content/copy writing, digitalni marketing, social media marketing etc.) i paralelno završavala faks. Trenutno Full Stack Javaš (Java je bolja od .net-a i . :P). Najveća ljubav u životu su mi knjige, volim da ih posedujem, njuškam, dobijam, čitam. U slobodno vreme ispijam piva sa drugarima, osvajam kafane i hejtujem sve što stignem.

Otkud ti u IT galaksiji? Kad se rodila ljubav ka ovoj profesiji i koji su bili tvoji prvi IT koraci?  

Funny story - želela sam da budem pisac i završim književnost i radila na tome od osnovne. Dobila oslobođenje od prijemnog u toj oblasti i iskreno se zapitala "A šta ću da radim kad diplomiram?", razmislila u čemu sam još dobra, a da se manje-više isplati, i došla do ideje da upišem Elektronski faks u Nišu (uz mali ćuš gospodina seniora sa kojim ste razgovarali nedavno). I krenulo me. I evo me ovde.

Prvi koraci su bili rad na fakultetu (Metropolitan -isum) gde sam stekla dovoljno prakse i znanja da se zaposlim. I onda jedno po jedno, tehnologija po tehnologija, tim po tim i eto mene.

Jesi li do sada ti tražila posao ili je on tebe pronalazio? 

On mene. Svaki put. Čak i kad sam se oprobala u dobrom starom slanju CV-ja, slala sam ga na pogrešne adrese, ali sam imala sreću da su regruteri koji su me cimali imali mnogo iskustva i dobru procenu osobe/pozicije, pa sam dobijala i značajno bolje poslove/timove/uslove od onih kojima sam težila. Da se ne ureknem, htela me je sreća :)

Šta te motiviše u ovom poslu? 

Mogućnost da rastem i razvijam se kao osoba, kao inženjer, da budem kreativna, agilnost u svakom smislu, konstantna dešavanja i mrdanja i promene (umrla bih od dosade na statičnom poslu gde je uveeeek sve isto) i činjenica da imaš osećaj da nekako utičeš da svet bude bolje/lakše mesto za život.

A sad jedno leksikonsko, skromno... zašto ti je HelloWorld drag? 

Zato što ima sve na jednom mestu. Ima kul community, blog o svemu i svačemu, oduševljava me kako pratite sve moguće IT događaje i obaveštavate o njima, i IT Insajder - puno znači kada menjaš posao/poziciju i kada te zanima tvoja tržišna vrednost itd itd.

Prosto, držite nas obaveštenim o svemu što je nama bitno. Na jednom mestu.

A kao šlag na tortu mi dođe Tamarin humor u mailovima. Oduševim se ponekad, iskreno.

Opiši nam domaće IT tržište zapošljavanja, onako kako ga ti vidiš. 

"Ostavite svu nadu, vi koji ulazite..." :)

Šalim se, dobro nam je. Ponekad mi se čini da kompanije malo preteruju sa zahtevima,  ponekad mi se čini da su programeri u Srbiji njanjavi i samo kukaju, ali sve to prođe. Ima posla za sve, plate i uslovi su manje više standardni, kao i projekti, samo mi je žao što nam start up scena nije razvijena koliko može da bude i što fali raznolikosti kada su u pitanju tehničke pozicije. Ali obožavam činjenicu da u većini kompanija middle management jesu tehnička lica i štite interese obe strane i nadam se da će tako da ostane.

I ono na šta sam više nego ponosna - zajednica postoji, knowledge sharing kultura je razvijena jako, ima sve više događaja za nas i mnogo je pristupačnije ući u zajednicu nego ranije.

Savet za kolege koji su u potrazi za poslom u ovoj industriji? 

Ok, nisam valjda za dž pisala blog? :)  Samo hrabro, uporno, transparentno i istrajno. Ništa više, ništa manje.


(17 osoba je glasalo, prosečna ocena: 5)

Ostavi komentar

Odgovori

Greška

Popuni sva obavezna polja!
Copyright © 2021 ·
Made with in Subotica.
Sadržaj sajta je u vlasništvu kompanije HelloWorld. Zabranjeno je njegovo preuzimanje bez dozvole.
Uspešno
Neuspešno urađena operacija
Prijavi se u svoj nalog
Zaboravljena šifra?

Nisi registrovani korisnik? Napravi nalog ili se prijavi putem društvenih mreža.Prijava putem društvenih mreža
Facebook LinkedIn Google

Kontaktiraj nas

Potvrdi

Greška