02.04.2024. ·
1 min

Google i Reddit: Od rivalstva do partnerstva u ime AI inovacija

Google i Reddit: Od rivalstva do partnerstva u ime AI inovacija

Od trenutka kada je trka u razvoju veštačke inteligencije postala centralna tema u tehnološkom svetu, nakon popularizacije ChatGPT-ja, dva tehnološka giganta, Microsoft i Google, započela su svojevrsno takmičenje. Cilj im je bio da razviju superioran AI model koji bi privukao korisnike svojom efikasnošću i inovativnošću.

Microsoft je prvi napravio hrabar korak integracijom AI-ja u sve svoje proizvode, čak idući toliko daleko da je od proizvođača tastatura zatražio dodavanje posebnog AI dugmeta. Google nije zaostajao, sledio je sličan put, težište stavljajući na integraciju AI-ja u svoje aplikacije, s namerom da svaki unos korisnika doprinese unapređenju njihovih jezičkih modela.

Međutim, fokusirajmo se na nedavni dogovor između Reddit-a i Google-a, koji označava značajnu prekretnicu u njihovim prethodnim odnosima. Istorijski gledano, odnosi između ove dve kompanije nisu uvek bili harmonični, budući da je Google ranije koristio Reddit za indeksiranje i pretraživanje sadržaja u svrhe poboljšanja vlastitog pretraživača i treniranja AI modela, često bez eksplicitnog partnerstva.

Novim dogovorom, Google dobija ekskluzivan pristup Reddit API-jevima, što mu omogućava pristup bogatom korpusu podataka, uključujući i one za koje je ranije bila potrebna posebna dozvola, poput skrivenih podforuma. Ovo ne samo da poboljšava Google-ovu sposobnost treniranja AI modela, već i unapređuje kvalitet ponuđenih informacija.

Za Reddit, ovaj dogovor ima dvostruku korist. Prvo, Google će Reddit-u plaćati 60 miliona dolara godišnje za ekskluzivni pristup informacijama, što predstavlja značajno finansijsko pojačanje. Drugo, s obzirom na to da se Reddit u tom trenutku spremao za izlazak na berzu, ovaj dogovor je definitivno pozitivno uticao na njegovu početnu tržišnu vrednost.

Ovo partnerstvo nije samo dokaz rastućeg uticaja AI-ja u tehnološkom sektoru, već i pokazatelj kako strateška saradnja može dovesti do obostranih koristi za uključene strane.

Oceni tekst

5
2 glasa
Nikola Garabandić, DressCode Nikola Garabandić, DressCode

Od malena opsednut IT-em i svim što ima veze sa njim. Pored aktivnog pisanja postova za DressCode, profesionalno se bavi Game Developmentom u Unity-u kao i učenju drugih da koriste ovaj Game Engine. Jedini je sertifikovani Unity Instruktor u Srbiji.

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga