14.08.2020. ·
4 min

Da li znate koja IT kompanija je zaista prva nastala u garaži?

Da li znate koja IT kompanija je zaista prva nastala u garaži?

Ne, nije Apple, ni Microsoft… nije ni Youtube. A ni Google.

Priča ove kompanije stara je više od 80 godina, a osnovala su je dva studenta Univerziteta Stanford: Bil Hjulit i Dejvid Pakard, u januaru 1939. godine.

Da, radi se  o HP kompaniji.

Bil i Dejvid su se upoznali za vreme studija. Oboje su stekli diplomu iz elektrotehnike i delili zajednički interes za otvaranjem preduzeća nakon završetka školovanja.

Kao i mnogi drugi startapi, Hjulit i Pakard odlučili su da pokrenu kompaniju pre nego što su uopšte znali šta žele da naprave. Razmatrali su mnoge opcije, od medicinske opreme do sistema za klimatizaciju, pre nego što su se odlučili za audio oscilator HP200A. Bio je jeftin i efikasan i kao takav je postao jedan od najuspešnijih proizvoda na tržištu, a prvi veliki kupac bila je, ni manje ni više, nego Volt Dizni kompanija.

Godine 1957., HP kompanija je izašla u javnost sa svojim proizvodima.

Sredinom šezdesetih, odnosno 1966. godine, kompanija počinje proizvodnju računara i izbacuje mini-računare serije HP 2100/HP 1000, a zatim sledeće serije desktop računara HP9800 i HP250.

 

Sedamdesetih godina kompanija je proizvela prvi svetski naučni kalkulator HP-35 kao i čuveni sat-kalkulator HP-01, koji bi, da su možda učinili nešto drugačije, danas bio mnogo poznatiji od Apple sata.

Poređenja radi, ručni sat-kalkulator je u sebi posedovao šest integrisanih čipova što je ekvivalent broju od 38.000 tranzistora*, a prvi Apple računar imao ih je samo 4.000!

*Tranzistor je aktivna poluprovodička elektronska komponeneta koja se koristi za pojačavanje električnih signala, prekidanje struje, stabilizaciju napona, modulaciju signala i drugo. Jedan je od osnovnih elemenata gotovo svih elektronskih sklopova i uređaja.

Proizvodi koje je HP kompanija pravila su bili vrhunskog kvaliteta, sa do tada neviđenim specifikacijama, međutim, prema nekim izvorima, najveća greška je bila u poslovanju odnosno u ostvarivanju prodaje zbog navodno velike nestručnosti marketing tima kompanije, pa je sama prodaja bila jako slaba.

Primera radi, ručni sat-kalkulator koji smo malopre pomenuli – prvi takav ikada, se prema odluci kompanije prodavao isključivo u bolje opremljenim zlatarama jer ga nisu doživljavali kao vredan komad tehnologije.

Istih tih godina, tržište se menja. Pojavljuju se i druge kompanije sa istim ili sličnim ciljevima. Apple, Microsoft, Intel... Stiv Voznijak je dizajnirao prvi Apple računar dok je još radio u HP-u i predstavio im je tu ideju. Ne jednom. Pet puta.

HP ga je istih tih pet puta odbio. Ispostaviće se da je to bila velika greška.

Tokom osamdesetih, HP je proširio poslovanje na proizvodnju štampača i skenera za desktop računare. Sa porastom interneta, kompanija je 3. marta 1986. registrovala domen veb stranice kao HP.com i tako postala deveti Internet (.com) domen ikada.

Sve do danas, HP štampač model OfficeJet 3830, prema nekim istraživanjima važi za najprodavaniji štampač ikada, a prema oficijalnoj Amazon listi najprodavanijih štampača, od 10 izdvojenih, polovina na listi je upravo HP.

Osim slave koju su stekli zbog kvalitetnih štampača, 1998. godine kompanija je takođe postala jedan od lidera u proizvodnji laptop i desktop računara, kao i serverima za mnoga različita tržišta.

Tokom 2005. godine počinje i zvaničnu onlajn prodaju.

Iste godine, zbog spajanja sa kompanijom CompaqHP se suočava sa velikim gubicima u poslovanju, kako finansijskim, tako i zbog loše raspodele i organizacije menadžment timova. Zbog takvog neuspeha, ovo spajanje je proglašeno za jedno od najgorih u istoriji IT industrije. Kako bi se izborila sa gubicima, tokom 2006. godine, kompanija je ponudila novu ’’paletu’’ proizvoda – hardvera i softvera, zbog čega su godinu dana kasnije prihodi kompanije naglo skočili, a HP je tada prvi put dostigao nivo prihoda od 100 milijardi dolara.

Nekoliko godina kasnije, kompanija lansira svoj prvi tablet nazvan HP TouchPad, a zatim i prvi bežični miš u industriji. Ipak, ubrzo kasnije, kompanija je objavila da više neće proizvoditi tablete i pametne telefone i da će se više fokusirati na hardver, softver i slično.

U periodu 2012-2013. godine, HP se ponovo suočava sa velikim padom profita, prilikom čega smanjuje kapacitet radnih mesta za čak 34.000. Oktobra 2014. godine, vest o raspadanju kompanije izlazi u javnost i dva prezimena objavljuju da bi dalje poslovanje nastavili razdvojeno. Konačno, u novembru 2015. kompanija se razdvojila na HP Inc. i Hevlett Packard Enterprise.

HP je tokom svoje dugogodišnje karijere imao mnogo uspona, ali ipak za nijansu više padova, kojih, da je bilo manje, mnogi tvrde da bi danas bio najjača sila u IT industriji. HP nije bio samo bilo kakav brend, činili su tehnologiju ’kul’ u periodima kada to nije bila (da, teško za zamisliti).

Pirmera radi, da li se sećate saradnje između ove kompanije i rap ikone Jay-Z-a, 2006. godine? To je bila prva takva saradnja pa je nailazila na mnoge različite komentare, ali vam to govori dovoljno o tome koliko su bili ispred svog vremena.

Za mnoge, HP izaziva osećaje nostalgije i zauvek će biti poznata po velikom doprinosu IT industriji.

Cover photo source: http://hparchive.com/images/Garage-1.JPG

Oceni tekst

5
5 glasova
Nina Radojčić Nina Radojčić

Koordinatorka coworking prostora i centra za zajednicu - InfostudHub. Svoju ljubav prema društvenim mrežama prenosi i na posao, pa vodi nekoliko profila. Rising digital marketer. :) Obožavateljka Rima i dobrog vina. Ponosna vlasnica jednog udomljenog psa.

1 komentar

Snafu Snafu 14.08.2020.
0
0

Wow! Nina, kakav članak, jedna riječ KVALITET! keep it up ;)

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga