10.10.2018. ·
2 min

7. Agilni mesec i 7 godina edukacije za agilnije i zdravije poslovanje

HelloWorld
0
7. Agilni mesec i 7 godina edukacije za agilnije i zdravije poslovanje

Već punih sedam godina, edukativni centar „Agile Serbia“ organizuje kurseve i sertifikaciju u oblasti Agilnog razvoja proizvoda. Domaća IT kompanija Puzzle Software osnovala je ovaj centar sa ciljem edukovanja regionalnog tržišta u oblasti Agilnih metodologija i unapređenja procesa razvoja proizvoda. Svake godine, u proleće i jesen, Agile Serbia organizuje seriju kurseva pod nazivom Agile Month. Sledeći „Agilni mesec“ je novembar i, kako saznajemo od organizacionog tima, svi kursevi su uveliko spremni i prijave su već neko vreme u toku.

Agile Serbia sarađuje sa krovnom organizacijom za Agile i Scrum u svetu – Scrum Alliance-om. U saradnji sa tom organizacijom sprovodi se sertifikacija, te je u Srbiji i regionu rezultat pomenute saradnje gotovo 800 sertifikovanih stručnjaka iz ove oblasti. Edukovanjem stručnjaka iz preko 130 kompanija, Agile Serbia je postigla da termini Agile, Scrum, Scrum Master i Product Owner više ne budu nepoznanice, već signal da kompanija posluje zdravo i agilno, vodeći računa o potrebama klijenata, tržišta i svojih razvojnih timova.

Ipak, za one koji ne znaju, Agile je način organizovanja procesa razvoja nekog proizvoda/usluge, kroz formiranje samoorganizovanih i kros-funkcionalnih timova, u kojima rade eksperti sposobni da predlažu, odlučuju i isporučuju dinamikom koja im je prirodna, a odgovara potrebama tržišta. Agile ima za cilj veću transparentnost u radu, bolju saradnju sa klijentima, veću responzivnost na promene na tržištu i viši nivo motivacije svih članova tima. Da bi se što bolje odgovorilo na potrebe tržišta, na prvo mesto se stavlja prioretizacija zadataka ili čitavih funkcionalnosti proizvoda, zatim, povratna informacija sa tržišta, odnosno konstantna i transparentna komunikacija sa klijentima i/ili krajnjim korisnicima. U Scrum okviru, koji je najzastupljeniji Agile okvir u svetu i kod nas, za prioretizaciju i posredovanje između razvojnog tima i svih interesnih strana zadužen je Product Owner; za izvođenje procesa po Scrum principima i smernicama zadužen je Scrum Master, kao i za fasilitovanje sastanaka i otklanjanje bilo kakvih prepreka u radu razvojnog tima.

Tokom novembarskog Agile Month-a, zainteresovani će biti u prilici da se edukuju i sertifikuju upravo za neku od dve pomenute uloge, kroz kurseve: Certified Scrum Master, Certified Scrum Master-extended i Certified Scrum Product Owner. Pored toga, onima koji se već neko vreme bave ulogom Scrum Mastera ili Agile Coach-a, dostupan je jedinstven mentorski program Advanced Certified Scrum Master. Za sve koji se interesuju za teme poput liderstva, organizacionih transformacija, iniciranja promena u organizacionoj kulturi, rada na samoostvarenju i ličnom i timskom napretku, Agile Serbia je pripremila Certified Agile Leadership kurs.

Svaki kurs ima ograničenje u mogućem broju prijava i zato požurite. Više informacija saznajte na www.agile-serbia.rs/agile_month/november-2018 ili putem mejla scrum@puzzlesoftware.rs.

Oceni tekst

0

0 komentara

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima