26.05.2020. ·
1 min
· [ Vreme: četvrtak, 28.05.2020. 18h ]

Heapspace Open Data meetup

HelloWorld
0
Heapspace Open Data meetup

Ove nedelje, 28. maja s početkom u 18 časova, Heapspace zajednica se okuplja na drugom po redu online Open Data meetupu.

“Globalna kriza javnog zdravlja u značajnoj meri izmešta fokus odluka sa prava pojedinaca na interes zajednice. Čini se da je zaštita podataka o ličnosti izložena naročito teškom testu, s obzirom na tehničke mogućnosti masovnog prikupljanja i obrade u okolnostima kada je suzbijanje pandemije primarni cilj celokupne javnosti.” - Vodič za zaštitu podataka o ličnosti za vreme pandemije

Tema je “Gde se nalaze naši podaci”, a gošće su Andreja Gluščević i Jelena Adamović.

Andreja Gluščević, Lead Project Manager & Open Data specialist, smatra da je za društvo korist od otvorenih javnih podataka nedvosmislena u značajnom broju oblasti, među kojima su: transparentnost i demokratija, učešće građana, bolje ili nove javne usluge, podsticanje društvenih i privrednih inovacija, unapređenje rada javnih službi, nova istraživačka i naučna saznanja.

Jelena Adamović, Advokat, iz iskustva sa pravnom regulativnom u oblasti otvorenih podataka u okviru Evropske Unije i Republike Srbije, smatra da su otvoreni podaci važni za društvo zbog toga što doprinose stvaranju "dodatne vrednosti", kao i transparentnosti rada državnih organa.

U okviru Heapspace organizacije, Open Data je inicijativa za unapređenje postojećih skupova otvorenih podataka Republike Srbije i uspostavljanje platforme za lakšu objavu novih skupova. Pomno pratimo dešavanja u vezi sa otvorenim podacima.

Online meetup je ograničen na prisustvo od 100 učesnika, a više informacija o obaveznim prijavama možete pronaći ovde.

Oceni tekst

0
Da ti ništa ne promakne

Ako želiš da ti stvarno ništa ne promakne, prijavi se jer šaljemo newsletter svake dve nedelje.

0 komentara

Druga dešavanja

Sva dešavanja