Climathon 2019 Subotica — hakaton posvećen odlaganju i reciklaži otpada

Climathon 2019 Subotica — hakaton posvećen odlaganju i reciklaži otpada

Climathon će biti održan u Startit Centru Subotica Infostud Hubu 25. oktobra od 14 časova i trajaće 24 sata.

Climathon će okupiti lokalne i regionalne timove od tri ili četiri osobe, sa mentorima i ekspertima koji će im pomoći da razviju održivo rešenje gorućeg problema u gradu vezanog za WASTE MANAGEMENT odnosno:

KOMPOSTIRANJE, AKTIVACIJA GRAĐANA
KROZ LOKALNE ZAJEDNICE
NA OBODIMA GRADA I PRIMENA
IT TEHNOLOGIJA U OPTIMIZACIJI

Timovi mogu da imaju različite pristupe rešenju izazova od podizanja svesti i aktivacije društvene zajednice sa fokusom na inovativne firme, startape, studente, đake i njihove mentore.

Za osmišljavanje svojh rešenja timovi će imati na raspolaganju 24 sata, tokom kojih će uz podršku mentora moći da kreiraju inovativne, sprovodive i održive ideje.

U godini kada prvi kompletan Regionalni centar za upravljanje otpadom u Srbiji, koji se nalazi u subotičkom regionu, počinje sa radom, grad Subotica se suočava sa izazovima koje implementacija jednog ovako kompleksnog sistema nosi — uvođenje primarne i sekundarne selekcije, transport odvojenih frakcija do Regionalnog centra, opremanje centara za sakupljanje otpada koji se ne može odložiti u kontejnere (tzv. „reciklažnih dvorišta”), kompostiranje na centralnom kompostilištu i upravljanje sanitarnom deponijom.

Za uspešno ostvarenje ciljeva, potrebno je učešće šire zajednice, a inovativna i kreativna rešenja su dobrodošla kako bi sistem bio što optimalniji kako s ekonomskog aspekta, tako i s apsekta zaštite životne sredine.

O izazovu

Reduce (smanjenje nastanka otpada)

smanjenje upotrebe nepotrebne ambalaže, kesa i drugih proizvoda za jednokratnu upotrebu (nalaženje konkurentnih alternativa, uvođenje povratne ambalaže u trgovini i ugostiteljskim delatnostima, it. )

smanjenje nastanka kabastog i tekstilnog otpada (organizovana razmena nameštaja, odeće i obuće, organizovanje sistema za iznajmljivanje predmeta koji se ređe koriste)

smanjenje bacanja hrane (razmena, doniranje u humanitarne svrhe, korišćenje za ishranu životinja)

održivo upravljanje zelenim baštenskim otpadom i drugim biorazgradivim otpadom (korišćenje za ishranu životinja ili u druge svrhe, kompostiranje na mestu nastanka

Reuse (ponovna upotreba proizvoda)

održivo upravljanje otpadnim staklom (pronalaženje rešenja za ponovnu upotrebu ili komercijalnu primenu u druge svrhe)

inovativna rešenja za ponovnu upotrebu tekstila

Recycle

pronalaženje inovativnih rešenja za upravljanje posebnim tokovima otpada (električni i elektronski otpad, otpadno ulje, istrošene baterije i akumulatori) kroz povezivanje građana sa operaterima koji otkupljuju ove kategorije otpada

Climathon u Subotici je podržan od strane UNDP , Climate-KIC, kao i mnogih drugih velikih lokalnih i regionalnih kompanija.

Zahvaljujući našem lokalnom partneru, Gradu Subotici, ovaj Climathon će imati neograničenu pomoć u sakupljanju realnih podataka sa lokala o ovom problemu.

Pozivaju se svi inovatori, preduzetnici, aktivisti iz oblasti zaštite životne sredine, studenti i svi oni koji misle da se mogu suočiti sa dvadeset četvoročasovnim izazovom rada na inovativnom rešenju u cilju unapređenja ovog problema u Subotici.

Od učesnika se očekuje da ponesu svu tehniku i prateću opremu koja im je potrebna za rad. Startit Centar Subotica omogućava pristup infrastrukturi i elementarnoj opremi, kao i hranu i piće za sve učesnike tokom 24 sata događaja.

Prijavite svoj tim kako biste zajedno proširili svest o klimatskim promenama, naučili nešto novo, realizovali svoje ideje i zabavljali se. Vlasništvo nad onim što kreiraju tokom hakatona učesnici zadržavaju za sebe. Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem ovog linka.

(budi prvi koji će oceniti sadržaj)

Ostavi komentar

Copyright © 2020 :: Sva Prava Zadržana :: HelloWorld.rs. ::
Made with in Subotica.
Uspešno
Neuspešno urađena operacija