02.07.2024. ·
6 min

Ne čekajmo 275 godina - Kako žene grade uspešne karijere u IT sektoru

HelloWorld
1
Ne čekajmo 275 godina - Kako žene grade uspešne karijere u IT sektoru

Statistike su jasne: muškarci u IT-ju u proseku i dalje zarađuju više od žena. Iako se radi na tome da se eliminiše taj jaz u prihodima, napredak ne stiže dovoljno brzo — trenutnim tempom, biće nam potrebno 275 godina da bismo postigli jednakost!

Ipak, postoji veliki broj primera talentovanih i motivisanih žena koje savladavaju prepreke i postižu uspeh. Luxoft Serbia je nedavno organizovao panel diskusiju u kojoj je učestvovalo nekoliko žena koje iza sebe imaju impresivne karijere u IT-ju. Ovaj članak se nadovezuje na razgovor sa njima.

Pročitajte tekst da saznate šta naše panelistkinje misle o pitanjima poput: Koji su ključni faktori uspešne karijere u tech sferi za žene? Zašto još nismo eliminisali nejednakost? Koji su najefikasniji načini da pružimo podršku ženama?

U panel diskusiji su učestvovale:

  • Ana Mijatović, Recruitment Director, Luxoft Serbia
  • Julija Merkureva, Head of Expert Resource Service, Luxoft Serbia
  • Sandra Vitas, Project Manager, Luxoft Serbia
  • i specijalna gošća Dragana Radošević, Project Manager, AFA

Moderatoka panel diskusije bila je Katarina Šonjić, koja vodi strategiju brenda poslodavca za Kat on Coffee, a pored toga je osnivačica Empple.

Problem i dalje postoji: globalne i lokalne statistike

Svet se menja, pa sve veći broj žena gradi karijere u oblastima koje su obeležene kao “muške”. Ipak, nejednakost ostaje stvarni problem. Kao što je istakla Dragana Radošević, “u Srbiji, udeo žena u IT sektoru je oko 23%. U EU, prosek je 19%.” U SAD, situacija je bolja; prema LinkedIn podacima, ženama pripada 31% radnih mesta u STEM-u i skoro 51% u oblastima van STEM-a. Prema Nacionalnoj fondaciji za nauku, brojke su veće krajem 2023. žene su činile 35% radnika na STEM pozicijama. Moglo je i gore, ali ni ove brojke nisu sjajne. Analitičari predviđaju da će se broj STEM pozicija povećati za 14,2% do 2060, što znači duplo veći rast u odnosu na radna mesta koja nisu vezana za STEM.

U međuvremenu, jaz u zaradama ostaje značajan. U Srbiji čini 14,4%, u poređenju sa EU prosekom od 12,7% i SAD prosekom od 17%. Dragana Radošević takođe navodi, da samo 50% žena u Srbiji zarađuje preko 2.000 evra mesečno. Ako  jaz u zaradama nastavi da se smanjuje trenutnom brzinom, biće potrebno čak 275 godina da se problem reši.

Prema istraživanju iz 2023, naslovljenom Global Gender Gap Report, devet zemalja u kojima je rodni jaz najmanji su Norveška, Finska, Novi Zeland, Švedska, Nemačka, Nikaragva, Namibija i Litvanija.

Ali postoje i zemlje u kojima se situacija pogoršava umesto da se popravlja.

Bliski Istok i Severna Afrika ostaju regioni sa najvećim stepenom rodne nejednakosti, gde je procenat nejednakosti 62,6%, za 0,9% manji u odnosu na prethodnu godinu. (To znači da žene u tim regionima u proseku imaju 62,6% manje prilika i prava u odnosu na muškarce.)

Posle pandemije i u razvijenim zemljama i u onima u razvoju zabeležen je pad. Primera radi, sveukupna jednakost se smanjila za 0,2% u Kanadi i za 2,1% u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nedovoljno žena u STEM-u u celini

U Srbiji, devojke čine samo trećinu studenata na fakultetima vezanim za STEM oblasti. U SAD, devojke čine 21% studenata računarstva, 22% studenata inženjerstva i 35% studenata ekonomije. U Velikoj Britaniji, među diplomiranim studentima koji su izabrali STEM predmete kao specijalizaciju, u 2023. godini bilo je svega 31% žena.

Tehnička zanimanja se i dalje doživljavaju kao “muška” i umreženo je mišljenje da su teška za devojke. Luxoft je fokusiran na to da prevaziđe ovu predstavu i pokaže da postoji veliki broj uspešnih žena koje su izgradile karijere u tehničkim oblastima.

Jedan od načina da se savladaju stereotipi jeste da se radi sa devojkama školskog uzrasta. Dragana Radošević kaže da AFA organizuje “pokretne prezentacije” u školama koje učenicama pružaju priliku da upoznaju uspešne žene iz IT sektora i inženjerskih kompanija, koje pričaju o svojim karijerama i upućuju devojke kako da savladaju prepreke. Programi mentorstva, takmičenja i hakatoni takođe pomažu da STEM pozicije postanu popularnije među devojkama.

Žene na STEM pozicijama u svetu

 Procenat diplomiranih studentkinja STEM specijalnosti koje dođu do zaposlenja povećava se u svakoj generaciji, ali indikatori koji pokazuju koliko dugo žena ostaje na tržištu rada u STEM-u su loši: čak godinu dana nakon prvog zaposlenja, postoji značajan pad koji se odnosi na žene.

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma iz 2023, " žene trenutno čine 29,4% radnika na početnim STEM pozicijama, ali na rukovodećim pozicijama ima svega između 12,4% i 17,8% žena."

Veštine i kompetencije za uspeh u IT-ju

Profesionalni razvoj je proces koji nema kraj. Kako biste ostali traženi, morate da razvijate svoje veštine, bez obzira na pol.

Važnost tehničkih veština se u velikoj meri povećava, i to ne samo za ljude koji rade u IT-ju. Među najvažnijih 10 veština koje je Svetski ekonomski forum prepoznao kao ključne u 2023. godini, tehnička pismenost bila je na šestom mestu. Istovremeno, među veštinama koje dobijaju na značaju tehnička pismenost je na trećem mestu, dok su AI i big data na sedmom.

 

 

Eksperti koji su učestvovali u Luxoft-ovoj panel diskusiji ističu adaptibilnost, fleksibilnost i komunikaciju kao “meke” veštine koje su važne za karijeru u IT-ju. Poslodavci cene aktivne i motivisane kandidate koji znaju da rade u timu i svesni su kulturnih razlika.

IT tržište je veoma dinamično. Prema Statista podacima, u 2023. godini veštine koje su regruteri najviše tražili bile su vezane za web development, dok je među jezicima programiranja prednjačio JavaScript, a najveći nedostatak veština je zabeležen u domenu sajber bezbednosti.

 

Tržište rada: kako ući u IT

Ana Mijatović je primetila da se Luxoft-u javlja 25-35% ženskih i 65-75% muških kandidata. Rekla je da je za žene veća verovatnoća da će raditi na pomoćnim pozicijama, kao što su one u HR-u, nego na tehničkim funkcijama.

Interesantno je da 56% žena odlazi iz privatnih razloga, dok je za muškarce taj procenat 44%. Žene češće odlaze iz kompanije da bi se više posvetile porodici.

Konkurencija u IT-ju je prilično velika. Ana Mijatović je istakla nekoliko faktora koji povećavaju verovatnoću dobijanja posla na junior poziciji: dobre ocene na fakultetu, sposobnost da se izdvoji iz ostalih kandidata i visoka motivacija. Bez obzira da li imate ili nemate relevantno iskustvo, vaš CV mora da bude informativan i da regruterima pokaže vaše jače strane. Za one koji traže srednje ili visoke pozicije, Ana ističe da je važna povezanost sa zajednicom i stalno usavršavanje kroz praćenje trendova u industriji, savladavanje novih tehnologija i sertifikaciju.

Umesto zaključka

Polako ali sigurno ženama se isplaćuju napori uloženi u poboljšanje svoje pozicije u IT sektoru. Sandra Vitas ističe da su pre samo deset godina rukovodeće pozicije uglavnom pripadale samo muškarcima, ali “trenutno ne vidim da je to još uvek tako. Poznajem veliki broj žena menadžera, program menadžera, pa čak i direktorki i imam zaista sjajne koleginice. Tako da mislim da to više nije situacija, pogotovo ne u Luxoft-u. I mislim da je to odlično!"

Luxoft ima odličan sistem mentorstva s redovnim obukama, programima stručne prakse i okupljanjima u manjim grupama gde zaposleni mogu da podele svoje probleme i da dobiju podršku od iskusnijih kolega. Veliku ulogu u tome igra akcenat koji kompanija stavlja na negovanje zajednice. Sandra Vitas dodaje: “Počela sam da radim u Luxoft-u kao Scrum master, a sada sam project manager. Zajednica projektnih menadžera mi je pomogla da razvijem svoju karijeru. Luxoft neguje jake zajednice u svakom domenu interesovanja."

I pored prepreka s kojima su žene suočene u svetu tech poslova, važno je da budemo svesni njihovog napretka i dostignuća. Korporativna kultura u kojoj se neguje podrška, ali i programi mentorstva i otvorenih razgovora o izazovima su važni koraci koji vodi ka jednakim mogućnostima za sve. Posetite sajt Luxoft-a kako biste saznali više o prilikama za razvoj i uspeh u dinamičnom IT svetu koje su dostupne našim zaposlenim.

 

Oceni tekst

0

1 komentar

Aleksandar Radivojša Aleksandar Radivojša 05.07.2024.
0
0

"Tehnička zanimanja se i dalje doživljavaju kao “muška” i umreženo je mišljenje da su teška za devojke. Luxoft je fokusiran na to da prevaziđe ovu predstavu i pokaže da postoji veliki broj uspešnih žena koje su izgradile karijere u tehničkim oblastima."Mišljenje nije UMREŽENO nego UVREŽENO. Pozdrav.

Iz ove kategorije

Svi članci sa Bloga

Slični poslovi

Povezane kompanije po tagovima