O kompaniji
106
Iskustva
31
Plate
4
Poslovi
Luxoft logo

Luxoft

4.7
21.12.2022.

Veštačka inteligencija i mašinsko učenje – tehnologije budućnosti koje mnogi biznisi već koriste

Helloworld

Softveri za prepoznavanje lica, za detekciju pokreta, self-driving automobili i još puno toga što je do pre nekoliko godina bilo nezamislivo – tehnologije su zasnovane na veštačkoj inteligenciji (Artificial Inteligence - AI) i mašinskom učenju (Machine Learning - ML).

Ove futurističke tehnologije iz dana u dan postaju sve moćnije jer na njima rade vrhunski IT stručnjaci i inženjeri, a mnoge industrije i biznisi već koriste njihove benefite kako bi optimizovali i ubrzali određene procese.

Svetski IT gigant Luxoft radi na brojnim projektima koji koriste AI i ML, pre svega u automobilskoj industriji, ali i u drugim oblastima. Nedavno su pokrenuli jedinstvenu AI/ML platformu, koja je rezultat rada njihovog GEMS tima.

Platformu možete pogledati na ovom linku: ml.luxoft.com

GEMS je akronim za Graphics, Embedded, Machine Learning and Simulations, i kako se već po nazivu može zaključiti – projekti na kojima rade su izuzetno zanimljivi i izazovni svima onima koji žele da se bave ovim tehnologijama budućnosti, kao i biznisima koji te tehnologije žele da implementiraju u svoje poslovanje.

Kako da inkorporirate napredna AI/ML rešenja u svoje biznis aplikacije, operacije, servise, usluge?

Evo samo nekoliko primera gde se ove tehnologije već uspešno koriste: automobilska industrija, ritejl, uzgajanje životinja, marketing, produkcija video materijala...

Detetekcija saobraćajnih znakova, vremenskih prilika i rupa na putevima

Luxoft stručnjaci, a među njima i tim iz beogradske kancelarije, uspešno rade na projektima za najveće svestke proizvođače automobila, čiji je cilj da kreiraju self-driving automobile. Tako su, uz pomoć AI i ML razvili detektor saobraćajnih znakova za jednog klijenta. Takođe, razvili su i sistem koji prepoznaje odlike prostora – da li je, recimo, u pitanju grad ili autoput, a uz to detektuje i vremenske prilike – kišu, sneg, oblačnost, i u odnosu na to daje signale na koji način prilagoditi vožnju.

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.helloworld.rs/admin/wp/../../public/media/2022/12/video-stream_1-Weather-and-Scene-detector.mp4"][/video]

U upotrebi je i sistem za detekciju rupa na putevima, koji je u stanju ne samo da prepozna rupe i njihovu veličinu, već i da ignoriše one rupe koja se nalaze van puta i nisu relevantna za vozače.

Ritejl

Data Science i Machine Learning algoritmi koriste se za optimizaciju resursa i procesa skladištenja u ritejl industriji. Luxoft stručnjaci su svojim inovativnim rešenjima baziranim na ovim tehnologijama pomogli jednom klijentu da značajno optimizuje procese skladištenja robe.

U ritejlu se upotrebljavaju i rešenja bazirana na algoritmima koji koriste najnovije tehnologije za detekciju pokreta – na ovaj način povećana je sigurnost magacina jedne velike ritejl kompanije, tako što je korišćen kontrolni sistem koji detektuje pokrete vrata prilikom otvaranja i zatvaranja.

Baze podataka

Sličan sistem koristi se i za optimizaciju storage space-a sa podacima. Jedna kompanija za koju Luxoft razvija AI/ML rešenja ostvarila je značajne uštede u budžetu uklanjanjem nepotrebnih i suvišnih podataka iz storage space-a, a uz to je posledično povećala i brzinu procesiranja slika, jer su se oslobađanjem prostora ubrzale sve radnje.

Takođe, za efiksnije rukovanje bazama u kojima se nalaze slike, koristi se algoritam za pretragu identičnih fotografija, koji znatno ubrzava i olakšava ovaj, često mukotrpan, proces.

Uzgajanje životinja

Veštačka inteligencija i mašinsko učenje primenjivi su i u poljoprivredi. Omogućavaju praćenje aktivnosti životinja, što olakšava sve dalje procese u vezi sa njihovim uzgojem. Ove tehnologije koriste se, recimo, za detekciju aktivnosti svinja, a taj sistem izuzetno olakšava monitoring zdravlja životinja i doprinosi detekciji eventualnih bolesti i zaraza u ranim fazama.

[video height="720" mp4="https://www.helloworld.rs/admin/wp/../../public/media/2022/12/video-stream_2-Animals-Hearding.mp4"][/video]

Marketing i video produkcija

U produkciji video materijala za marketinške i televizijske svrhe često je potrebno ukloniti pozadinu sa videa. AI tehnologije omogućavaju ovaj proces.

Luxoft stručnjaci implementirali su za potrebe jednog svog klijenta i AI rešenja za chat-botove i virtuelne asistente koji obavljaju komunikaciju sa korisnicima u realnom vremenu.

Osim kreiranja AI/ML rešenja za različite industrije i biznise, Luxoft GEMS je uvek u potrazi i za talentovanim stručnjacima, pa pogledajte i otvorene pozicije za njihov tim na ovom linku.

Posetite profil kompanije Luxoft.

Galerija