O kompaniji
187
Iskustva
105
Plate
Poslovi
Levi9 Technology Services logo

Levi9 Technology Services

4.2
09.06.2022.

Više od 100 IT stručnjaka za 24h smislilo 19 rešenja za problem zagađenja vazduha

Helloworld

Hack9 2022 završen sa puno adrenalina i idejnih rešenja za problem zagađenja vazduha

Ako ste i sami u ekipi koja prati zagađenje vazduha i podešava rad prečišćivača jasno prepoznajate značaj teme kvaliteta vazduha. Globalno se sve više govori o ovoj temi, a u okviru hakatona Hack9 IT eksperti iz kompanije Levi9 proveli su 24 sata u osmišljavanju rešenja, koristeći big data.

Prema podacima istraživanja čak 7 miliona ljudi umire od posledica zagađenja vazduha, a životni vek se skraćuje za blizu 3 godine. Monitoring kvaliteta vazduha je prvi korak potreban za promene, a ono što predstavlja pravi izazov jeste kako iskoristiti sve dostupne podatke za donošenje što boljih odluka.

Hack9 hakaton je bio prilika da se više od sto Najnera iz Srbije, Rumunije i Ukrajine udruži u timove i proba da, u toku samo 24h, „hakuje“ rešenje za ovaj globalni problem.

Ali priča o hakatonu počinje mnogo ranije – postavkom NineAir uređaja koji su prikupljali podatke o količini PM1, PM 2.5 i PM10 čestica, temperaturi, pritisku i vlažnosti vazduha. Tako je kreirana baza podataka nad kojima su timovi radili koristeći AWS i Azure cloud tehnologije. Dizajn i 3D štampa za kutije za senzore koji su prikupljali podatke takođe su bili deo kreativnog posla Najnera.

Hakaton je počeo u petak, 27. maja u podne i 24h sata kasnije posvedočili smo sjajnim rešenjima koje mogu da doprinesu rešenju ovog važnog problema.

Aplikacija Air9, koja je po oceni žirija izabrana kao najbolje rešenje u ovom sprint poduhvatu, nastala je iz zajedničkog rada tima Najnera iz Novog Sada i Zrenjanina. Tim je nastao upravo tog dana, sa nazivom Desni6, i kreirao app koji koristi realne podatke sa najbližih senzora, na osnovu kojih daje preporuke za akciju i čuva istorijske podatke. Pored notifikacija koje korisnicima mogu da stignu u realnom vremenu, ova aplikacija ima i dodatak – prikaz pluća koji pokazuje srednju vrednost kvaliteta vazduha sa svih mesta gde je korisnik bio u poslednjih 7, 30 odnosno 180 dana.

„Nakon što je ekipa provela neprospavanu noć u kancelariji oblik aplikacije je počeo da se pomalja. API-ji su stizali intenzivno između 2 i 4 ujutru, Mobile Developeri su šetali po gradu testirajući naš glavni feature, prikaz pluća. Aplikacija je isprogramirana tako da prikuplja podatke sa najbližeg senzora pored kog se korisnik nalazi na svakih sat vremena i usrednjuje vrednost sa prethodnim za taj period.“ Kaže Tanja Trobok, Delivery menadžerka u Levi9. Kako kaže, hakaton je intenzivno iskustvo sa puno adrenalina, a dodaje da je bilo fascinantno videti 19 različitih pristupa istom zadatku.

Tim ErPolajted, nagrađen 2. mestom na Hack9 hakatonu, takođe dolazi iz Novog Sada. Oni su kreirali igricu, za sve od 7 do 77 godina, koja kombinuje dostupne podatke o zagađenosti vazduha na lokaciji sa uslovima u kojima se trka odvija.

„Nije lako biti kreativan sa big data, pa je želja da osmislimo nešto potpuno drugačije bio glavni izazov našeg tima. Kada se pojavila inicijalna ideja da pravimo igricu, nekako su ostale ideje krenule samo da se nižu, jer je svima proradila mašta. Naš glavni cilj je bio da pokušamo da podignemo svest kod dece, od najranijeg uzrasta, o tome koliko je vazduh bitan, a jasno je da oni najbolje uče kroz igru.“ kaže Marina Batricevic, Test Developer. Posle noći u kojoj je retko ko u timu izdvojio vreme za dremku, što nije bilo tako teško jer su iz sata u sat sa uzbuđenjem pratili progres, usledio je tzv „make-up“ deo. „Generalni utisci celog mog tima su više nego pozitivni, mnogo smo se zabavili i naučili nešto novo. Simpatije publike nakon prezentacije gde smo pokazali šta smo napravili i oduševljenje koje se delilo među Najnerima za nas je velika nagrada i motivacija.“

Igrica koju je tim ErPolajted kreirao dostupna je na ovom linku, a kako kažu, predstavlja pravi dokaz kako jedan tim može da postigne sve, kada funkcioniše na timski način. Igrici možete da pristupite ako se nalazite u Beogradu, Novom Sadu ili Zrenjaninu, s obzirom da su to gradovi u Srbiji u kojima se nalaze Levi9 kancelarije i NineAir senzori.

Bravo za sve Najnere koji su učestvovali u hakatonu, a posebna zahvalnost ide članovima pobedničkih timova koji su u samo 24h kreirali sjajna rešenja. To su Đorđe Filipović, Mile Praštalo, Žolt Varga, Miloš Popović, Stefan Milankov, Tanja Trobok, Milica Doveden, Snežana Jelenić, Marina Batrićević, Petar Lalošević, Vukan Marković, Djordje Mašić i Miljan Čabrilo.

Hakaton je popularni format događaja koji podrazumeva ograničeno vreme za rešavanje zadatih problema. Pored mnogo timskog rada, “out-of-the-box” razmišljanja, u samo 24 sata učesnicima je doneo i priliku da se zabave zajedno u oflajn okruženju, sa ili bez spavanja. Kompanija Levi9 organizuje Hack9 već pet godina unazad, a ovogodišnja tema bila je posvećena globalno važnoj temi.

Za više informacija, posetite Levi9 profil!

Galerija