O kompaniji
187
Iskustva
105
Plate
Poslovi
Levi9 Technology Services logo

Levi9 Technology Services

4.2
13.02.2024.

Šta smo naučili na 9Inspiration konferenciji – IT stručnjaci podelili svoja iskustva o važnim IT temama (2. deo)

Najnoviji IT trendovi, autoriteti iz industrije i konstantna razmena znanja, obeležili su nedavno održanu 9Inspiration konferenciju, u organizaciji kompanije Levi9. To je bila prilika da se široj IT zajednici omogući da nauče nešto novo, prošire mrežu kontakata i debatuju sa profesionalcima iz branše, o čemu je HelloWorld.rs već pisao.

Najznačajnije poruke sa 9inspiration konferencije nam prenosi Mirko Tomić, Mobile developer, član tima koji je radio na razvoju iOS aplikacije konferencije i za vas izdvojio ključne poruke sa predavanja.

Uloga hakera u prijavljivanju bezbednosnih propusta

Definitivno dosta pažnje na 9Inspiration konferenciji, kako kaže Mirko, privuklo je predavanje koje je održao Edvin van Andel, iz Holandije. Edvin je počeo da hakuje sa 13 godina, a sada je CTO kompanije Zerocopter u čijem fokusu je podizanje nivoa cyber bezbednosti kroz primenu etičkog (white hat) hakovanja. Edvin je poznat i cenjen u hakerskoj zajednici jer svoje aktivnosti fokusira i na usmeravanje mladih hakera na pravu stranu - kako bi doprineli većoj bezbednosti čitavog društva. Mirko ističe da je njegovo predavanje bilo dinamično i intrigantno, baš kao i naslov: "How to break the police bodycams for fun and pizza?"

„Edvin je govorio o svom doprinosu da se u Holandiji donese pravilnik o odgovornom prijavljivanju bezbednosnih propusta, kako bi hakeri mogli da ukazuju na njih Vladi ili kompanijama, i to bez straha da zbog toga budu krivično gonjeni“, objašnjava Mirko.

Edvin van Andel se osvrnuo i na javno-privatno partnerstvo kada je njegova kompanija Zerocopter bila angažovana da proveri da li postoje sigurnosni propusti kod uređaja koje policija koristi u svakodnevnom radu, kao što su kamere na uniformi i GPS lokatori za praćenje vozila.

„Ovo predavanje je istaklo ulogu etičkog hakovanja u identifikovanju i ispravljanju propusta, naglašavajući važnost saradnje između hakera i javnih ustanova sa ciljem da se poboljša bezbednost javnih servisa“, objašnjava Mirko.

Svi zaposleni u Levi9, pa i oni koji nisu prisustvovali 9Inspiration konferenciji, imali su priliku da pogledaju ovo predavanje, jer je ono bilo deo već tradicionalnog godišnjeg događaja, posvećenog cyber bezbednosti pod nazivom Secure9. U pitanju je tematska konferencija koja se održava od 2019. godine, a koja je namenjena kako zaposlenima u svim zemljama gde Levi9 ima svoje kancelarije, tako i Levi9 klijentima i alumnistima. U tu svrhu je Edvinovo predavanje uživo strimovano i u Holandiji, Rumuniji i Ukrajini, direktno iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta, jer Secure9 promoviše cyber bezbednost, zaštitu Levi9 usluga i klijenata.

Budućnost proširene stvarnosti

Najner Žolt Varga, Mobile Software Architect, se nakon bezbednosnih pitanja prebacio na temu proširene stvarnosti svojim odličnim predavanjem "Trends and the Future of Augmented Reality".

„Žolt je istakao detalje o evoluciji, funkcionisanju i budućim perspektivama Augumented Reality (AR) - interaktivnom iskustvu koje kombinuje stvarni svet i kompjuterski generisani sadržaj. Govorio je o primeni, pozadinskoj tehnologiji i budućnosti uređaja i korisničkog iskustva“, pojašnjava Mirko i dodaje:

„Augmentovana stvarnost (AR) je tehnologija koja se brzo razvija i ima potencijal da u budućnosti značajno utiče na naš svakodnevni život i poslovanje, menjajući način na koji doživljavamo svet oko sebe“.

Žoltovo predavanje možete da pogledate u celosti na ovom linku.

AI: Sve počinje i završava se sa podacima

Svoja znanja sa publikom na 9Inspiration konferenciji podelio je i Luka Aničin, osnivač Datablooz. Poslednjih šest godina Luka istražuje mašinsko učenje, koje je osnov veštačke inteligencije, a svoje uvide podelio je kroz predavanje "Let’s walk together through an AI project".

„Iz njegovog izlaganja shvatili smo koliko je složeno održavanje projekata mašinskog učenja“ kaže Mirko Tomić. Uspeh tih projekata ne zavisi samo od primene algoritma, već zahteva stalno prilagođavanje. Posebno je važan kvalitet podataka i njihova pravilna upotreba. Rezultati moraju neprekidno da stižu, prate se algoritmi, a model se sve vreme unapređuje“.

Kako je Aničin pokazao, "Sve počinje i završava se sa podacima. Ako su podaci netačni ili pristrasni, čak i najbolji algoritam će dati loše rezultate", sumira Mirko glavnu poruku sa predavanja Luke Aničina, koje možete pogledati ovde.

Gost iz Nemačke, Florian Rapl, Solution Architect iz Minhena, održao je predavanje "Multiple Ships to the Island - Micro Frontends & Island Architectures".

„Florian se dotakao teme o tipovima arhitekture mikrofrontend sistema“, napominje Mirko i dodaje da je tom prilikom istakao prednosti distribucije procesa, skaliranja razvoja i poboljšanja performansi u web aplikacijama.

„Njegova poruka je da se kombinacijom mikrofrontend arhitektura može unaprediti efikasnost i skalabilnost razvoja web aplikacije. Ovi pristupi mogu da omoguće bolju distribuciju rada, unapređenje performansi i skaliranje razvoja web aplikacija. Takođe, implementaciji ovakvih strategija doprinosi mogućnost odvajanja timova koji rade na istom sistemu“, prenosi nam glavne uvide sa predavanja Mirko.

Najmanje tri razloga da se poseti konferencija 9Inspiration

Konferencija 9Inspiration je prilika da se provede dan sa priznatim ekspertima iz IT industrije i zato je višestruko korisna.

„Uvidi i znanje koje steknemo pomažu nam da unapredimo svoje veštine i bolje razumemo našu industriju, bez obzira na to koja je naša specijalnost. Konekcije koje steknemo otvaraju nove mogućnosti i donose nam nove saradnike. Lično, važno mi je i to što kroz donacije NURDOR-u imamo priliku da doprinesemo čitavoj zajednici i tako učinimo nešto dobro “, kaže Mirko Tomić.

Kako podseća, kompanija Levi9 je 9inspiration konferenciju organizovala i 2022. godine. Za njega je to bilo jedno od onih iskustava koje inspirišu i otvaraju razne perspektive, gde se entuzijazam za naš posao mogao osetiti na svakom koraku.

„Sa te prve konferencije izdvojio bih kao najkvalitetnija keynote predavanje Sigurdura Birgisssona i Gojka Adžića iz kompanije IKEA, "Tangible Software Quality", kao i predavanje "Thinking Serverless in your Architecture" koje je održao Alex DeBrie“.

Najneri, pa i Mirko Tomić, nemaju dilemu. Raduju se narednom okupljanju.

„Konferencija, ne samo da pruža platformu za razmenu ideja i znanja, već i priliku da se  kolege iz drugih kompanija upoznaju sa radom naše firme, kao i da se uspostave veze koje mogu biti važne za dalji lični i profesionalni razvoj“ dodaje Mirko i naglašava:

I ove godine, troškove organizacije konferencije pokrio je Levi9, dok je prihod od prodaje ulaznica namenjen Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka NURDOR, baš kao i prethodni put.

Prikupljen novac je usmeren na izgradnju nove Roditeljske kuće u Beogradu. Ovo udruženje je dosad uspelo da organizuje i pokrene pet roditeljskih kuća - u Nišu, Novom Sadu i tri u Beogradu.

Program konferencije osmislile Delivery direktorke iz Levi9

Najneri sa ponosom ističu da su dve Delivery direktorke iz njihove kompanije - Mirjana Kolarov i Mirjana Trobok, odgovorne za program 9Inspiration konferencije. Pored role, dve Mirjane su imale i zajednički cilj u kreiranju programa - da svako  izađe bolji nego što je na konferenciju došao, sa više informacija i spremniji za nove profesionalne izazove.

Kada se za zajednicu priprema nešto dobro, ne izostaje ni podrška. Tako je Jugoslovensko dramsko pozorište rado ustupilo prostor za održavanje konferencije, na čemu im je Levi9 neizmerno zahvalan. Konferenciju su takođe podržali i sajt HelloWorld.rs, Nedeljnik, Heineken, Coca-Cola HBC i Maxi.

I na kraju, Levi9 namerava i dalje da deli znanja i povezuje profesionalce već i ove 2024. godine. To je ujedno i poziv za sve koji žele da dođu na ovogodišnju 9Insipiration konferenciju da podele svoje razmišljanje o tome da li im za učenje više odgovara radni dan ili subota.

Galerija