O kompaniji
187
Iskustva
105
Plate
Poslovi
Levi9 Technology Services logo

Levi9 Technology Services

4.2
28.08.2023.

Levi9 & FONIS - iskusni programeri dele iskustvo sa studentima

Helloworld

Kompanija Levi9 IT prepoznaje da je podrška u razvoju mladih IT stručnjaka izuzetno važna, što godinama unazad dokazuje kroz niz realizovanih projekata i inicijativa za studente i srednjoškolce. Jedan od događaja koji ima za cilj da osnaži mlade i pruži im priliku da steknu potrebno iskustvo i praktične veštine pred početak karijere je projekat C2S – Companies to students. Levi9 se pridružio Udruženju studenata informatike FONIS, sa Fakulteta organizacionih nauka, i kao zlatni partner podržao ovaj projekat.

Zašto je ta podrška značajna možete pročitati u ostatku teksta, gde je reč o saradnji koja upravo naglašava važnost prenosa stručnog znanja sa iskusnih na buduće profesionalce, i tako daje priliku mladima da se kroz praktične primere pripreme za svoj poziv.

Spoj teorije i prakse kao podrška za studente

Ivana Nenin iz Talent tima u Levi9 objasnila je koji je ključni razlog za ulaganje u C2S inicijativu: „Saradnja sa FONIS-om seže unazad nekoliko godina, a ono što nas je privuklo i ovog puta jeste njihov istaknuti fokus na organizaciju projekata usmerenih na IT studente. U Levi9 nam je veoma važno da vratimo akademskoj zajednici, a jedan od načina da to radimo jeste da direktno podržimo studentske organizacije i njihove projekte. U konkretnom slučaju imali smo priliku da formulišemo Tech challenge na osnovu jednog od projekata na kome radimo već nekoliko godina, a u kome smo mogli da vidimo sjajnu snalažljivost studenata i njihove bistre, sveže ideje. Pored toga, studenti su na panel diskusiji imali priliku da čuju kako izgleda rad u Levi9 iz prve ruke, kao i da na dvodnevnoj radionici naprave frontend ili backend jedne mobilne aplikacije, po sopstvenom izboru“, rekla je Ivana.

Najneri kao predavači i panelisti

Aleksa Stanić, Mobile developer u Levi9 i predavač na C2S projektu, otkrio je šta ga je inspirisalo da se pridruži ovoj inicijativi. „Pre svega, to što sam kao doskorašnji student Fakulteta organizacionih nauka bio učesnik mnogih studentskih projekata i radionica. Još tada sam razmišljao kako bih se snašao kao predavač na takvim događajima, a prilika da studentima prenesem ono što bih i sam voleo da sam mogao da čujem posebno me je privukla.“

Opisujući svoje iskustvo rada sa studentima, Aleksa naglašava njihovu želju da uče i razvijaju se.

„Na mene je najjači utisak ostavila želja studenata da nauče nešto novo, što nije u sklopu fakulteta. Prisustvo i rad vikendom na neobaveznim radionicama samo po sebi pokazuje njihovu motivaciju da prikupe što više znanja i budu uspešni u tome što rade, a to su dodatno potvrdili i na samoj radionici. Iako nemaju previše iskustva sa Android programiranjem, pokazali su izuzetno interesovanje da čuju, razumeju i nauče što više na ovu temu, a siguran sam da će im to biti veoma korisno za dalji napredak“, zaključio je Aleksa.

Njegov kolega iz Levi9 Mladen Andrejić, Test developer, takođe se oprobao u ulozi predavača na ovogodinjem C2S projektu. „Želja za prenošenjem znanja i dosadašnjih iskustava sjajnim studentima i budućim kolegama me je posebno inspirisala da budem deo ove priče, a najjači utisak koji sam poneo sa radionica su nivo razumevanja i znanja koje studenti danas poseduju“, ističe Mladen.

Na pitanje o savetima za studente koji žele da se bave programiranjem, Mladen je pružio korisne smernice ohrabrivši ih da iskoriste sve dostupne resurse i razvijaju veštine programiranja kroz praktičnu primenu kad god im se za to pruži prilika.

Saradnja iz ugla organizatora

Projekat C2S dokazuje da partnerstvo između FONIS-a i kompanija čini značajan korak u pripremi mladih talenata za predstojeće izazove, a saradnja sa sponzorima, uključujući kompaniju Levi9, doprinosi celokupnom uspehu.

Boris Vajagić, član Upravnog odbora za upravljanje projektima, ističe da je saradnja između Levi9 i FONIS-a započela kao podrška događaju C2S 2021. godine, kada je Levi9 prihvatio ulogu generalnog pokrovitelja. „Saradnja se potom proširila na FON Hakaton, koji je jedan od važnijih doprinosa FONIS-a IT zajednici“, rekao je Boris. 

I u 2023. ova praksa se nastavila kroz C2S događaj, a interesovanje studenata je bilo izvanredno. Nevena Cvijović, koordinatorka projekta, rekla je da su studenti bili oduševljeni događajem. „Polaznici su istakli da su se predavači na radionicama izuzetno trudili da im prenesu znanja i da im je mnogo značilo da vide kako se aplikacije razvijaju u praksi. Tech Challenge i Speed dating su predstavljali izazov, u pogledu izlaženja iz zone komfora, ali, kako studenti kažu, ove delove projekta pamtiće kao jedno nezaboravno iskustvo koje će im značiti sutra kada budu otišli na pravi intervju.“

C2S je još jedan u nizu projekata kroz koje kompanija Levi9 kontinuirano radi na oblikovanju perspektive budućih IT stručnjaka. Pored ovih, podsećamo i na neke od najpopularnijih događaja namenjenih studentima, koje su osmislili u Levi9 i realizuju ih godinama unazad. To su 5 dana u oblacima, Code9 radionice koje se ove jeseni po prvi organizuju u Beogradu, .Net Winter Workshop, kao i prakse u okviru različitih tehnologija. Svaki od programa polaznicima pruža priliku da kroz rad sa mentorima i praktične izazove razvijaju svoje ideje i nadograđuju znanje, te se na adekvatan način pripreme za prve karijerne korake.

Galerija