O kompaniji
190
Iskustva
105
Plate
Poslovi
Levi9 Technology Services logo

Levi9 Technology Services

4.2
12.01.2024.

Kako smo proveli 5 dana u oblacima?

Levi9 Serbia

Sedamnaest godina nije malo! Upravo toliko kompanija Levi9, zajedno sa Udruženjem studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC iz Novog Sada, organizuje hakaton za studente 5 dana u oblacima. Najpre smo na ovom takmičenju okupljali studente zainteresovane za Java tehnologiju, da bismo od 2021. fokus prebacili na Cloud.

Tako smo, na izmaku prethodne godine, tradicionalno proveli 5 uzbudljivih dana u oblacima, ovog puta sa 5 takmičarskih ekipa od po četiri člana, koje je predvodilo čak 11 mentora – IT eksperata iz Levi9. Ako vas zanima zašto ovo takmičenje ima epitet omiljenog među studentima, nastavite da čitate.

Velika novost od prethodnog izdanja je to što je hakaton po prvi put organizovan i u Levi9 kancelariji u Beogradu, i što je i studentima u ovom gradu pružena prilika da razvijaju svoje veštine i steknu nova znanja.

„Beogradska kancelarija je bila domaćin za dva tima takmičara koji su u odvojenim prostorijama mogli nesmetano da rade i razvijaju svoje rešenje, a u svakom trenutku im je bio dostupan tim mentora čiji sam bio deo, i na šta sam veoma ponosan... Bilo je lepo videti kako mladi ljudi razmišljaju i trude se da reše probleme na koje nailaze, naročito zato što je to za većinu studenata bio prvi susret sa AWS-om i Cloud-om. Moj utisak je da su se jako dobro snalazili, kao i da su dosta toga naučili.

Kako je ovo bio prvi put da se takmičenje organizuje na dve lokacije, smatram da definitivno treba nastaviti sa tom praksom i narednih godina, jer je sjajna prilika za studente“, podelio je svoje razmišljanje Jovan Milić, Python Developer u Levi9 i jedan od mentora na hakatonu.

Takmičenje 5 dana u oblacima je podeljeno u dve faze – Challenge i Team Up. U prvom delu učestvovalo je preko 100 prijavljenih studenata koji su imali zadatak da u onlajn okruženju, individualno, reše postavljeni zadatak. Dvadeset najuspešnijih prošlo je u drugu fazu, realizovanu u formi hakatona, za koju su Levi9 mentori oformili timove. Zaduženje svakog tima bilo je izvršavanje zadatka na AWS Cloud-u, kao i prezentacija implementiranog rešenja na kraju takmičenja.

Finale je bilo dinamično i, kako su rekli takmičari, ovaj deo bio je ujedno i najzanimljiviji. Pobedničko postolje je, u neizvesnoj završnici, pripalo timu Pick&Roll iz Novog Sada, koji su činili David Ivković, Petar Marković, Rastislav Kukučka i Ivan Milošević.

„Na početku nam je predstavljen zadatak u kojem smo nadograđivali rešenje iz prvog kruga upotrebom Cloud servisa na AWS-u. Imali smo nešto više od 8 sati da timski napravimo najbolju Cloud arhitekturu, sa posebnim fokusom na kvalitet i ponovljivost samog rešenja. Bilo je potrebno identifikovati vrline svakog od članova tima i shodno tome međusobno rasporediti posao i podzadatke. U toku dana mogli smo uživo da pratimo tabelu sa rezultatima izvršavanja našeg rešenja na Cloud-u, dok su nam mentori u svakom trenutku bili dostupni za pitanja i rešavali sve naše nedoumice“, preneo nam je David iz pobedničkog tima kako je iz njegovog ugla izgledalo takmičenje.

Otkrio je i šta je, moguće, presudilo da njegova ekipa odnese pobedu u neizvesnom finalu: „Prezentacija treba da bude koncizna i predstavljena brzim tempom kako bi držala pažnju publike i ostavila jak utisak. Celokupno takmičenje je dinamična kombinacija programerskih veština i međuljudskih odnosa gde svako može po nešto da nauči, drago mi je što mi je pružilo mogućnost da ostvarim nove kontakte i proširim mrežu svojih poznanstava. Moram da istaknem da je bilo izuzetnih rešenja i kod drugih timova, i da su o pobedi na kraju odlučile nijanse – razlike na tabeli su se od stotinu mogućih poena merile u delovima jednog poena. Preporučujem studentima koji su zainteresovani za Cloud tehnologije da se naredne godine obavezno prijave na hakathon i uvere se kako to sve izgleda, iz prve ruke“.

Do narednog takmičenja 5 dana u oblacima, očekuje vas još niz studentskih prilika u Levi9. Prva među njima je .Net Winter Workshop u Zrenjaninu, a slede i prakse iz različitih tehnologija, MasterClass programi, stipendije, čuvene Code9 radionice koje smo ove godine takođe po prvi put realizovali i u Beogradu, kursevi na Matematičkom fakultetu na beogradskom univerzitetu, studentski sajmovi i još mnogo toga: Levi9 Serbia | Student Opportunities

Koja prilika vam deluje najinetersantnije i u kojoj biste se, najpre, oprobali?

Galerija