O kompaniji
187
Iskustva
105
Plate
Poslovi
Levi9 Technology Services logo

Levi9 Technology Services

4.2
27.08.2021.

„Gde TI vidiš sebe za 5 godina?“ pitali smo Levi9 stipendiste da naprave presek nekad i sad

Helloworld

Verovatno ste već čuli za ono čuveno pitanje na intervjuima za posao: „Gde vidiš sebe za 5 godina?“. I ako ga i niste čuli na intervjuu, sigurno vam je prošlo kroz glavu i pokrenulo razmišljanja na temu gde planirate da budete za nekoliko godina i čime želite da se bavite - pogotovo ako se nalazite na završnim godinama studija ili na samom kraju akademskog putovanja.

Sasvim je u redu ako vam je odgovor na to pitanje i dalje nejasno i maglovito. Važno je krenuti u nekom smeru i proceniti usput da li je taj put pravi za tebe. Biti fleksibilan i osluškivati sebe, ali i tržište rada i industriju koju ste odabrali. Učiti, razvijati se i kreirati nova iskustva.

Ne postoji tačan odgovor na ovo pitanje. Niti finalan. Jer, da li bi smo svi rekli da ćemo raditi remote celu 2020. da smo 2015. maštali na tu temu?

Manje dobra opcija je tzv. overthinking kada ne znamo kojim putem bismo pošli, pa samo tapkamo u mestu i čekamo da se odgovor sam pojavi. Savremeno radno okruženje pruža razne mogućnosti koje možemo da posmatramo kao zbunjujuće ili kao mnoštvo prilika – izbor je na nama.

Pitali smo Najnere, nekadašnje stipendiste, gde su oni sebe videli pre 5 godina i kom smeru su se njihove karijere razvijale od kada su napustili studentske klupe.

“Tada sam tek uplivala u programiranje i IT svet, praktično sam testirala koliko je to za mene. Da me je neko tada to pitao, pretpostavljam da bi i dalje odgovorila da sebe vidim kao programerku, uz blagu dozu rezerve i podsetnik da treba da smislim plan B.” Ovako razmišlja Sandra Radojević, koja danas u Levi9 radi kao fullstack developer na e-commerce projektu, uglavnom u JavaScript-u, u timu koji održava i unapređuje jedan deo ovakvog samoživog ekosistema.

Sandra je kao studentkinja beogradskog Matematičkog fakulteta dobila Levi9 stipendiju, koja pored finansijske podrške podrazumeva i prvo zaposlenje. Kaže da joj je to dalo motivaciju i polet da bude što bolji student i što bolji junior u timu. “Levi9 stipendija mi je omogućila da karijeru započnem u jako profesionalnom, opuštenom i organizovanom okruženju, da radim na sebi i da učim.”

Nikola Milanko se posle studija na novosadskom PMF-u usmerio na mobilne aplikacije, trenutno je u Android svetlu, a ima preferencije da isproba i Flutter.

“Ako se ne varam, moj odgovor je bio da sebe vidim kao Leada na projektu, s tim da sam u tom trenutku računao 5 godina rada od završetka studija. Danas u Levi9 radim kao Medior Mobile Developer. Sama stipendija mi je olakšala studiranje, u finansijskom smislu, ali sam i u toku studija iskoristio dodatne benefite poput prakse. Takođe sam imao priliku da pre zvanično starta razgovaram sa seniorima, o tehnologijama koje su se koristile u tom trenutku na Android projektima, a to mi je pomoglo da se dodatno pripremim za početak rada.”

Pet godina je definitivno dug period i nije tako lako planirati na duge staze. Ipak, Mihajlo Perendija kaže da bi na ovo pitanje odgovorio sagledavajući širi kontekst – da završi osnovne studije na FTN-u i započne master program, kao i da se zaposli u dobroj kompaniji gde će raditi na projektu iz domena svog interesovanja.

„Danas se bavim tačno onim što sam rekao da želim da se desi za 5 godina. Levi9 stipendija mi je itekako značila jer sam uvideo da neko vrednuje moj trud, rad i ambiciju, i da je spreman da uloži u mene kako bi mi pomogao da tim putem i nastavim. Pored toga, ono što student najmanje ima a najviše mu treba jeste novac, koji je itekako dobrodošao.“ kaže Mihajlo koji danas u Levi9 radi kao Data Scientist.

Već sada možete da napravite značajan korak ka vašoj karijeri – prijave za novu generaciju Levi9 stipendista otvaraju se 1. septembra! Program Levi9 stipendija pored finansijske podrške obuhvata i zaposlenje nakon završetka studija.

Više informacija možete pronaći na Levi9 zvaničnom sajtu ili  instagram stranici.

Pišu Tajana Polimac i Jelena Vasilev Novčić

Posetite profil kompanije Levi9.

Galerija