O kompaniji
187
Iskustva
105
Plate
Poslovi
Levi9 Technology Services logo

Levi9 Technology Services

4.2
30.06.2023.

AI u fokusu ovogodišnjeg Hack9 takmičenja

Helloworld

U kompaniji Levi9 IT se osam godina unazad organizuje Hack9, hakaton na kojem se timovi programera takmiče u osmišljavanju najinovativnijih tehničkih rešenja. Za ovogodišnji događaj izabrali smo temu koja je trenutno na vrhuncu svoje popularnosti – veštačku inteligenciju. Pitate se zašto baš AI?!

Jednostavno, zato što smo svedoci neverovatne revolucije koju AI donosi u IT svet.

Veštačka inteligencija prevazilazi granice ljudske mašte i otvara vrata ka neograničenim mogućnostima, a u današnje vreme sve više kompanija i organizacija prepoznaje AI kao ključnu komponentu za unapređenje svog poslovanja. Zato smo bili nestrpljivi da vidimo kakva rešenja će naši timovi ponuditi kada je u pitanju tema koja trenutno predstavlja najveći "bum" u IT industriji.

Hack9 je ove godine privukao preko 110 učesnika iz zemalja u kojima Levi9 ima svoje razvojne centre – Srbije, Rumunije i Ukrajine, koji su bili podeljeni u 23 tima i takmičili se tokom četiri uzbudljiva dana. Zanimljivo je da AI nije predstavljao izazov samo za takmičare, već i za organizacioni tim, s obzirom na to da je veštačka inteligencija korišćena i za samu pripremu događaja: „Komunikacioni planovi, mejlovi, pa čak i vizuelni identitet su kreirani uz pomoć AI tehnologija. Konkretno, za komunikaciju je korišćen ChatGPT 4, a glavna slika koja promoviše događaj je kreirana uz pomoć Midjourney alata”, objasnio je Stefan Bolesnikov, Delivery menadžer u Levi9, koji je bio član organizacionog tima Hack9-a.

Sve je bilo usmereno ka istraživanju novih mogućnosti i pružanju prilike takmičarima da se zabave, budu ponosni na svoje postignuće i testiraju svoje granice. S obzirom na prirodu teme i potrebu za obučavanjem modela, takmičari su imali dovoljno vremena da se pripreme za AI Computer Vision Challenge. Njihov zadatak je bio da obuče svoje AI modele za računarski vid i da detektuju Levi9 logoe na slikama. Timovi su posvećeno pristupili rešavanju ovog izazova, isprobavali različite pristupe i eksperimentisali kako bi postigli najpreciznije rezultate.

„Hack9 za mene predstavlja dobru priliku da se na jednom mestu nađe dosta ljudi koji su zaljubljeni u tehnologiju i koji imaju mogućnost da u određeno vreme rade sa tehnologijama sa kojima inače ne rade na projektima, što predstavlja jedno veliko iskustvo“, rekao je Goran Militarov, DevOps Tech Lead i jedan od učesnika ovogodišnjeg Hack9-a.

Pobednici Hack9 takmičenja ove godine bili su odabrani automatskim rangiranjem putem online platforme za data science i mašinsko učenje, kaggle.com. Nakon isteka roka za predaju rezultata, organizatori su automatski saznali ishod takmičenja – na prvom mestu našao se tim Najnera iz Rumunije, drugoplasirana je bila ekipa iz Ukrajine, a treće mesto zauzeo je tim AjVamos iz Novog Sada, čiji su članovi Dejana Bežanović, Igor Bežanović, Dušan Marić, Čaba Varga i Petar Đulinac.

„Poprilično sam zadovoljna kako je sve proteklo, bili smo dobro timski organizovani. Iako nije bio u pitanju klasičan timski rad, gde svako kodira neki deo, dopada mi se što smo svi istraživali jednu sferu i na kraju, kada smo sve uklopili u jedan veliki model, ispalo je odlično”, prenela je svoje utiske Dejana, Java Software Developer, iz trećeplasiranog tima.

Ovogodišnji Hack9 događaj pružio je priliku učesnicima da se takmiče, ali još važnije, da međusobno razmene ideje, iskustva i inspiraciju sa Najnerima iz ostalih zemalja.  Ujedno, bio je dokaz da je veštačka inteligencija fenomen koji oblikuje budućnost IT sveta. Šta mislite, kakvi nas sve izazovi očekuju u vremenu koje sledi?!

Galerija