Iz ugla programera

Prostor za autentična iskustva, izazove i savete, pružajući uvid u svet programiranja direktno iz perspektive stručnjaka.

Blog Iz ugla programera
11.10.2021. ·
6 min

Kako prepoznati dobrog programera

U Srbiji, IT sektor raste, razvija se, širi se tržište i na inostranstvo, a programiranje ili neka vrsta programerske pozicije su sve zanimljivije mlađoj populaciji, ali i onima koji se polako prebacuju u ovaj sektor. Ohrabruje činjenica da stranci vole da sarađuju sa ljudima iz Srbije, pa eto i više mogućnosti za unapređivanje znanja i, ako hoćeš, portfolia.  

05.10.2021. ·
11 min

Testiranje javascript aplikacija

Ono što bih hteo da obradim u ovom članku je jedna celina sa težištem na konceptualnom osnovu testiranja javascript aplikacija. Mnogi programeri umeju da pišu kod, da izvrše zadatke, ali jednostavno, kada dođe do pisanja testova - učine sve kako bi to izbegli, ili možda još gore, napišu testove mehanički, čisto da se zavara mehanizam koji meri pokrivenost testovima.

21.09.2021. ·
5 min

Najbolje strategije za aktivaciju aplikacija u 2021.

Moderni standardi za razvoj softvera i potreba za sve boljim korisničkim iskustvom zahtevaju konstantan oprez i budnost developera, kao i redovno apdejtovanje projekta. Aktivacija i integracija sada su kontinuiran proces jer je ponekada potrebno svakodnevno reagovanje i slanje apdejta. 

20.09.2021. ·
8 min

5 dobrih i 5 loših strana programerskog posla

Ranije su mnogi na programiranje gledali kao na neku "uzvišenu moć čoveka" koju ima nad kompom, a koja je dostupna samo ekstremno inteligentnim ljudima, koji su zakucani u podrumima gde šamaraju po tastaturi. Dakle, čudan hobi za štrebere koji petljaju na kompovima, danas postaje jedan od prvih pravaca u odabiru karijere, postaje zanimljiv mlađoj populaciji, a stariji naraštaji počinju da uviđaju prednosti što im deca ili unuci poznaju računarske tehnologije. 

11.09.2021. ·
4 min

Cenjeni soft skill-ovi: koji su i kako do njih

Soft skillovi se pominju čim krene priča o unapređenjima, zapošljavanjima i ostalim poslovnim izazovima - to je onaj set osobina koje navode u oglasima (dobra komunikacija, timski igrač itd) i utiču na odluku o tome kako ćete se snalaziti u poslu, timu, kancelariji, međ’ klijentima i u sličnim situacijama.

07.09.2021. ·
4 min

Scrum metodologija: Prepreka ili rešenje za organizaciju development projekata?

Scrum se primenjuje za vođenje projekata, a njegova glavna odlika je agilnost u smislu prilagodljivosti. Ovakvi procesi u IT industriji označavaju prilagođavanje raznim nepredviđenim okolnostima, kao i kolaboraciju i usklađeni tempo rada pokrovitelja, developera i korisnika.  

HelloWorld
0
02.09.2021. ·
5 min

Najbolje tehnike koje će vam pomoći da prestanete da odlažete obaveze na poslu

Ma koliko bila pristuna u IT sferi, prokrastinacija predstavlja univerzalan problem svih ljudi. Prokrastinacija nije isto što i lenjost. Ona predstavlja strategiju našeg mozga da se izbori sa negativnim emocijama kao što su anksioznost i frustracija. Naš um želi instant zadovoljenje i nije previše rad da misli o nagradama koje nas čekaju u dalekoj budućnosti – kada završimo kod ili projekat na kom radimo.

31.08.2021. ·
3 min

Prekvalifikacija: kakav su put prešli uspešni? [Front-End edition]

Već pisah o prekvalifikacijama i teškom putu koji je potrebno preći da biste kompletno promenili tok karijere, koliko krvi, suza i znoja je potrebno da se dođe do prvog posla i da je definitivno potrebno dodatno učiti i raditi na sebi kako biste se istakli u masi - sa sve iskustvima ljudi koji su završili QA kurseve.

27.08.2021. ·
5 min

Zašto perfekcionizam nije dobar i ubija programerski napredak?

Vrlo često izgovaramo reč perfekcionizam sa ponosom, ali on može biti kontraproduktivan, pogotovo ako ste programer.

Da ti ništa ne promakne

Ako želiš da ti stvarno ništa ne promakne, prijavi se jer šaljemo newsletter svake dve nedelje.