O kompaniji
14
Iskustva
5
Plate
Poslovi
SEE Digital d.o.o. logo

SEE Digital d.o.o.

2.3
27.08.2021.

U sTECH-u od prvog dana - Saša Soković

Helloworld

Osvrt na početak rada u SEE Digital (ex sTECH)-u

1. Kada se osvrneš na svoj rad u SEE Digital (ex sTECH)-u-u poslednjih 9 godina, kako ti se čini?

U toku prethodnih 9 godina, bilo je mnogo posla i uloženih sati rada, dok je u početku bilo čak i dosta prekovremenog, sve u cilju osnivanja kompanije na pravi način. sTECH odlikuje vrlo dinamično okruženje i dinamičan razvoj proizvoda. Trudimo se da naš proizvod uvek unapređujemo i razvijamo u skladu sa najnovijim Microsoft tehnologijama. Vremenom se firma menjala, ali je uvek isti cilj bio pred nama, a to je da postanemo potpuni IT service provder našim klijentima i da pružamo moderna rešenja našim korisnicima.

2. Kako su tekli tvoji počeci u UNIQA Srbiji i tvoj dalji rast u sTECH-u?

Počeo sam da radim za UNIQA Srbiju 2008. godine. Razvijao sam Back Office aplikaciju koja se odnosila na proviziju, lica, radni učinak i security. Radio sam sa odličnim ljudima, učio i usavršavao svoje znanje kako iz osiguranja, tako i iz IT-a. Nakon 4 godine, došlo je do osnivanja sTECH-a i od 2012. vodio sam Tim za proviziju i lica. Takođe, od starta sam radio na razvoju sCore-a i baze. 2017. godine postajem Vođa tima za arhitekturu softvera. U početku sam radio u saradnji sa drugim timovima, da bih kasnije polako radio na formiranju svog tima. On trenutno broji troje – mene kao Team Lead-a i imamo dvojicu Softver Arhitekta. Trenutno smo u procesu zapošljavanja još jednog Senior Developer-a i DevOps Inženjera koji će da unapred celokupan release proces. U planu nam je definitivno širenje tima, usled povećanog obima posla.

3. Koliko toga se promenilo od 2012. godine i da li možeš da kažeš da si i ti rastao uz firmu?

Naravno, prvenstveno se oseća uticaj da smo nastali iz lokalnog IT odseka UNIQA Srbije, ali i da smo se vremenom razvili i izrasli u jednu pravu IT kompaniju koja pokriva celokupan region. Sada pružamo podršku Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i uskoro Bugarskoj, i u ostalim aspektima IT-a, ne samo u razvoju novog softvera.

4. Kako trenutno izgleda raditi u sTECH-u?

Tim koji vodim je uigran i stručan. Imamo projekte u kojima primenjujemo najnovije tehnologije. Takođe, imamo mogućnost i podržani smo u tome da sistem držimo u skladu sa najsvežijim stabilnim tehnologijama, dok nam naši klijenti pružaju punu podršku i poverenje u tome. Pored toga, kolege iz drugih timova su uvek spremne da prihvate novo znanje, u okviru redovnih obuka i treninga koje drži moj tim za arhitekturu softvera.

5. Kako bi opisao atmosferu u firmi i u tvom timu? Šta možeš izdvojiti kao najpozitivniju i najbolju stvar?

Nas najviše karakteriše timska saradnja. Odlično sarađujemo na svim izazovima, dok naši saradnici razumeju situaciju i projekte, fleksibilni su i lako se adaptiraju.

Ono što sam najviše voleo u našoj firmi jesu tim bildinzi. Bilo je super družiti se i van posla sa kolegama i imati zajednički izduvni ventil. Nažalost, situacija sa pandemijom korone nam je zaustavila druženje, ali se nadam da ćemo se opet aktivirati i u tom polju.

6. Na kojim projektima trenutno radiš?

Moj tim najviše trenutno radi na automatizaciji procesa publish-a, radimo na objedinjavanju svih logova, kako bismo ih imali na jednom mestu. Na taj način, moći ćemo u budućnosti da uspešnije analiziramo izazove na produkciji.

7. Koje tehnologije trenutno koristiš u radu?

Veliki broj servisa nam je u .NET Core-u i svi novi servisi koje radimo su takođe u .NET Core-u pisani. Potreban je upgrade poslednje verzije .NET-a na čemu takođe aktivno radimo i generalno se trudimo da sve dignemo na nove tehnologije.

Imamo svoj framework za razvijanje front-a. Nešto nam je i u React-u, ali smo zajednički na kraju odlučili da će nam front biti u Angular-u. Pored toga, težimo ka mikroservisnoj arhitekturi. Koristimo Power BI za izveštavanje, menja se DWH i u planu nam je da zaposlimo Data Science stručnjaka, koji će takođe raditi sa Power BI tool-om.

8. Sa kojim zemljama se blisko sarađujete? Kako izgleda saradnja sa njima i da li si zadovoljan podrškom koju imaš?

Mi sarađujemo sa zemljama regiona – Hrvatskom, Crnom Gorom, Bosnom i Srbijom, dok je Bugarska još u povoju. Vrlo sam zadovoljan saradnjom, koja je znatno olakšana jer imamo univerzalan jezik. Godinama unazad smo stekli poverenje od klijenata na čemu se obostrano aktivno radilo. Naravno, zadovoljstvo se menja kroz vreme, zavisi od projekata, brzine isporučenosti i uvek postoji potreba za kompromisima.

9. Kakve planove imaš za tvoj tim u budućnosti?

Planiram da proširim tim sa DevOps Engineer članom i sa još jednim novim Software Architect-om. Takođe, imam u planu dodatne obuke kako bismo zajedno mogli da primenimo najnovije tehnologije i da unapredimo postojeća znanja iz tehnologija koje već korsitimo. Na taj način bismo mogli da podignemo svest svih Developera iz sTECH-a i da naš celokupan kod i aplikacije dignemo na još viši nivo.

10. Na kojim novijim tehnologijama ćete raditi u budućnosti?

Koristićemo Angular u frontu, .NET Core 6 od Nove Godine i ono što nam je u starijem .NET Core ćemo podići na 6. Planiran je i rad na sCore 3.0 aplikaciji.

11. Do kog stadijuma ste došli sa sCore 3.0 projektom? Koja unapređena su sa ovim projektom planirana?

Započeli smo razvoj Shared services i napravili smo template za sve buduće servise, bazirane na Onion arhitekturi. Template će odlično poslužiti svim budućim servisima (logovanje rada aplikacije, logovanje vremena). Takođe, pravimo i novi servis za print out-e koji će da omogući krajnjem korisniku izradu template-a. Za lica smo napravili servis u .NET Core-u koji se koristi u produkciji, a u planu je dalje razvijanje.

Posetite profil kompanije sTECH.

Galerija