O kompaniji
5
Iskustva
Plate
Poslovi
ProductDock logo

ProductDock

Oceni kompaniju
24.08.2021.

Kompanija codecentric postaje ProductDock i fokusira se na razvoj digitalnih proizvoda

Helloworld

Nemačka kompanija codecentric koja je u Srbiji i Bosni i Hercegovini aktivna već duže od 10 godina, od sada će u ove dve zemlje poslovati kao ProductDock, a dosadašnji model poslovanja koji je bio baziran na pružanju konsultantskih usluga klijentima, prvenstveno na nemačkom tržištu, sada se menja preusmeravanjem fokusa na razvoj digitalnih proizvoda od početka do kraja.

ProductDock sa sedištem u Berlinu osnovan je kako bismo pod novim imenom i sa novom strategijom proširili poslovanje i na tržišta van Nemačke. Ono što sada želimo da adresiramo nisu više samo tehnički izazovi klijenata već i izazovi njihovog poslovanja, jer je kompanija odlučila da se udalji od konsultantske uloge, te zakorači u poziciju koja će našim timovima omogućiti da budu odgovorni za kompletan ciklus razvoja digitalnih proizvoda.

Ključna promena za domaći tim će biti promena pristupa rešavanju problema. Naš angažman sada počinje od discovery faze i samim tim izazovi koji nas očekuju nisu više samo tehničke prirode. Uz zapošljavanje softver inženjera, u budućnosti ćemo zapošljavati i product menadžere, UX i UI dizajnere. Od zaposlenih ćemo očekivati da preuzmu odgovornost za pun “product lifecycle” uključujući discovery, prototyping, development i maintenance digitalnih proizvoda.

Ipak, tranzicija će biti postepena,gde će u početku samo pojedini timovi funkcionisati po novom modelu, a njihova iskustva i feedback koristiće se za transformaciju čitave organizacije koja se neće dogoditi preko noći. Poslovanja širimo na tržišta Holandije, Švajcarske i Velike Britanije, a što se tiče konkretnih industrija – držaćemo se i dalje onih u kojima imamo najviše iskustva, kao što su automobilska, e-commerce, kao i industrija finansijskih usluga ali ne želimo da se ograničimo isključivo na te industrije, već ćemo polako izlaziti iz zone komfora i razmatrati grane kao što su poljoprivreda, healthcare i sl. Planiramo i otvaranje novog razvojnog centra u Lisabonu gde je IT service industrija u poslednje 3 godine ostvarila rast od impresivnih 20%.

ProductDock trenutno čini 125 ljudi na 5 lokacija – Banjaluka, Doboj, Novi Sad, Berlin i Lisabon. Kompanija u Novom Sadu zapošljava 53, u Banjaluci 19 i u Doboju 26 zaposlenih. Većinom su to kolege inženjeri, UX/UI dizajneri i Product menadžeri. Deo tima čine i uloge kao što su people operations, marketing, unit lead, office menadžeri, finansije i administracija.

Što se tiče senioriteta uvek održavamo balans. Imamo iskusne seniore koji prenose svoje znanje i kao mentori omogućavaju novozaposlenima da se uklope u timove koji su autonomni i to je nešto što naši zaposleni veoma cene. U ovom trenutku postoje dva tima koja rade po novom modelu. Njihovo iskustvo je važno jer iz njega učimo i adaptiramo model na osnovu njihovog feedback-a.

Svi zaposleni rade na daljinu od marta 2020. godine, ali je mogućnost rada od kuće u određenoj meri bila na raspolaganju i pre pandemije pa tranzicija u tom pogledu nije bila zahtevna. Pre nekoliko meseci otvorili smo kancelarije i omogućili dolazak svim koleginicama i kolegama koji preferiraju tu opciju, sve u skladu sa epidemiološkom situacijom i važećim merama.

Autor: Ozren Gulan, COO

Posetite profil kompanije ProductDock.

Galerija