Kolike su domaće IT plate? Muk.
Novosti sajta

Kolike su domaće IT plate? Muk.

Tamara Prodanović

08.07.2020. · 3 min

Pre dve, tri godine sam IT-evcima postavila jednostavno pitanje u newsletteru: koje informacije u oglasima za posao vam fale? Nije me iznenadilo što je većina rekla da im nedostaje informacija o plati. Na sajtu HelloWorld svega 3% oglasa trenutno sadrži taj podatak. Zašto je raspon plate toliki tabu?

Poker u dvoje

Zapošljavanje IT kadra danas često liči na poker – ni poslodavac ni kandidat nisu raspoloženi da pokažu „najjaču ruku“ u toj igri zapošljavanja. „Zašto kriju raspon plate, pobogu?“ i „Koliko da im tražim za ovu poziciju?“ su najčešća pitanja koja čujem od kandidata. Nemam odgovor ni za jedno, ni za drugo. I to me nervira.

Kompanija, kada zapošljava, ima vrlo jasnu predstavu kakav kandidat joj treba, na kojoj poziciji, koje su odgovornosti, zaduženja, metrike za uspeh, ali i koliko novca je spremna da izdvoji za onoga ko će taj uspeh da donese. Limit uvek postoji.

Nadam se da isti taj poslodavac zna da je vreme jednog programera koje je utrošio na čitanje oglasa (ili ovlaš personalizovane poruke na LinkedIn-u), ažuriranje svog CV-ja, intervju i tehnički test zaista protraćeno, ako u rukavu nema „ponudu koja se ne odbija“. Razume se, i HR dosta vremena izgubi u procesu selekcije, ali... da se ne lažemo, znamo ko je koga tu više gladan.

Znam da je ova priča svojevrsna borba sa vetrenjačama, ali uporan sam ja Don Kihot!

Hiljadu razloga je...

Razlozi za izostanak informacije o plati su brojni, a najčešći su:

 • Poslodavac nije u zakonskoj obavezi da iznese ovaj podatak
 • Poslodavac misli da gubi pregovaračku (nad)moć
 • Konkurencija vreba iz žbunja
 • Konkurencija nudi više
 • Hitnost određuje vrednost
 • Ne vredi svaki junior/medior/senior isto
 • Budžet još nije odobren
 • Prijave svakako kaplju
 • ...

Tačno je, poslodavci nisu u obavezi da istaknu iznos plate. Ali ipak mislim da je više benefita od transparentnosti nego od zanemarivanja ove informacije.

Štedi se vreme i jednoj i drugoj strani – nemali broj puta sam čula da je kandidat došao do poslednjeg kruga selekcije, gde mu je data ponuda koja ne odgovara njegovom iskustvu i potrebama.

Kandidati će svakako doći do te informacije – bolje da im vi to jasno iskomunicirate.

Bolja konverzija – istraživanja stranih job boardova pokazuju da oglasi u kojima je naznačen raspon plate imaju više pregleda, ali i prijava.

I dalje imate prostora za procenu – definisanjem raspona kompanija i dalje ima mogućnost procene kandidata i njegove vrednosti.

Plata je važna, ali ne mora da bude presudna – da, novac je bitan, svakome. Ali IT kandidati i te kako uzimaju u obzir i ostale stvari koje im nudite (tzv. employee value proposition). Tako da, ako se plašite da će vam konkurencija preoteti dobrog kandidata „samo zbog više novca“, razmislite da li im parirate u drugim stvarima. I istaknite to. Naravno, postoje i oni kojima je novac presudan. U tom slučaju...

Ako neko ne pristaje na vašu cifru, onda niste match - i to je sasvim ok.

Šta je u našoj moći?

Evo šta HelloWorld planira da uradi kada je demistifikovanje IT plata u pitanju:

 • Nova sekcija u profilima poslodavaca, gde će sadašnji i bivši zaposleni moći da upisuju iznose plata – ove nedelje je sekcija “Plate“ ugledala svetlost dana :)

 • U ovom odeljku profila poslodavca, i kompanija će imati mogućnost da iznese ove podatke, ukoliko to želi
 • U pretrazi na sajtu ćemo naglasiti one oglase koji sadrže informaciju o plati
 • Uradićemo A/B test sa oglasima koji imaju info o plati, ispratiti broj klikova i prijava i podeliti sa vama zaključke
 • Besplatno ćemo promovisati oglase sa platama
 • Uskoro puštamo veliko istraživanje domaćeg IT tržišta u kojem ćemo, između ostalog, prikupljati i podatke o platama
 • Pisati tekstove i propagirati značaj ove teme

Da, najavih naglas ove stvari, jer smatram da je važno biti transparentan kada je transparentnost u pitanju :) Ako imate još neke predloge, vrlo rado ćemo ih saslušati. Za početak je ovaj spisak naš doprinos.

Smatram (a i programeri su mi tako rekli) da je kandidatima koji traže posao potrebno pružiti što više relevantnih informacija, a raspon plate je svakako jedna od njih. Iskreno se nadam da će ovi prvi HelloWorld potezi podstaći neke poslodavce da budu transparentniji.

Transparentnost domaćeg IT tržišta zavisi i od tebe. Budi moj Sančo Pansa.


(283 osobe su glasale, prosečna ocena: 4)
Diplomirana novinarka, slučajno zalutala u IT vode. Danas vodi HelloWorld tim, a ćaskanje sa programerima joj i ponedeljak pretvori u praznik. U slobodno vreme ne sedi za kompjuterom. Barem ne uvek.

25 komentara

 1. mln
  mln jul 08, 2020 u 14:55 · Odgovori

  Divno... Ko se setio, ljubim ga u čelo.

 2. Zeka Programer
  Zeka Programer jul 08, 2020 u 15:03 · Odgovori

  Odlicna injcijativa!
  Podrzavam i nudim pomoc ako je potrebna...

  Pozz

  • HelloWorld.rs jul 08, 2020 u 17:38 · Odgovori

   Hvala ti! :)


   Tamara

 3. Marko
  Marko jul 08, 2020 u 16:00 · Odgovori

  Svaka cast za inicijativu, ubacite i filter prilikom pretrage poslova, da se prikazuju samo oni podlovi gde postoji neki info vezano za potencijalnu zaradu :)

  • HelloWorld.rs jul 08, 2020 u 17:39 · Odgovori

   Hvala! Razmišljali smo i o tome ;)

 4. Djordje
  Djordje jul 08, 2020 u 16:10 · Odgovori

  Dabome, skidam kapu!
  Ljudima koji rade u IT sektoru je svaki minut dragocen. Odlazak na razgovore, testove i slicne gluposti oduzima i vreme i energiju, jos ako posle svog tog mrcvarenja bude ponudjeno daleko manje novca nego sto je aplikant ocekivao, ceo proces gubi smisao i nanosi veliku stetu, kako poslodavcu tako i aplikantu. Moje licno misljenje je da price range treba svaki poslodavac da postavi na oglas.

  • HelloWorld.rs jul 08, 2020 u 17:40 · Odgovori

   Delimo mišljenje :)

 5. Nemanja Stevanov
  Nemanja Stevanov jul 08, 2020 u 16:14 · Odgovori

  Kao i obično, Don Kihot Prodanović pogađa u metu.

  • HelloWorld.rs jul 08, 2020 u 17:42 · Odgovori

   Zanemarila sam činjenicu da je Don Kihot opisan kao lucidan, lutajući vitez :) Tamara

 6. Aleksandar
  Aleksandar jul 08, 2020 u 16:29 · Odgovori

  Pozdrav Tamara.
  Ovo je svakako dobra i po meni zapostavljena tema. Misljenja sam da bi poslodavci trebali da istaknu plate. Na taj nacin ustedeli bi i sebi a i drugima puno vremena. Recimo, ako se za neki oglas javi 50 ljudi, garantujem da se od tih 50 barem 5 ne bi u startu prijavilo jer bi bilo odbijeno visinom zarade. Sa druge strane, onaj ko je nezadovoljan sa trenutnim poslom bice mozda spreman da predje i za nesto manju platu ukoliko bi sa time izbacio iz jednacine neke faktore kao sto su stres, udaljenost od mesta stanovanja, izazovnost posla itd. Pojam isticanja plate u oglasima svakako nije jednodimenzionalna velicina i zato mislim da bi kompanije trebalo to da istaknu. Dobra je ideja da se nagrade kompanije koje su spremne da objave tu informaciju.

  • HelloWorld.rs jul 08, 2020 u 17:43 · Odgovori

   Hvala ti na komentaru Aleksandre, slažemo se :)

 7. Jelena
  Jelena jul 08, 2020 u 17:04 · Odgovori

  Super tema! Međutim vrlo često (čitaj: uvek) lakši put nije bolji put. Priznajem da je informacija o plati uvek dobrodošla i primamljiva, ali ono što je važnije je da čovek sam spozna koliko njegov rad vredi, što bi kao proces itekako bilo opstruisano prevelikom dostupnošću informacije o platama. Sa druge strane - opseg koji pominješ može biti kompromis, ali i dalje smatram da je za pojedinca korisnije da kroz pokušaje i pogreške dođe do objektivne (koliko je moguće) procene vrednosti svog rada. Ovo je teži put u smislu instant rezultata, ali je lakši na duže staze. To je pravo investiranje u sebe i svoje samopouzdanje.

  Dakle, u globalu podržavam inicijativu, ali imajte na umu da je primarni kvalitet u pojedincu i da bi najbolje bilo da on zasija, a ne toliko da mu okolnosti idu "niz dlaku", jer time gubi priliku da zaista ugradi u sebe istinsko samopouzdanje kojim onda zrači u svakoj prilici i sa lakoćom.

  Pozdrav!

 8. Viktor Velisavljev
  Viktor Velisavljev jul 08, 2020 u 17:11 · Odgovori

  Zaslužila si letovanje u Grčkoj. :)

 9. Ivan M.
  Ivan M. jul 08, 2020 u 17:28 · Odgovori

  Pozdrav svima, Tamari i HW timu.

  Smatram da je veoma bitno da bude što više transparentnosti u svemu.
  Pretpostavljam da uvek dobar radnik treba da ima i veće bonuse i dodatak na platu, to ne mora da se navodi u oglasu za posao. Kada bi se to podrazumevalo, samo po sebi bilo bi divno, zar ne?
  Transparentnost plata i zaduženja sigudno daje bolju selekciju kandidata.

  Mada, svesni smo da nismo Zapad, ali vremenom ćemo ih stići i sa platama u IT sektoru, tako da će svi postati veoma transparentni. Za sada imamo uglavnom IT firme koje plaćaju našim najvećim stručnjacima maksimalno neku minimalnu platu iz SAD ili manju! To je ono što je za sada očevidno.
  Transparencija neophodna i biće je sve više, samo napred.
  Možda smo samo privremeno zemlja trećeg sveta, nije to konačnost zar ne! Bar nemam dilemu po pitanju toga da narod koji je uvek bio predvodnik u smislu naučnog kadra i odliva naših naučnika kroz istoriju, mora ipak isplivati iz teškoća i da promene koje želimo u narednih par godina dolaze u sve sektore a ne samo u IT.

  Bravo za Tamaru i HW tim.
  Vašim radom, aktivnošću, saradnjom sa programerima udarate temelje jednog od najboljih primera prakse (sajtova za pronalaženje posla).
  U to ime, Svaka Čast!

 10. Nikola
  Nikola jul 08, 2020 u 18:52 · Odgovori

  Odličan članak Tamara!

  Mislim da će se mnoge kolege IT-jevci složiti sa mnom, ali na početku karijere plata i nije toliko bitan faktor. Tada se fokusiramo na to da "ukrademo zanat" i da uđemo u poslovne tokove. Ono što je meni lično (opet kažem, verujem i mnogima) počelo da smeta prilikom traženja novog posla jeste ta neizvesnost vezana za platu, a opseg plate je sjajna stvar koju bi valjalo prikazati prilikom isticanja oglasa za posao.

  Primera radi, skoro sam baš gledao oglase po austrijskim sajtovima gde je za svaku poziciju na kraju oglasa navedeno ili "minimalna bruto plata po kolektivnom ugovoru je XXXX Eur, a plaćanje preko te cifre je moguće u skladu sa iskustvom/kvalifikacijama/edukacijom" ili pak stoji "bruto godišnja plata za ovu poziciju je XXXXX Eur" pa Vi lepo na sajt, prekuckate u kalkulator i tamo lepo piše kolika je mesečna Brutto odnosno Netto plata + doprinosi. Takođe, i ako se upustite u cenkanje i cinculiranje, znate barem koja je poslednja cena ispod koje vas neće hteti zapošljavati.

  Sa druge strane, neretko mi se dešavalo da se prijavim za oglas u firmi i da sve deluje veoma ozbiljno i profesionalno, a kad se dođe do plate za traženi posao, nudi se plata daleko ispod proseka za obim posla koji se od mene traži (što je za mene lično veliki minus).

  Zašto se ovoliko raspisah? Pa, fakat je da vremenom ja mogu samo da učim i da napredujem u svojoj oblasti i da budem sve bolji i bolji IT-jevac i da samim tim sve više i više vrednujem svoje znanje. Mislim da ni jedna razumna osoba neće preći u drugu firmu da radi isti posao za manje novaca, tako da, zašto bi smo gubili vreme oko intervjuisanja kad možemo lepo odmah da se pozdravimo pre nego što smo počeli.

 11. Marko
  Marko jul 09, 2020 u 18:07 · Odgovori

  Bravo! Odlična ideja!

 12. Nebojša
  Nebojša jul 09, 2020 u 21:49 · Odgovori

  Ako ne nađem na oglasu, pogledam na GlassDoor
  Ovim bi se uštedelo to skakutanje

 13. David Drvar
  David Drvar jul 09, 2020 u 21:57 · Odgovori

  Odlicna ideja! Oduvek mi je bilo nejasno cemu toliki tabu oko plata i jako mi je drago sto je neko preuzeo inicijativu da stavi tacku na to.

 14. Branko
  Branko jul 10, 2020 u 08:08 · Odgovori

  Tamara, inovativni i svezi kao i uvek. Prilikom konkurisanja uvek pogledam na sajtu APR bilans uspeha te firme, postoji stavka "izdaci za zaposlene" i taj se podatak podeli sa brojem zaposlenih, te se dobije prosecna bruto godisnja zarada. Ovo se podeli sa 12(meseci), pa jos sa faktorom 1,66 (bruto/neto )

 15. Jasna
  Jasna jul 12, 2020 u 18:40 · Odgovori

  Radila sam u Srbiji i milion puta sam se osećala loše što ne mogu da dam kandidatu bar neki opseg. Kao što si rekla: situacija u kojoj šaljemo ponudu i kandidat odbije jer nije zadovoljan, je bilo dosta.
  U Berlinu je totalno druga priča, prva stvar koju moraš da uradiš u regrutaciji je da kažeš kandidatu budžet. Jer vreme koje gubiš na proces isto košta.
  I dalje mi nije jasno zašto je toliko strašno reći platu. Mislim, jasno mi je :) ali treba da se radi na transparentnosti u svakom pogledu.
  Bravo za tekst!

 16. Teodora Geci
  Teodora Geci avgust 06, 2020 u 13:08 · Odgovori

  Poštovanje,zaista jako dobra ideja za rad od kuće.

 17. Jovan
  Jovan avgust 10, 2020 u 15:18 · Odgovori

  Odlična inicijativa.
  Baš lepo od HelloWorld kao delimično IT firme da pokreće ovakav projekat!
  Kad smo već kod toga, gde možemo da vidimo plate zaposlenih u HelloWorld ili pozicija u toj firmi?

  • HelloWorld.rs avgust 10, 2020 u 16:44 · Odgovori

   Jovane, 


   Hvala na podršci :) 


   Super pitanje! Naš tim je mali, svega četvoro ljudi ga čini od čega su dva programera. Nijedan od njih još nije ostavio iznos plate, a da budemo iskreni nismo sigurni ni da li će ih biti jer obojica rade na administraciji pa bi u ovom slučaju priča o anonimnosti bila obesmišljena :) 

 18. Nikola
  Nikola avgust 11, 2020 u 00:58 · Odgovori

  Hajde da budemo na nivou kulture, poverenja, ne gledanja u tudji tanjir i ne gledanja firmi kao da su neki vanzemaljci koje treba prevariti, pa ce i plate biti adekvatne. Lako uvek gledati sta bi drugi trebao da uradi.

 19. Вукан
  Вукан avgust 19, 2020 u 13:17 · Odgovori

  Подржавам иницијативу! Надам се да ће и људима из других професија неко изаћи у сусрет, када је у питању исти проблем.

Ostavi komentar

Odgovori

Greška

Popuni sva obavezna polja!
Copyright © 2021 ·
Made with in Subotica.
Sadržaj sajta je u vlasništvu kompanije HelloWorld. Zabranjeno je njegovo preuzimanje bez dozvole.
Uspešno
Neuspešno urađena operacija
Prijavi se u svoj nalog
Zaboravljena šifra?

Nisi registrovani korisnik? Napravi nalog ili se prijavi putem društvenih mreža.Prijava putem društvenih mreža

Kontaktiraj nas

Potvrdi

Greška