O kompaniji
44
Iskustva
12
Plate
Poslovi
TNation logo

TNation

4.8
20.09.2022.

Intervju sa HR-om: Kako izgleda razgovor za posao developera u TNation-u?

Helloworld

Užurbano popodne u HR odeljenju TNationa, prekinula su naša pitanja o tome kako izgleda razgovor za posao developera u kompaniji. Devojke u HR-u su prepustile pitanja koleginici Ani Stefanović, koja je uz svakodnevne zadatake objasnila proces selekcije.

Ana je tokom svoje dugogodišnje IT karijere imala niz različitih uloga. Radila je kao menadžerka QA tima od 19 ljudi i project menadžer na više angažmana. Sada je sa značajnim iskustvom i interpersonalnim veštinama postala neizostavan član HR tima i procesa regrutacije. Tokom pregleda kandidata koji su aplicirali na oglase za zapošljavanje, odgovorila nam je na pitanja o procesu selekcije kandidata.

TNation regruteri u potrazi za kandidatom

U TNation-u je zaposleno više od 100 ljudi. Većina njih su developeri koji rade u različitim programskim jezicima. Posao ne prestaje, projekti se smenjuju, a tehnologije napreduju. Kao outsourcing kompanija uvek su u potrazi za novim talentima.

Angažovanje osoblja za projekat jedan je od osnovnih zadataka kompanije koja pruža outsourcing usluge. Pronalaženje prave osobe za posao je veština samo po sebi. Regruteri TNation-a oslanjaju se na bazu kandidata, tehničko znanje, stručnost u industriji i način na koji “čitaju ljude”.

Ana otkriva da je po njoj bitno da kandidat poznaje firmu i poziciju za koju aplicira. Finalnu odluku o kandidatu HR u TNation-u bazira na nekoliko kriterijuma:

  • Tehnički zahtevi
  • Specifične tehnologije i programski jezici
  • Stručnost
  • Stav i spretnost kandidata
  • Profesionalne reference

Šta je za tebe najvažnije kada upoznaš kandidata na razgovoru za posao developera?

„Ukoliko kandidat na dobar način artikuliše zašto je odabrao oblast za koju se prijavljuje, jasno mi je da tu postoji ljubav prema poslu. Najviše volim kada vidim da je neko motivisan, da voli svoj posao… Tada znam da će se i potruditi da što pre savlada to što se od njega očekuje i uđe u naš sistem rada. To je dobar znak da će se uklopiti u timove TNation-a koje čine sjajni ljudi.“ – odgovorila je Ana.

Na njenom monitoru otvara CV kandidata koji je aplicirao preko TNation web stranice. Procenjuje važnost tech–stacka i sortira prijave po grupama. Objasnila je kako većina prijava pristiže sa društvenih mreža i portala za zapošljavanje (Infostud i Joberty). Dodala je da su TNation-u pristizale prijave kako iz regiona, tako i iz ostalih zemalja sveta. Pitali smo Anu i za kvalitete koje kandidat treba da poseduje, odnosno soft skil-ove.

Koji su najbitniji soft skil-ovi?

„Zavisi od pozicije koju tražimo,“ rekla je Ana i nastavila „dobre komunikacione veštine i organizovanost su plus. Na primer, ukoliko tražimo Project Manager-a ili Team Leader-a, onda procenjujemo liderske kapacitete te osobe. Da li je kandidat radio na različitim projektima, u više timova? Da li ima iskustvo sa internacionalnim okruženjem? Na kraju, završavamo sa prepoznavanjem sposobnosti kandidata u prevazilaženju izazova sa kojima se najčešće susreću tokom rada u timovima.“

Email koji je upravo pristigao odvlači Ani pažnju. Kolege često preporučuju svoje poznanike, u svim IT kompanijama i uprvo takav model zapošljavanja je globalno priznat. Ana objašnjava da i takvi kandidati prolaze kroz istovetan proces selekcije. TNation sagledava širu sliku, soft skilovi su samo deo onoga što je bitno za izbor kandidata.

Na šta se najviše obazirete tokom procesa selekcije kandidata? „Bitno je da se kandidat uklopi u naš sistem rada, tim i celokupnu kompanijsku kulturu. Na isti način gledamo na iskustvo, poznavanje programskih jezika i kreativno razmišljanje“ – odgovorila je Ana.

IT tržište je promenljivo, pogotovo sa svim događajima koji su pratili prethodnu godinu. Poznato je da se u poslednjih nekoliko godina, Srpski developeri dobro rankiraju na lestvici znanja širom sveta. Ali idealan kandidat je ono čemu svaka kompanija teži.

Ko je po tebi idealan kandidat?

„Idealan kandidat je spoj kompetencija koje osoba poseduje za traženu poziciju i lični vrednosni sistem koji se podudara sa kompanijskim vrednostima.“

Idealnih kandidata je malo! Ana je tokom svoje karijere imala prilike da prisustvuje velikom broju uspelih selekcija. Intervju za posao software developera nije samo test znanja već i sposobnost kandidata da isto iskoristi u pravo vreme. Ana priznaje da je ponekad bila prijatno iznenađena kandidatom, iako tokom selekcije nije bila 100% sigurna da je to prava osoba za tu poziciju.

Jedan praktičan događaj uspele selekcije i zašto je kandidat ostavio snažan utisak?

„Postavili smo oglas za senior poziciju…“ prisetila se Ana. „Kandidat je imao impresivan CV, znanje i iskustvo koje je demonstrirao tokom razgovora sa kolegama na istim pozicijama. Njegova volja i entuzijazam su podstakli čitav tim. Komunikacija mu je sjajna i zna da podeli znanje i iskustvo sa ostatkom tima. Vrlo smo zahvalni što smo pronašli takvog kandidata.“

Ana je dugi niz godina bila aktivni član tima na projektima i zna koliko je važna komunikacija i razumevanje među kolegama. Timski duh je ono što pomaže da se završi projekat ali su bitna i praktična rešenja koja individualni član donosi u tim.

Kako izgleda rad u TNation timovima?

„Timovi imaju različiti broj ljudi, projekti se rade za mnogobrojne klijente. Od njih zavise dinamika rada i organizacija posla.“ Ana na to dodaje: „Ono što im je zajedničko je da svaki novi zaposleni dobija punu podršku kolega iz tima i kompanije. Kolege seniori su uglavnom zaduženi da prate rad novih kolega tokom prvih meseci angažovanja, kako bi onboarding prošao što kvalitetnije.“

Ana otkriva da se prvi poziv kandidatu šalje ukoliko on/ona zadovoljava neke osnovne potrebe kompanije. Tokom našeg intervjua, ona poziva kandidata na prvi razgovor za posao developera. Prvi razgovor/video call, je gotovo uvek putem komunikacionih platformi Teams ili Skype.

Koliko dugo traje proces selekcije za kandidata?

„Zavisi od uslova i okolnosti…“ objašnjava Ana „od prvog intervjua do finalne potvrde da je kandidat primljen, proces može da traje između dve i šest sedmica.“

Tehnički deo selekcije kandidata i pomoć senior developera

Tokom selekcije kandidata učestvuju i senior developeri. Obično nakon prvog razgovora sa HR-om organizuje se tehnički intervju za kandidate koji prođu u uži krug. Tokom tehničke selekcije, u zavisnosti od potreba kandidat može dobiti real time test.

Kada pregledate kod pri Real time testu, šta je to što najviše ističe kandidata?

„Za tehnički intervju, kolege ocenjuju tačnost, brzinu i rok isporuke zadatka. Posmatraju kako kandidat razmišlja kao i da li će predložiti neko rešenje.“ Naglašava Ana dok naznačava datum u kalendaru. Okreće se i nastavlja: „To sve zavisi od pozicije koja se traži, da li je reč o junior-u, medior-u ili senior-u. Seniori mogu dobiti takav test, ukoliko klijent ima specifične zahteve.“

TNation je outsourcing kompanija, zadatak regrutera je odabir kandidata na osnovu klijentovih inputa, a postupak odabira mora biti što efikasniji i brži. Te se real time testovi sa određenim vremenskim okvirom, koriste pri identifikaciji najboljih talenata.

Kakvi su obično projekti na kojima se radi za klijente?

„Uglavnom radimo sa klijentima iz Zapadne Evrope i Severne Amerike.“ Ana ukazuje da projekti nikad nisu isti i dodaje: „Različite su industrije u pitanju odnosno oblasti poslovanja za koje razvijamo software. Do sada smo radili za transport, logistiku, medicinu, automobilsku industriju, bankarske sisteme, fintech kompanije, itd.“

Jednom kada projekat započne, programeri TNation-a su u svakodnevnom kontaktu sa klijentom. Ovi sastanci obrađuju komunikaciju o projektu i njegovim izveštajima. Komunikacija se obavlja kroz razlicite alate i platforme prema klijentovoj specifikaciji.

Šta je po tebi najveća prednost rada u TNationu?

„To su ljudi. Atmosfera koja vlada u firmi, lepi odnosi među kolegama, fleksibilnost i opuštenost koja postoji sa jedne strane… Sa druge, nalazi se velika profesionalnost, odgovornost i posvećenost koju zaposleni pružaju. To je recept koji mi dugo negujemo u kompaniji, jer smo otkrili da u našem slučaju, takav način rada i odnos, utiču da postižemo veći uspeh i produktivnost.“ – navodi Ana.

IT industrija ima ubrzano tržište koje nikad ne spava, programeri su veoma traženi. Svaka outsourcing kompanija mora slediti tehnologiju koja se menja i razvija. TNation kao i mnoge druge kompanije, uvek su u potrazi za novim talentima koji će se pridružiti timu.

Koje su trenutno otvorene pozicije za koje tražite kandidate?

„Sada je akcenat na Senior React, Angular2+, i .NET pozicijama. Konstantno nam stiže puno upita za razne druge pozicije i trenutno tražimo naše idealne kandidate.“

Odeljenje ljudskih resursa je ambasador TNation brenda. Pružaju informacije o prethodnom iskustvu kandidata, veštinama komunikacije i motivaciji. HR se fokusira na posvećenog kandidata koji će se lako uklopiti u ostatak tima. Ono što će novo zaposleni dobiti zauzvrat je zasluženo mestu u okviru kompanije. TNation je posvećen pomaganju i podršci svojih zaposlenih u razvoju IT karijere.

TNation pažljivo bira ljude, trudimo se da zaposlenima pružimo pozitivan balans poslovnog i privatnog života. Godinama podržavamo fleksibilni rad i zajedno gradimo međunarodnu karijeru.

Pridruži nam se, konkuriši i postani deo TNation tima.

Posetite profil kompanije TNation.

Galerija