O kompaniji
62
Iskustva
13
Plate
2
Poslovi
Computer Rock d.o.o. logo

Computer Rock d.o.o.

4.1
01.09.2022.

Intervju iz ugla Developera

Helloworld

Ljiljana Marinković, JavaScript Developer

Verujem da čitav proces oko traženja prvog posla svima zadaje muke, ali je užitak poseban nama koji dolazimo iz neke druge struke. Beskonačan niz briga vrzma se po glavi pre svakog klika na enter prilikom slanja prijave. Uvek sam imala osećaj da sam, preskočivši adekvatno školovanje za novoodabranu struku, propustila veoma važne informacije, pa sam mislila da se nedostatak istih može primetiti već u prvoj rečenici na intervjuu. Ipak, sa svakom prijavom je postajalo sve lakše, jer je i znanje u međuvremenu počelo polako da se taloži, pa je i strah od intervjua gotovo nestao.

U trenutku kad sam slala prijavu za Computer Rock, bila sam već prilično opuštena, ali bez prevelikih očekivanja. Radila sam kao freelancer kako bih obogatila svoju bazu znanja i na taj način upoznala interesantne ljude koji su sa mnom podelili svoje veštine i iskustvo. Samim tim i moje samopouzdanje je malo poraslo, tako da se dlanovi nisu znojili (kao obično) tokom intervjua sa timom Computer Rock-a.

Razgovor je bio online i očekivala bi se izvesna barijera usled nedostatka kolektivne fizičke prisutnosti na istom mestu, međutim videvši nasmejane i srdačne ljude na svom ekranu ne samo da se nisam osećala fizički udaljeno, već sam jako poželela da postanem deo njihovog kolektiva. Imam teoriju da ljudi koji su zadovoljni sobom, svojim dostignućima i svojim okruženjem uvek deluju vedro i otvoreno, pa sam tako sklopila sliku o Computer Rock-u kao o mestu koje čine izuzetni profesionalci radi da izađu u susret i prenesu svoje znanje. U šta sam se i uverila kad sam počela da radim kao deo Javascript tima.

Već prvog dana sam dobila projekat kojim sam se oduševila. Projekat je bio u samom začetku, a praktično sve korišćene tehnologije za mene su bile novina. Kako se projekat razvijao, a nove tehnologije lagano pridodavane, postajalo je sve uzbudljivije i nisam se ni okrenula, a moje znanje se već utrostručilo. Trenutno radim na drugom projektu koji je jednako zanimljiv, a sa sobom nosi svoje izazove, tako da bukvalno ne prođe dan, a da ne naučim nešto novo. Takođe, kolege su uvek rade da izađu u susret. Neretko se dešavalo da neko od iskusnijih developera izdvoji svoje vreme i pomogne pri rešavanju nekog problema, a pritom i transferuje svoje znanje konkretnim pojašnjenjem.

Od mog prvog dana u Computer Rock-u prošlo je otprilike šest meseci, i kada uporedim taj prvi dan sa ovim današnjim, primećujem da sam napravila veliki iskorak. O svom napretku dobila sam i potvrdu od firme u vidu povišice. Lepo je biti svestan svojih malih uspeha, ali još je lepše kad je taj uloženi trud i primećen.

Za napredak (lični, ali i kolektivni) važno je podsticajno okruženje, a upravo takva atmosfera je u Computer Rock-u.

Uroš Raković, JavaScript Developer

U procesu traženja posla, dobio sam preporuku za Computer Rock koja se ispostavila kao dobra.

Selekcija je optimizovana tako da sam imao samo jedan intervju koji je bio iz dva dela, HR i tehnički. Pitanja sa tehničkog intervjua su bila korektna i dosta su pokrivala oblasti koje se zapravo koriste u svakodnevnom radu. Razgovor sa developerom koji je vodio intervju, a koji je moj sadašnji mentor, je bio dosta prijatan. Trudio se da mi što bolje pojasni pitanja, ako mi nisu bila jasna na prvu, nije bilo tipa samo znaš / ne znaš. Čak i kada nisam znao odgovor, druga strana me je prosto ohrabrila da dam svoje mišljenje bez opterećenja da li sam u pravu ili ne. Atmosfera je bila prijatna i stekao sam utisak da se upoznajemo i obostrano proveravamo da li nam buduća saradnja odgovara ili ne.

Motivacija za rad u Computer Rock-u je generalno bila vezana za moj tehnički razvoj koji je podrazumeva učenje novog framework-a i tehnologija. Posebno mi se dopada što se projekti rade u dosta različitih tehnologija što podrazumeva da imam mogućnost odabira rada u istim ukoliko sam zainteresovan. Takođe bih izdvojio i mentorski program u kome imam već pomenutog mentora, njegovu podršku i priliku za učenje od kolege seniora.

Podelio bih i svoja očekivanja pre i posle onboardinga, koja su se uglavnom poklopila, jer sam čuo dosta o firmi i pre nego sto sam došao. Iako se radi o velikoj internacionalnoj firmi, prilično sam bio iznenađen opuštenom i kolaborativnom atmosferom. Procesi i procedure pokrivaju sve najvažnije ključne oblasti, i olakšavaju onboarding. Nećete morati da razmišljate o tome šta se očekuje od vas, jer ce sve biti jasno predstavljeno.

Onima koji su u procesu traženja posla u IT industriji preporučio bih Computer Rock kao kvalitetnu kompaniju koja može mnogo da ponudi. To možete primetiti i na samom intervjuu, baš kao i ja, mislim da treba pružiti šansu ovakvom upoznavanju i pratiti svoj osećaj.

Posetite profil kompanije Computer Rock d.o.o.

Galerija