O kompaniji
23
Iskustva
13
Plate
Poslovi
INGSOFTWARE logo

INGSOFTWARE

4.5
09.06.2022.

Objašnjavamo benefite: Šta kod nas tačno znači “Radi odakle hoćeš”?

Mirjana Panin, Employer Branding Manager (Ingsoftware)


Često imamo problem sa objavama oglasa za posao u smislu kako da definišemo naš model rada - da li kao fully remote ili kao hibridni jer obično može da se izabere jedna od ove dve opcije. Hibridni model rada uglavnom podrazumeva određenu kombinaciju remote i rada u ofisu, dok remote rad (D’OH!) znači da zaposleni rade od kuće puno radno vreme i nemaju nikakvu obavezu (ali ni mogućnost) dolaska na posao. Problem koji imamo jeste što kod nas važi i jedno i drugo pravilo, odnosno jedino pravilo je da nema pravila, a odluku odakle će raditi donose sami zaposleni. Možda je i ovo neka vrsta hibridnog modela, ali i dalje nam se ovaj hibrid od reči nije naročito sviđao i hteli smo da smislimo nešto jasnije i razumljivije.

Znali smo za “remote first” pristup, ali nismo bili sigurni da je ovaj izraz opšteprihvaćen, a i želeli smo da možemo ovo lepo da objasnimo na našem jeziku. Tako smo smislili krilaticu “radi odakle hoćeš” jer ona najbolje ilustruje naš model. On podrazumeva da zaposleni nemaju nikakvu obavezu ni propisane dane za rad iz kancelarije, ali svi koji preferiraju ofis u odnosu na kuću imaju na raspolaganju i tu opciju i to kad god im to odgovara, jedan dan u nedelji ili više, a imamo i dosta ljudi koji su svaki dan u firmi zato što sami tako žele. Jer neko ima mali stan, neko malu decu, a neko jednostavno voli kolektiv, kancelarijsku atmosferu, da proćaska sa kolegama i koleginicama na hodniku i održava jasnu granicu između radnog mesta i doma (da mu ne budu i pos’o i kuća i birtija na istom mestu kao što je mnogima bilo za vreme pandemije).

Smatramo da ovim modelom poštujemo razlličitosti, jer svako je najproduktivniji tamo gde se oseća dobro, pa bilo to kod kuće ili u kancelariji (ili na bilo kom drugom mestu). More, planina, egzotična destinacija, kafić, park ili vikendica - nama je sve ok ako imaš struju i wifi. Ne vozi ti se svaki dan kroz gužvu, ne da ti se da se oblačiš za pos’o ili se ne osećaš baš druželjubivo, izbor je samo tvoj. Naravno, ovakav pristup nije moguć bez poverenja kompanije u zaposlene, bez organizacije i praćenja rada i rezultata zaposlenih, efikasnog menadžmenta (ali bez mikromenadžmenta), ali ni bez odgovornog pristupa zadacima i kompanijskim ciljevima od strane zaposlenih. I jeste teže izgraditi i negovati kompanijsku kulturu koja omogućava ove važne stavke u remote/hibridnom modelu rada, ali to je nešto na čemu svakodnevno radimo. I ne razmišljamo o bilo kakvoj varijanti obaveznog (da ne kažemo prisilnog) vraćanja zaposlenih na rad iz kancelarije, uprkos tome što su kovid i lockdown (nadamo se) stvar prošlosti.

Nekako se sa uvođenjem ovog pristupa poklopilo i otvaranje našeg novog kancelarijskog prostora u Nišu, koji zovemo još i “Utočište” baš iz razloga što je uvek otvoreno za sve naše zaposlene bez obzira da li rade remote i bez obzira u kom gradu žive.

Sve naše remote koleginice i kolege znaju da su uvek dobrodošli u “Utočištu”, kad treba da održe sastanak ili se jednostavno požele druženja sa resident Ingovcima, ako hoće da i uživo upoznaju članove svog ili nekog drugog tima, provedu Game Night utorkom ili Veselu sredu sredom sa nasmejanim i opuštenim Nišliama i Nišlikama koji su uvek raspoloženi za neko kolektivno ad hoc druženje u Hubu, na Letnjoj pozornici ili nekom drugom omiljenom mestu. Tu se prave doživotne uspomene, sklapaju prijateljstva i spajaju stolovi (najstručnija za ovo poslednje je naša šefica HR-a Milena)

A postoje naravno i prilike kada se družimo sa klijentima, kao što je to nedavno bilo kada smo imali posetu iz austrijskog Porsche INFORMATIK-a. Sve ovo ulazi u troškove službenog puta, bez obzira da li je razlog posete druženje ili posao, i mnoge naše koleginice i kolege iz dvadesetak gradova u Srbiji gde imamo zaposlene (van Niša) koriste ovaj benefit, na svoje i naše veliko zadovoljstvo.

Za više informacija posetite profil kompanije INGSOFTWARE!

Galerija